Jocuri distractive pentru copii - Influența psiho-socială a jocului asupra copiilor

Fiind parte dintr-un joc imaginar, cei mici au ocazia de a crea propria lume fictivă, întâmplări și fapte care nu se pot materializa în realitate. Imaginația este un dar pe care trebuie să îl cultivăm de mici. Imaginația devine cu timpul o abilitate care ne ajută să găsim soluții pentru problemele cotidiene. Datorită soluțiilor creative, reușim să rezolvăm problemele cât mai eficient, să facem planuri, inventăm noi metode pentru orice. Căutând în imaginație, copilul și mai târziu, adultul deprinde o nouă perspectivă asupra vieții, înțelege în mod diferit persoanele și se bucură de viață altfel față de cum o fac ceilalți. 

1.Jocuri distractive pentru copii – Beneficiile învățării prin joc și joacă 

Iată câteva din numeroasele beneficii ale jucăriilor și jocurilor educative pentru copii: 

  • Beneficii fizice 

Jocurile la aer curat și soare sub adesea preferate de părinți, educatori și copii deopotrivă. Jocurile de exterior cu care copiii se pot distra în curte sau parc, îi motivează pe aceștia să iubească mișcarea. Prin activitate fizică, copiii își dezvoltă coordonarea, abilitățile motorii și își consumă energia în direcții constructive. Astfel, copilul dobândește o musculatură armonioasă, un somn odihnitor și poftă de mâncare. 

  • Îmbunătățirea stării emoționale 

Prin jocuri interactive, copiii învață să comunice, sa relaționeze, să se descurce în anumite contexte, își exteriorizează emoțiile într-o manieră sănătoasă și înțeleg importanța muncii de echipă pentru obținerea celor mai bune rezultate.  

  • Dobândirea abilităților sociale 

Copiii care se joacă împreună cu colegii, prietenii sau familia învață să coopereze, să respecte punctul de vedere al celuilalt, învață să piardă, cunoaște importanța regulilor pentru o bună organizare a jocului, gestionează emoțiile negative și evită conflictele. Aceste abilități sociale deprinse de timpuriu sunt vitale pentru formarea unei relații sănătoase cu cei din jur, colegi de muncă, parteneri, persoane străine, etc. 

  • Abilități cognitive 

Până la vârsta de 3 ani, creierul copiilor se dezvoltă într-un ritm accelerat, comparativ cu orice alt moment din viața lor. În această perioadă încep să acorde atenție, să memoreze lucruri, să își amintească experiențe, etc. Cele mai utilizate jocuri distractive pentru copii cu rol în dezvoltare cognitivă sunt în special jocurile puzzle, sau jocurile de strategie care încurajează capacitatea de găsire a soluțiilor, gândirea critică și testează raționamentul. 

2. Jocuri distractive - Dezvoltă cea mai puternică armă de supraviețuire: creativitatea

Prin jocuri distractive, cei mici dau frâu liber sentimentelor, se eliberează de stres, creează scenarii în care visează să trăiască și compun universul propriu în care cred. Jocurile și activitățile distractive pentru copii oferă celor mici oportunitatea pe care lumea din jur o descurajează: explorarea lucrurilor noi, capacitatea de a gândi în afara cutiei, puterea de a găsi o mulțime de soluții pentru aceeași problemă. Toate acestea, îi ajută pe viitorii adulți să îndepărteze limitele și barierele emoționale, tiparul impus de societate sau școală și să apeleze cu încredere la propriile resurse pentru rezolvarea provocărilor din viață. 

Jocurile distractive și amuzante pentru copii sunt evident, un mod util de a petrece timp liber și de a-l menține pe cel mic departe de tehnologie. Când nu se joacă pe tabletă sau telefon, ci împreună cu tine sau cu alți copii, juniorul învață modele diferite de comportament, exersează reacțiile în alte situații similare, conștientizează puterea pe care o au cuvintele și grija cu care trebuie să le aleagă în relațiile cu ceilalți. De asemenea, în acest fel, copilul are posibilitatea să își expună punctul de vedere, să se facă auzit și înțeles fără a ridica tonul sau a agresa pe cei din jur. 

 

Jucăriile și jocurile nu sunt concepute doar pentru a distra. Jocurile și jucăriile educative sunt gândite pe categorii de vârstă, iar acest criteriu trebuie luat în serios atunci când te gândești să achiziționezi un joc pentru cel mic. Primul motiv ține de siguranță. Apoi, un copil de 3 ani nu va găsi interesantă jucăria fratelui cu 3 ani mai mare. Și cel mai important, jocurile sunt gândite în funcție de vârsta copilului, deoarece sunt menite să dezvolte abilitățile aferente vârstei respective. 

 

Sursa foto: pixabay.com

Articole recente: