Desenele copilăriei - de ce sunt importante acestea pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor
Probabil că și tu îți amintești cu drag de desenele animate pe care le vedeai când erai mic. Acestea te-au făcut să descoperi noi lumi și să îți petreci într-un mod plăcut timpul. De aceea, ele sunt importante indiferent de vârsta copilului, pentru ca au un rol semnificativ în dezvoltarea acestuia.
Este important să îl ajuți pe cel mic sa descopere cele mai frumoase desene animate, care te-au bucurat și pe tine atunci când erai copil. Cele clasice nu se demodează niciodată, pentru că nu își pierd „valabilitatea”, odată cu trecerea timpului.
Mai jos poți descoperi importanța desenelor din copilărie și unele dintre cele mai indicate variante, care îl ajută pe copil să se dezvolte pe diferite planuri.
Cuprins
1. Importanța desenelor animate ale copilăriei
Copiii își folosesc din plin simțurile pentru a percepe lumea. Astfel, află treptat mai multe despre ceea ce îi înconjoară, pentru a putea să se descurce singuri. Ajutorul părinților este esențial pentru ca cei mici să se dezvolte armonios.
Pentru a-l ajuta să descopere culorile și să își îmbunătățească simțul vizual, poți îi pui copilului desene animate, care îl fac, în plus, să își pună la contribuție și imaginația. Culorile sunt percepute diferit de cei mici, în funcție de etapa de dezvoltare în care se află și sunt modalitatea prin care ei pot să perceapă emoțiile. În general, nuanțele pastelate creează o senzație de calm, în timp ce roșu și galben, de exemplu, cresc nivelul de activitate. Printre cele mai importante efecte ale desenelor animate, se numără:
Efecte benefice pentru dezvoltarea cognitivă
Vizionarea de desene animate are efecte importante pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor, de aceea poate fi folosită alături de alte metode de susținere a acestui proces, precum jucăriile educative. Cei mici își îmbunătățesc, prin această modalitate:
-
logica și capacitatea de a raționa;
-
abilitățile vizuale și auditorii;
-
atenția continuă și selectivă.
Desenele animate sunt folositoare pentru dezvoltarea limbajului
De asemenea, un alt aspect important este dezvoltarea limbajului. Copiii pot învăța mai multe cuvinte în limba nativă sau pot să fie expuși la limbi străine, de la o vârstă fragedă. De asemenea, se văd progrese și în ceea ce privește pronunția și maniera de a vorbi.
Creativitatea este favorizată
Cei mici pot să aibă idei creative, sub influența desenelor animate. Aceștia îi fac să dorească să se implice mai mult în activități creative precum desenatul, coloratul și inventarea poveștilor.
Desenele îl ajută pe copil să se simtă mai liniștit
Desenele animate sunt de obicei amuzante și au efecte benefice pentru reducerea stresului și creșterea încrederii în sine. De asemenea, favorizează și procesele din organism responsabile cu instalarea unei stări de spirit pozitive.
Și pentru cei mici este important să se liniștească în perioadele dificile, în care întâlnesc situații noi (de exemplu, atunci când încep grădinița sau școala sau au de învățat). Educatorii aleg, uneori, să îi ajute pe copii să se simtă mai bine în noul mediu de la grădiniță arătându-le desene care îi fac să se simtă mai destinși.
Desenele le deschid celor mici noi perspective către lume
În afară de efectele pozitive asupra creativității și imaginației, desenele copilăriei îi ajută pe cei mici să învețe mai ușor lucruri despre lumea din jur, dar și despre anumite culturi și obiceiuri, din țara natală sau din alte spații culturale. De exemplu, desenele animate bazate pe fabule pot să îi facă să-și dea seama mai ușor cum ar trebui să se comporte față de cei din jur.
Dacă personajul principal are calități cu care se poate identifica cel mic, acesta va putea găsi situațiile asemănătoare cu cele din desene și va lua o decizie în legătură cu ce trebuie să facă, luând ca exemplu ceea ce făcuse protagonistul de pe ecran.
Cum alegi cele mai frumoase desene animate, potrivite pentru copilul tău?
Ca să te asiguri că alegi cele mai bune opțiuni pentru copilul tău, ia în considerare următorii factori:
-
lungimea - cu cât copilul e mai mic, cu atât va trebui să faci o listă cu desene mai scurte, ca să se poată concentra;
-
muzica de fundal - aceasta trebuie să fie plăcută, să ajute la dezvoltarea simțului auditiv al micuțului;
-
metoda de realizare a desenului - copiii au de câștigat cel mai mult când povestea urmează un fir narativ clar, din care au ce învăța; e folositor și dacă îi pui la dispoziție desene despre copilărie, pentru ca cei mici să poată să empatizeze mai ușor cu personajele.
2. Precauții în ceea ce privește desenele copilăriei
Chiar dacă există avantaje ale vizionării filmelor și serialelor animate pentru dezvoltarea copiilor, acestea pot să ducă și la efecte nedorite. De aceea, este important să faci cu grijă lista cu desenele copilăriei pe care i le pui copilului, pentru a evita eventualele neajunsuri. Printre acestea, se află și următoarele:
Unele desene pot incita la violență
Desenele animate care conțin scene de violență pot să îi facă pe copiii să urmeze exemplul pe care îl văd și în viața reală. Cei mici ar putea crede că nu îi rănesc pe ceilalți, pentru că, pe ecran, personajele rămân nevătămate.
Uneori poate fi favorizat un comportament dezordonat și lipsa de empatie
În unele desene animate apar personaje care au mai degrabă un comportament rebel față de părinți și profesori. Acest lucru îi poate încuraja pe copii să-i înfrunte pe adulți, atunci când li se face observație în legătură cu acțiunile lor neadecvate.
Vizionarea de prea multe desene poate încuraja un stil de viață sedentar
Statul în fața ecranului ore întregi duce la probleme de sănătate legate de un stil de viață sedentar, mai ales în cazul copiilor. Printre efecte, se numără:
-
obezitatea;
-
problemele de vedere;
-
deficiențe nutriționale din cauza obiceiurilor alimentare nepotrivite.
De aceea, părinții ar trebui să limiteze accesul copiilor la desene animate și la tehnologie, în general. Este mai benefică încurajarea interacțiunii cu cei de vârsta lor.
Poți lua măsuri, pentru a te asigura că cel mic are parte doar de beneficiile vizionarii desenelor animate. Iată ce poți face:
Uită-te la desene împreună cu copilul tău
Dacă te uiți și tu cu cel mic la desene, vei putea evalua dacă ceea ce vede este potrivit pentru el și poți observa reacțiile sale în legătură cu acțiunile personajelor. De asemenea, astfel, poți să ai o legătură mai strânsă cu cel mic, dacă vede că ești interesat de preocupările lui.
Stabilește o limită de timp
Pentru cei mici, este important să aibă un orar zilnic care include cât mai puține activități neașteptate. Pentru a menține un program cât mai regulat, poți să stabilești că poate să se uite la desene animate o oră pe zi. În restul timpului, încurajează-l pe copil să meargă să se joace cu cei de vârsta lui.
Creează o listă cu desene animate potrivite
Permite-i copilului să se uite la desene adecvate pentru vârsta lui, cu scop educațional. Creează o listă cu ceea ce consideri potrivit, pentru a putea să sistematizezi opțiunile pe care le are cel mic.
Explică-i copilului diferența dintre desenele animate și realitate
Este important și să-i explici copilului pe înțelesul său că în realitate nu e la fel ca în desenele animate. Ajută-l să facă diferența între ceea ce este dăunător, nerealistic și ceea ce este acceptabil. Poți, de exemplu, să-i arăți că în viața reală nu este la fel ca în cazul personajelor din desene, care ies nevătămate din întâmplările prin care trec.
Nu-l lăsa pe cel mic să mănânce în fața televizorului
Asocierea mâncării cu privitul la ecrane poate duce la formarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase, cu efecte din ce în ce mai accentuate, odată cu trecerea timpului. Încurajează-l pe copil să mănânce împreună cu familia și să nu se uite la televizor în timpul mesei. Acest lucru favorizează alegerile alimentare sănătoase și stabilirea unui program zilnic pentru masă.
3. Desene animate clasice din copilărie clasice, pe care să le arăți copilului tău
Desenele s-au schimbat de-a lungul timpului din punct de vedere vizual, dar ideile din spatele lor au rămas în mare parte aceleași. Copilăria rămâne, în esență, la fel, chiar dacă apar unele transformări exterioare, așa că desenele animate trebuie să poată să exprime esența acestei perioade a vieții.
Mai jos sunt câteva variante clasice, dar și câteva idei de creații moderne pe care le poți arăta celor mici. Alături de vizionarea desenelor alături de copil, pentru a avea o relație mai strânsă, poți să introduci lumea acestora în viața de zi cu zi, prin jucării de pluș și Lego, de exemplu.
3.1. Desenele copilăriei îndrăgite de-a lungul timpului
Tom și Jerry
Tom și Jerry este unul dintre cele mai cunoscute desene animate. Acesta a rămas îndrăgit de nenumărate generații, de-a lungul timpului. Vizionând acest desen, cei mici au ocazia să râdă și să se simtă bine, mai ales dacă este vorba despre o activitate de grup.
Tom și Jerry a fost creat începând cu 1940 de William Hanna și Joseph Barbera. Desenul animat de la început era compus din 114 de filme scurte de comedie, create din 1940 și 1958. Ulterior, au mai fost adăugate noi episoade.
Scooby Doo
Acesta este cel mai lung desen animat existent vreodată, apărut prima dată în 1969. Versiunea oficială a acestuia avea două sezoane, a câte 25 de episoade. La cererea foarte mare a publicului, a apărut și al treilea sezon. Există și persoane care consideră că nu este recomandabil să fie arătat copiilor, mai ales de o vârstă mai fragedă. Deși nu există scene de violență, unele elemente înfricoșătoare pot fi considerate nepotrivite de către unii părinți. Dacă copilului tău îi place Scooby Doo, poți să-i faci un cadou inedit dăruindu-i un Playmobil inspirat din lumea personajelor sale favorite.
Familia Flintstone
Acest desen animat este oferit tot de creatorii Tom și Jerry. S-a bucurat de un imens succes financiar. Este interesant pentru cei mici, pentru că le deschide perspectiva către o altă lume și creează prilejul pentru părinți de a le explica detalii despre istorie. De asemenea, elementele amuzante din desenul animat îi fac pe copii să își dea seama că e plăcut să descopere lucruri noi.
Looney Tunes
Acest desen animat aduce în prim-plan o mulțime de personaje îndrăgite de public de-a lungul perioadei când s-a desfășurat difuzarea acestuia, între 1930 și 1969. De atunci, succesul imens a dus la crearea unor filme, cărți, reclame și jocuri video care se bazează pe serialul animat original.
3.2. Desene ale copilăriei mai recente
Desenele de mai sus se remarcă prin apariția lor timpurie, mai ales în perioada de aur a desenelor animate. Între timp, au mai apărut numeroase creații, îndrăgite de copii din toată lumea, dar și de adulți. Câteva dintre ele sunt:
Shrek
Acest film animat a apărut în 2001, fiind adaptat după o poveste din cartea ilustrată a lui William Steig, o parodie pentru basmele obișnuite, apărută în 1990. Succesul primei părți a determinat realizarea unei serii de patru filme și a mai multor scurtmetraje.
Filmele de animație ale lui Hayao Miyazaki
Hayao Miyazaki este desenator, realizator și producător de filme de animație inspirate din cultura și mitologia japoneză, cofondator al Studio-ului Ghibli. A devenit cunoscut în Europa în 1999, când a apărut una dintre creațiile sale, Princess Mononoke.
Printre temele pe care le abordează se numără relația oamenilor cu natura și tehnologia și dificultatea de a menține pacea. Personajele sunt de obicei tinere fete foarte puternice și independente, iar antagoniștii se caracterizează prin faptul că au și calități, nu doar părți negative.
Printre cele mai cunoscute filme de animație ale sale se numără:
-
Spirited Away;
-
Howl's Moving Castle;
-
My Neighbour Totoro.
Adventure Time
Adventure Time a fost difuzat începând cu 2010, până în 2018. La început a existat doar un scurtmetraj, dar ulterior a fost transformat în serial animat, pentru că a atras atenția publicului. Povestea îi urmează pe Finn și fratele său adoptiv Jake, un câine a cărui putere magică este să își schimbe coada. Acțiunea se desfășoară pe o planetă imaginară și se bazează pe interacțiunile amuzante dintre personaje.
Desenele animate joacă, prin urmare, un rol important în dezvoltarea copiilor. Aceștia află mai multe lucruri despre lume prin intermediul poveștilor și al imaginilor. Astfel, ei pot înțelege mai bine oamenii din jur și pot să crească armonios.
Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com.
Articole recente:
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...
Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța rutinelor sănătoase pentru copii 3. Stabilirea unei ru...