Dezvoltarea limbajului la copiii preșcolari: Ce trebuie să știe orice părinte
Primul cuvânt al unui copil apare de obicei neanunțat și este aparent irelevant: cel mic se joacă și deodată pronunță clar ”mama”. Sau arată spre raftul de jucării și spune brusc ”mașină”. Pe cât de surprinzător este primul cuvânt pentru părinți, acesta este primul rezultat audibil al unei dezvoltări care a început cu câteva luni mai devreme. Dar cum funcționează dezvoltarea limbajului la copiii preșcolari și ce pot face părinții pentru a-i ajuta să învețe să vorbească?
Până la vârsta de 3 ani, un copil are de obicei un vocabular care îi permite să spună propoziții de câteva cuvinte. Totuși, încă face greșeli când vorbește. El continuă să își îmbunătățească limbajul și, în jurul vârstei de 5 ani, felul în care comunică seamănă mai mult cu cel al unui adult.
Cuprins:
1. Dezvoltarea limbajului la preșcolari între 3 și 5 ani
Fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui, acest lucru aplicându-se și când este vorba despre dezvoltarea limbajului și a comunicării la preșcolari. Ceea ce este clar însă, este faptul că dobândirea limbajului este deja activă cu mult înainte de a vorbi.
Iar pentru a avea parte de o dezvoltare sănătoasă a limbajului, sunt necesare două cerințe de bază: buna funcționare a funcțiilor fizice și organice necesare și creșterea într-un mediu comunicativ și stimulativ.
1.1 Dezvoltarea vorbirii la preșcolari de 3 - 4 ani
Copilul înțelege mai bine instrucțiunile lungi și noțiunile mai abstracte, precum „următorul” și „ulterior”. Încă are dificultăți în înțelegerea conceptelor de timp.
Vocabularul său este încă îmbogățit și acum poate face propoziții complete (de exemplu: „Tati a ieșit afară”). Lungimea frazelor sale crește, de asemenea, rapid. Uneori îi lipsesc „cuvintele mici” precum „eu” și „al meu”.
Acesta este cel mai bun moment pentru a începe să îi citești cărți în fiecare seară, dacă nu o faci deja, căci rolul poveștilor în dezvoltarea limbajului preșcolarilor este foarte important.
Când vrea să împărtășească o experiență, copilul mic poate vorbi despre ceea ce a făcut în ziua respectivă sau cu cine. El este mai puțin interesat de prezent și acum învață să vorbească despre trecut și viitor.
Copilul se face înțeles de cele mai multe ori, chiar și de oamenii care nu îl cunosc bine. Pronunția sa este din ce în ce mai clară.
1.2 Dezvoltarea limbajului la preșcolari de 4-5 ani
Copilul înțelege din ce în ce mai bine explicațiile și instrucțiunile care includ termeni mai complecși (de exemplu: „Desenează un cerc” și „Du-te înapoi”). De asemenea, înțelege mai ușor poveștile și poate reflecta asupra elementelor care le compun (de exemplu: problema și emoțiile trăite de personaje), dar și diferitele jocuri pentru dezvoltarea limbajului la preșcolari.
La această vârstă, copilul are un vocabular diversificat și realizează propoziții mai lungi care exprimă idei mai complexe (de exemplu: „Am venit acasă pentru că plouă”). Propozițiile sale sunt, de asemenea, mai apropiate de cele ale adulților, astfel că dezvoltarea limbajului și a comunicării la preșcolari este în creștere. Preșcolarul poate oferi mai multe detalii despre lucruri, descriindu-le.
El pronunță aproape toate sunetele corect. Cu toate acestea, el poate avea dificultăți în a produce sunetele „ch” și „j”, precum și cele ale anumitor grupuri de consoane precum „tr” și „gr”, dar cu jocuri pentru dezvoltarea limbajului la preșcolari aceste pronunții pot fi corectate destul de repede.
2. Cum poate fi promovată dezvoltarea limbajului la preșcolari?
Dacă întâmpini dificultăți în a înțelege ce îți spune copilul tău, pune-i întrebări despre ceea ce încearcă să zică sau rezumă o parte din ceea ce a spus și încurajează-l să adauge el restul. Acest lucru îi va arăta că ceea ce spune el este important pentru tine.
Joacă-te cu el pentru a clasifica obiecte sau cărți de joc după categorie (de exemplu: animale, mijloace de transport). Această activitate îl ajută pe copilul tău să-și organizeze cuvintele de vocabular în cap și să le găsească mai ușor când vorbește și îl ajută și în dezvoltarea limbajului la grădiniță.
Citește cu el povești care prezintă probleme de rezolvat și gândește-te cu el la emoțiile personajelor și la posibilele soluții. În acest fel îl încurajezi să-și dezvolte înțelegerea limbajului și abilitățile sale de a face propoziții.
2.1 Jocuri și exerciții pentru dezvoltarea limbajului: 3 - 4 ani
Iată câteva sfaturi și activități pentru a ajuta la dezvoltarea abilităților lingvistice ale copilului tău:
- Ascultă cât mai mult posibil ceea ce vrea să-ți spună copilul tău, pentru că trebuie să exerseze vorbirea cu tine și să câștige încredere în sine pentru a-și dezvolta limbajul.
- Continuă să-l ajuți pe copilul tău să dezvolte vocabularul folosind singur o varietate de cuvinte. Nu ezita să-i explici cuvintele pe care nu le cunoaște și să faceți jocuri și exerciții pentru dezvoltarea limbajului la preșcolari.
- Vorbește cu el fără să încerci să-ți scurtezi propozițiile. El câștigă auzind propoziții lungi, bine construite.
- Urmărește-ți copilul în jocurile sale imaginare. Când inventează scenarii, spune și fraze diferite de cele de zi cu zi. Poți profita de ocazie pentru a introduce expresii sau cuvinte mai puțin frecvente.
- Vorbește-i despre ce face și ce faci tu, ce îl interesează într-un joc, ce se întâmplă într-o poveste. Urmează întotdeauna preferințele copilului tău pentru a continua distracția.
2.2 Dezvoltarea vorbirii la preșcolari de 4-5 ani
- Ascultă cât mai mult din ce vrea să-ți spună copilul tău. Acesta este momentul pentru a exersa încă vorbirea și pentru a câștiga suficientă încredere în sine pentru dezvoltarea limbajului și a comunicării la preșcolari.
- Continuă să îți ajuți copilul să-și construiască vocabularul. Explică-i semnificația noilor cuvinte. Spune-i, de asemenea, numele categoriilor, cum ar fi „mijloace de transport” și folosește-le în propoziții adecvate. De exemplu: „Mașinile, autobuzele și trenurile sunt toate mijloace de transport.
- Continuă să citești cu el diverse cărți educative, cărți cu povești și să îți faci timp mereu pentru diverse jocuri și exerciții pentru dezvoltarea limbajului la preșcolari.
- Dezvoltarea limbajului în grădiniță este foarte important, de aceea este recomandat să-l înscrii cât mai devreme într-o grupă potrivită categoriei sale de vârstă.
- Distrează-te cu sunetele. Folosește un joc cu cărți ilustrate și găsește cuvinte rimate (de exemplu: „câine” și „pâine”). Acest lucru îl determină să se concentreze asupra sunetelor din cuvinte, ceea ce îl va ajuta să învețe să citească atunci când este la școală.
În concluzie, amintește-ți că toți copiii învață să stăpânească limba în ritmul lor. Unele dintre abilitățile lor se dezvoltă devreme, iar altele se dezvoltă mai târziu. Însă majoritatea copiilor sunt foarte creativi cu limbajul atunci când sunt stimulați, indiferent că aleg să imite sunete de animale sau să inventeze rime. Cel mai important lucru însă pentru dezvoltarea limbajului la preșcolari este și rămâne comunicarea în viața de zi cu zi.
Sursa foto: shutterstock.comz
Articole recente:
Siguranța copilului în timpul unei călătorii cu mașina este o prioritate pentru fiecare părinte. Chiar și...
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...