Stresul la copii - cum să îl combați și să ai o relație specială cu cel mic

Dacă în urmă cu câțiva zeci de ani, conceptul de stres la copii abia exista, în prezent, este recunoscut faptul că stresul este un factor perturbator, atât în viața adulților, cât și a copiilor. Această problemă este una extrem de serioasă, mai ales că cei mici nu au metode pentru gestionarea ei, așa cum au adulții, iar stresul acumulat poate duce la tulburări de comportament grave.

Ce este de făcut? În materialul următor vei afla care sunt simptomele stresului la copii, cum identifici această problemă, dar și câteva metode de a transforma sentimentele negative în unele pozitive. 

1. Simptomele stresului la copii

Stresul la copii apare atunci când în viața acestora există un factor perturbator, o schimbare de ritm, de locuință, de familie. Atunci când un copil suferă constant sau este deranjat de ceva, își va schimba comportamentul.

Cum poți observa simptomele stresului?

Orice părinte ar trebui să fie mereu atent la comportamentul copilului său. Orice modificare a acestuia înseamnă că există o problemă care așteaptă să fie rezolvată, cel mic cerând involuntar ajutor prin schimbarea comportamentală. Însă, simptomele stresului sunt multiple. 

De cele mai multe ori, atunci când copilul are o problemă care îl deranjează, începe să refuze să facă lucruri pe care până atunci le făcea fără probleme sau chiar cu drag. De exemplu, dacă atunci când îl duceai la grădiniță, el abia aștepta și chiar se bucura și acum plânge la despărțire, este nemulțumit, se supără foarte ușor. 

Mai mult decât atât, în forme mai grave, cel mic refuză să poarte hainele pe care tu le alegi, refuză să mănânce, nu mai comunică. Oricare dintre aceste tulburări de comportament ar trebui să te pună pe gânduri. Cel mai recomandat este să consulți un specialist pentru a rezolva problema, dacă ea persistă și nu reușești să faci acest lucru singură. 

2. Stresul la copiii preșcolari și școlari - de ce apare și cum să rezolvi problema

Stresul la copiii preșcolari apare, de cele mai multe ori, atunci când se produce o schimbare în viața micuțului: ai schimbat grădinița, educatoarea, v-ați mutat în alt oraș, separarea părinților, decesul unei persoane apropiate. Chiar dacă cei mici suportă mult mai bine schimbările decât adulții, problemele încep să apară când schimbarea nu este dorită de copil sau în perioada de acomodare la noua situație. 



Primul lucru pe care orice părinte trebuie să îl facă atunci când observă schimbări comportamentale la cel mic este identificarea problemei, a sursei stresului și apoi încercarea de a restabili echilibrul.

Ce poți face atunci când cel mic este stresat și îți dorești să restabilești normalitatea și echilibrul: 

  • Atunci când vremea ți-o permite, ieși cât de mult poți la plimbare cu cel mic, mai ales în natură. Aerul curat face minuni, mișcarea este excelentă, iar câteva jocuri în aer liber pe care le puteți juca împreună vă vor aduce mai aproape.
  • Implică-l pe cel mic în tot felul de activități casnice, alături de tine: poate să își aranjeze patul, să te ajute la bucătărie sau doar să stea cu tine, să își pună jucăriile la locul lor. Orice activitate prin care copilul este implicat alături de tine într-o activitate este benefică pentru el.
  • Colorați, desenați și pictați împreună, fie că o faceți cu carioci, fie că alegeți să petreceți timp în aer liber și să folosiți creta colorată. Creativitatea face minuni, mai ales atunci când copilul suferă de stres, iar dacă ești alături de el și vă jucați împreună atunci când desenați, cel mic se va apropia de tine, va râde, se va bucura de timpul petrecut împreună. 

Dacă atunci când copiii mici sunt stresați, părintele poate reuși într-un timp record să aducă lucrurile pe un făgaș normal, când vine vorba de școlari, lucrurile se complică puțin. Aceștia sunt deja independenți, relația cu părinții este diferită, iar problemele acestora par mult mai mari, în comparație cu a celor de vârstă preșcolară. Însă, și ei sunt copii și, în ciuda tendinței de a refuza ajutorul părinților, aceștia trebuie să se implice și să rezolve problema. 

Pentru a reuși să gestionezi o asemenea situație, este important să identifici problema, iar apoi, să găsești modalități de a te apropia de cel mic, de a-l face să aibă încredere în tine și, poate cel mai important, să simtă că este în siguranță. 

Sursa foto: Pexels.com

Articole recente: