Menstruație în alăptare: informații esențiale pentru orice mămică la început de drum

Acum că ai devenit mămică și ți-ai strâns puiul în brațe, te gândești că poate nu vei mai avea o mulțime de întrebări pe care să i le pui medicului care te urmărește îndeaproape pe tine și pe cel mic. Însă, trebuie să ții cont că, după naștere, corpul și organele tale vor suferi diverse modificări ce trebuie ținute sub evidență, atât de către tine, cât și de către un specialist, pentru a vă asigura că totul decurge normal și că îți vei reveni complet.

De exemplu, după nouă luni în care nu ai mai avut deloc menstruație, trebuie să știi că aceasta va reveni. Când, cum și mai ales ce influență va avea aceasta pentru alăptare, vei citi în rândurile de mai jos.

1. Când va reveni menstruația după perioada nașterii?

Amenoreea de lactație este denumirea științifică pentru lunga perioadă (de la câteva săptămâni, până chiar la câteva luni) în care menstruația nu își face apariția pe perioada alăptării. Dacă alăptarea nu este regulată, menstruația poate apărea chiar și la câteva săptămâni după naștere sau chiar și după 24 de luni dacă alegi să alăptezi constant. Practic, motivul pentru care menstruația nu apare este că în momentul alăptării se eliberează un număr mic de hormoni care ajută la producerea ovulației.

Revenirea diferă în funcție de corpul fiecărei mămici. Cu toate acestea, există câteva motive pentru care menstruația își poate face apariția mai repede decât ți-ai imaginat: pot apărea anumite dereglări hormonale, atunci când începi diversificarea alimentară sau chiar când introduci laptele praf. În momentul în care iei o pauză semnificativă de la alăptat, corpul tău va considera că te-ai oprit din această activitate, iar menstruația își va face, din nou, apariția. 

Bineînțeles, poți amâna acest moment cât mai mult, alegând să alăptezi regulat sau să folosești o pompă de sân care te va ajuta să îți stimulezi, periodic, sânii. Nu uita, stimularea este posibilă și printr-o alimentație corectă cu fructe, legume și anumite tipuri de carne. Cel mai important este să ceri părerea unui specialist care să te îndrume corespunzător.

2. Menstruația în timpul alăptării – prin ce schimbări trece corpul tău?

Nu te aștepta ca menstruația, după naștere, să fie ca în trecut. Dacă înainte de a rămâne însărcinată îți urmăreai ciclul menstrual și aveai, de exemplu, o menstruație cu o durată de patru zile, este posibil ca imediat după naștere să treci prin mai multe faze, iar ciclul să fie neregulat. Este absolut normal ca acesta să nu fie regulat, deoarece corpul tău are nevoie de timp pentru a se adapta la noile condiții și la noul stadiu din viața ta.

Sângerările sau scurgerile vaginale după naștere vor fi prezente indiferent dacă ai avut parte de o naștere naturală sau de o cezariană. Poți avea o sângerare mai abundentă la început, apoi intervin lohiile (mici resturi de țesut din sarcină) – lichide cu o culoare schimbătoare, de la alb – crem, până la roșu. Secrețiile de acest tip pot persista timp de aproape două luni în cazul în care nu alăptezi.

Este important de menționat faptul că există posibilitatea ca în timpul menstruației să simți diverse dureri la nivelul sânilor, chiar și scurgeri de lapte. Ele sunt normale și, tocmai de aceea, nu sunt luate ca efecte adverse. Este important să rămâi hidratată, odihnită și să mănânci alimente bogate în fier și vitamine.

3. Ce se întâmplă cu laptele atunci când ești la menstruație?

În momentul primei menstruații, laptele matern poate suferi diverse modificări în ceea ce privește gustul, din cauza dereglărilor hormonale. Altfel, în tot timpul alăptării pe parcursul menstruației, chiar dacă gustul se schimbă din cauza toxinelor eliminate, proprietățile laptelui rămân neschimbate, iar copilul se va putea dezvolta, în continuare, normal. Există o mică probabilitate ca cel mic să nu mai fie la fel de încântat de laptele primit, din cauza modificării la nivel de gust, însă nu este cazul să te sperii. Trebuie să conștientizezi ce îl deranjează și să fii perseverentă. Cu timpul se va obișnui și veți intra într-un ritm bun.

În concluzie, este extrem de important să fii atentă la simptomele pe care corpul tău ți le arată după naștere și să semnalezi medicului tău specialist orice modificare în ceea ce privește menstruația, scurgerile vaginale sau durerile pe care le poți resimți. De asemenea, în cazul în care copilul tău nu mai acceptă laptele matern atunci când ești în timpul menstruației, este important să urmărești modul în care acesta reacționează, iar dacă nu găsești o rezolvare, să apelezi la un medic specialist.

Sursa foto: Unsplash.com

Articole recente: