Agresivitatea la Copii - 5 moduri de Calmare pentru Copii Violenti

In societatea de astazi, foarte multi dintre parinti se confrunta cu o problema deosebit de grava, cea legata de cresterea incidentei violentei la copii. Se pare ca micutii energici incep sa manifeste un comportament agresiv care-i debusoleaza pe cei din jurul lor. Acestia tipa, trantesc, lovesc, zgarie sau musca din senin persoanele din jurul lor sau chiar isi fac rau lor insisi, aratand celorlalti practic propriile frustrari, temerile pe care le au sau copiind ce vad la televizor sau in jocurile video.

Prima tentatie a parintilor in fata violentei copilului lor este de a proceda la fel, lovindu-l poate sau tipand pentru a-i arata cine este seful, cine stabileste regulile. Specialistii insa sunt impotriva acestei practici si sfatuiesc parintii sa nu procedeze asa pentru ca rolul lor este sa-l ajute pe copil si nu sa-l faca sa devina si mai agresiv. Comunicarea este cea mai importanta cale pe care trebuie sa o parcurga, iar atutocontrolul se impune de la sine inteles.

Editura Gama- Cantecele copilariei in 5 limbi

Iata cateva moduri de a-i calma pe micutii violenti:

Agresivitatea devine o adevarata problema doar daca ea este folosita in mod repetat si daca are repercursiuni asupra celor din jur. In aceste cazuri, parintii trebuie sa cunoasca cateva modalitati prin care sa-i calmeze pe cei mici.

Editura Gama Primele 100 de animale

1. Nu vor fi pedepsiti fizic, verbal sau emotional!

Pe vremuri exista o vorba din batrani care spunea ca bataia este rupta din rai si ca uneori copilul trebuie sa primeasca o mica corectie pentru a invata cum se cuvine regulile, astazi insa pedepsele fizice sunt interzise:

  • Daca parintele il loveste pentru ca a gresit, atunci prichindelul va invata ca bataia este o solutie la problemele cu care se va confrunta in viata;
  • Pe viitor, cand va avea propriii copii, acesta va copia modelul parintilor, folosind la randul sau agresivitatea;
  • Daca va fi lovit, atunci va lovi pentru a se razbuna sau pentru a isi revarsa frustrarile.

2. Comunicarea e calea catre eliminarea agresivitatii

Dupa ce perioada de tensiune a trecut, parintii trebuie sa ii explice copilului cu calm care sunt urmarile actiunilor sale:

  • Poate ca ceilalti colegi nu se vor mai juca cu el din aceasta cauza;
  • Isi va pierde prietenii;
  • Comportamentul lui provoaca durere si frica;
  • In cazul unui copil mic este important ca mama sau tatal sa il invete sa-si recunoasca starea de furie, dar sa-i explice ca in ciuda acestei stari nu trebuie sa loveasca pe ceilalti;
  • Va fi invatat ca agresiunea este un lucru foarte rau prin refuzarea unui privilegiu de joaca;
  • Trebuie indemnat sa foloseasca cateva cuvinte in locul gesturilor violente: ”Nu!”, ”Nu-mi place!”, ”Nu vreau!” etc.

3. Se ofera atentie si afectiune parinteasca

Atunci cand aceste doua ingrediente lipsesc in copilarie, problemele pot aparea ca ciupercile dupa ploaie, astfel incat parintii trebuie sa le ofere micutilor dragostea si iubirea necesare, in caz contrar intalnindu-se urmatoarele situatii:

  • Copilul se simte frustrat, izolat si respins;
  • Poate dezvolta sentimente si comportamente negative;
  • Nu-si va exprima propriile trairi intr-un mod sanatos, deschis;
  • Nu va sti sa dialogheze si sa negocieze.

4. Monitorizarea programelor TV

In ultima vreme, s-a observat ca micutii dezvolta comportamente agresive din cauza vizionarii unor emisiuni la televizor in care se include un anumit nivel de violenta, asadar parintii au datoria:

 

  • Sa fie atenti la desenele sau filmele pe care le urmaresc copiii lor;
  • Sa le explice ca nivelul de agresivitate observat nu este acceptat de societate;
  • Sa le ofere informatiile si raspunsurile solicitate cu maturitate si pe intelesul celor mici;
  • Sa le ofere o alternativa la programele tv, cd-urile muzicale calmeaza copilul foarte usor si reprezinta o solutie optima.

5. Se cauta ajutor de specialitate

Se poate intampla ca in unele cazuri parintii sa nu observe niciun fel de imbunatatire a comportamentului copilului, astfel va fi nevoie de o interventie din partea specialistilor:

  • Educatia parentala poate oferi informatiile necesare atunci cand parintii nu mai au vreo speranta;
  • Un psiholog poate oferi consiliere, iar solutiile pot aparea foarte curand datorita lui;
  • In cazuri foarte grave, acolo unde exista si alte afectiuni medicale, poate fi necesara o vizita la psihiatru.

Editura Prut Ce animale traiesc in Africa?

Tie ce metoda ti s-a parut potrivita pentru a calma comportamentul agresiv al copilului?

Foarte mult parinti au tendinta de a lua personal comportamentul agresiv al micutului considerand ca nu au suficienta putere de a-l educa. Acestia trebuie sa stie ca un rol important in aceasta directie il pot avea si cartile educative, usor de gasit pe site-ul https://www.babyneeds.ro/carti-educative/ pentru a fi achizitionate micutilor. O carte frumos colorata, la care este atasata un cd plin de sunete din natura, faciliteaza invatarea rapida, corecta, il face pe copil atent la lucrurile importante, il implica in aventuri spectaculoase.

Articole recente: