Programul de somn al bebelusului in functie de varsta

 

Venirea unui bebelus pe lume poate echivala in anumite situatii cu privarea de somn a parintilor, sau cel putin asa este resimtita senzatia. Bebelusii dorm in realitate suficient pentru varsta lor, insa numarul mare de treziri poate pune probleme parintilor care abia se obisnuiesc cu ritmul impus de noul membru al familiei. Programul unui bebelus in primele luni poate fi haotic, insa vestea buna este ca acesta se regleaza in timp, drept pentru care informarea corecta cu privire la orele de somn ale bebelusului sau cu privire la activitatile ce pot fi realizate cu acesta, nu ar trebui sa lipseasca. Pentru un somn mai odihnitor al bebelusului lenjeria de patut trebuie sa fie schimbata zilnic, cearceafurile curate si patutul sa fie confortabil.

Programul de somn al bebelusilor cu varsta intre 0-6 luni

Cand sunt micuti, este destul de greu sa adaptezi un program de somn bebe care sa para cat de cat potrivit. Bebelusul inca nu distinge ziua de noapte, drept pentru care pentru el nevoia de odihna invinge delimitarea temporala. In primele saptamani si chiar luni, bebelusul se va trezi de multe ori (ceea ce este bine) ca raspuns al organismului sau. Foamea, confortul termic sau absenta mamei, reprezinta aspecte care influenteaza somnul bebelusilor, iar aceste nevoi trebuie indeplinite cu promptitudine, pentru a creste un bebelus fericit. Desigur insa, exista si cateva trucuri care pot ajuta in vederea formarii unui program somn bebelusi, precum:

  • Crearea unei rutine de somn, ce include baia de seara, masajul, schimbarea scutecului si imbracarea de haine curate, hranirea si asigurarea confortului bebelusului.
  • In timpul zilei, pentru a ajuta copilul sa doarma, se pot trage draperiile sau se poate imita atmosfera de seara, pentru a ajuta bebelusul sa adorma mai repede. Dezavantajul metodei este acela ca somnul de zi influenteaza destul de mult somnul de noapte
  • In timpul noptii se recomanda utilizarea unei lumini de veghe, difuze, care sa nu invite copilul la joaca, ci sa ii induca ideea de somn, de continuare a acestuia.

In primele 3 luni de viata bebelusul doarme circa 14-16 ore in total, din care circa 7 ore ziua si 7-8 ore noaptea. Programul de somn al bebelusului este foarte important acum, deoarece bebelusul se adapteaza conditiilor exterioare mediului intrauterin. In mod cert insa, somnul bebelusului va suferi modificari, fiind constatate diferente clare intre un program somn bebe 2 luni si programul de somn al unui copil de 1 an.

 

Programul de somn al bebelusilor la 6 luni

De la varsta de 6 luni bebelusul este cu mult mai constient de lumea exterioara si are mult mai bine definita nevoia de somn. In jurul acestei varste bebelusul nu mai doarme atat de mult pe timpul zilei, programul sau alternand de fapt intre treziri si somnuri, succesive.

In medie, dupa ceea ce se numeste regresia somnului si reglarea programului de somn, un bebelus la 6 luni doarme circa 13-14 ore, din care aproximativ 4 ore reprezinta somnul de zi.

Programul de somn al bebelusilor la 1 an

La un anisor, bebelusul are deja formata o rutina de somn, iar aceasta devine si mai placuta. Daca in timpul zilei somnul este cel mai probabil precedat de masa, fiind deja diversificat, dar si de joaca, seara somnul e mai dulce datorita timpului petrecut cu parintii. O poveste si mangaierea parintilor pot induce rapid starea de somn, iar bebelusul se va odihni fericit. 

In medie, bebelusul la un an doarme circa 10-11 ore, dispuse in somn de zi de circa 2-3 ore, dispuse in una, maxim doua reprize.

Programul de somn al bebelusilor la 2 ani

O data cu inceperea cresei, bebelusul isi modifica din nou programul. Somnul de zi este concentrat intr-o singura repriza, de durata relativ mai mare, in vreme ce somnul de noapte devine mai bine definit. In medie, la aceasta varsta, bebelusii dorm tot circa 11 ore, cu somn de zi de circa o ora sau doua ore. 

Programul de somn al bebelusului urmeaza cumva un tipar, in sensul ca in primele luni acesta va petrece mare parte a timpului dormind sau mancand, iar pe parcurs, orele de somn vor fi inlocuite mai mai mult timp petrecut treaz, bebelusul fiind preocupat de diferite activitati. In acelasi timp, daca un bebelus in primele luni de viata doarme de circa 3-4 ori pe zi, un bebelus la 1 an sau chiar 2 ani isi va restrange numarul de somnuri, limitandu-se la una sau doua reprize, in timpul zilei. Dupa varsta de 3 ani copilul deja poate sa renunte la somnul de zi, dar acest lucru poate fi influentat de diferiti factori precum: cresa sau gradinita, numarul de activitati sau pur si simplu de dorinta copilului de a sta treaz. 

Programul unui bebelus este diferit de programul unui adult si probabil ca de aici vin uneori si micile frustrari legate de somnul bebelusilor. In definitiv copiii cresc, iar toate acestea sunt doar perioade pe care parintii le parcurg alaturi de cei mici, drept pentru care menirea lor este sa le asigure copiilor cele mai bune conditii, care sa contribuie la dezvoltarea lor armonioasa. 

 

 Șerban Horia Anastasiu 
Copywriter/ Content writer

Șerban este copywriter/ content writer cu o experiență de aproximativ 8 ani, timp în care a redactat materiale pentru un număr însemnat de domenii. Pentru Șerban ziua de muncă începe cu o cafea bună și muzică de calitate în căști.

Articole recente: