Înălțimea și greutatea la copii – Descoperă factorii care influențează aceste aspecte la cei cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani!

,,Fiecare copil are propriul său ritm de creștere’’ – probabil ai auzit aceste cuvinte de câteva ori bune. Și, totuși, există ceva adevăr în ele, dacă te iei după graficele și tabelele cu înălțimea și greutatea copiilor.

Ce ar mai trebui să știi este faptul că aceste două aspecte foarte importante în creșterea și dezvoltarea celor mici și încadrarea lor în standardele normale depind de foarte mulți factori.

Mai jos, poți afla câteva informații utile despre înălțimea și greutatea copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, despre factorii care le influențează creșterea și despre raportul dintre cele două aspecte.

 

1. Înălțimea și greutatea copiilor – reperele standard și formula de calcul a acestora

Există câteva repere standard și chiar grafice în ceea ce privește înălțimea și greutatea ideale ale unui copil, iar principala formulă de calcul a acestora este 2 înmulțit cu vârsta celui mic, la care se adaugă cifra 8. Bineînțeles că vor exista diferențe între vârsta până la care cresc fetele și băieții, însă nu trebuie să te îngrijorezi.

Cu ajutorul acestei formule vei afla care ar trebuie să fie înălțimea și greutatea ideale ale copilului tău. Aici trebuie să fii atentă la cuvântul ,,ideale’’, care nu exprimă întotdeauna realitatea, deoarece există mai multe aspecte care pot influența creșterea copilului. Aceste diferențe sunt vizibile cel mai mult între 3 și 10 ani, atunci când cei mici trec prin foarte multe transformări.

Tabelul de mai jos, cu înălțimea și greutatea copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, ar trebuie să fie un reper bun pentru a afla în ce segment se încadrează cel mic:

 

Vârstă

Înălțime (cm)

Greutate (kg)

3

88 – 100

14,6 – 15,8

4

94 – 108

16,7 – 17, 2      

5

100 – 116         

18,9 – 19,5 

6

107 – 123        

20,5 – 21, 6  

7

112 – 131        

22,5 – 24,1

8

118 – 138

26,6 – 28,5  

9

123 – 144           

27,6 – 30,5

10

127 – 149          

31 – 33,5

Acestea sunt valorile medii ale greutății și înălțimii copiilor, atât pentru băieței, cât și pentru fetițe, însă, dacă cele ale prichindelului tău sunt puțin sub sau deasupra acestora, nu ar trebui să reprezinte o problemă, mai ales dacă știi că acesta este sănătos.

2. Raportul greutate-înălțime la copiii cu vârste între 3 și 10 ani

Raportul greutate – înălțime la copiii de 3 – 10 ani reprezintă echilibrul între cele două repere de creștere a celor mici, însă, dacă al tău nu se încadrează în ele, nu este o tragedie. De asemenea, dacă dezvoltarea psihomotorie a micuțului este normală, atunci chiar că nu ai de ce să îți faci griji.

Tabelele cu informații despre înălțimea și greutatea copiilor conțin, până la urmă, niște numere după care te poți ghida pentru a vedea dacă puiul tău se încadrează în reperele oferite de medicii pediatri, însă starea de sănătate a acestuia nu se va evidenția aici.

Este foarte important să nu faci comparații și să nu te sperii dacă copilul tău nu se încadrează în aceste standarde, în primul rând, pentru că, dacă ar exista probleme de orice natură, acest lucru s-ar vedea în greutatea celui mic. Apoi, înălțimea lui poate fi influențată de factorii genetici care au o pondere mare în întreaga dezvoltare fizică a unei persoane, indiferent de vârstă.

3. Greutatea și înălțimea copiilor cu vârste între 3 și 10 ani – factori care influențează aceste aspecte

După cum este menționat și mai sus, există mai mulți factori care influențează înălțimea și greutatea tuturor copiilor, nu doar pe ale celor cu vârste cuprinse între 3 și 10, însă acest interval este foarte important în perioada de tranziție către adolescență.

Trebuie să știi că alimentația este unul dintre cei mai importanți factori care influențează până și înălțimea și greutatea bebelușilor sau, mai bine spus, primele luni de viață sunt decisive pentru dezvoltarea fizică ulterioară a copiilor.

Alți factori importanți pentru dezvoltarea propice a înălțimii și a greutății copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani sunt:

  • factorii genetici – deși pare greu de crezut, aceștia vor influența dezvoltarea celor mici încă din primii lor ani de viață;
  • mișcarea este foarte importantă pentru copiii de aceste vârste, de aceea este recomandată începerea unui sport de la vârste fragede;
  • respectarea unui program de somn la bebeluși în funcție de vârstă le va influența celor mici creșterea.

O combinație echilibrată a alimentelor te va putea ajuta să-i menții copilului greutatea ideală, în funcție de vârstă și de înălțime, mișcarea fiind și ea extrem de importantă pentru dezvoltarea fizică normală a acestuia.

4. Creșterea în înălțime a copiilor raportată la greutatea acestora

Dacă, din punct de vedere al greutății, îți poți ajuta copilul să se încadreze în standarde, în ceea ce privește creșterea în înălțime, va trebui să ții cont, pe de-o parte, de factorul genetic menționat mai sus și apoi de activitățile fizice, care pot contribui la dezvoltarea lui.

Deși un grafic cu înălțimea și greutatea copiilor poate fi de ajutor pentru monitorizarea dezvoltării micuțului tău, trebuie să ai în vedere ca acesta poate crește mai puțin într-un an, pentru ca în următorul să recupereze. Așadar, creșterea în înălțime nu ar trebui să te alarmeze dacă cel mic a avut o dezvoltare normală până la un moment dat, ulterior apărând mici întârzieri în comparație cu alți prichindei de vârsta lui.

Indiferent că este vorba despre greutatea și înălțimea bebelușilor sau a copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani, acestea sunt influențate de mai mulți factori, care, echilibrați, te vor ajuta să îi asiguri celui mic o dezvoltare armonioasă. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl știi este faptul că și atunci când nu se încadrează în tiparele impuse de diferite grafice, dacă este sănătos, cel mic se va dezvolta normal.

Sursa foto: shutterstock.com

Articole recente: