Ce se pune pe tava de moț – Este important să faci diferența între ce se pune pentru băieți față de fete?

 

Primele aniversări ale bebelușului sunt printre cele mai importante pentru părinți, dar mai ales pentru mămici, unul dintre cele mai așteptate momente fiind tăierea moțului. La fetițe, aceasta va avea loc în jurul împlinirii primului anișor, însă la băieței, vârsta depinde de la regiune la regiune a țării, ea variind între 2 și 3 ani.

Indiferent că ești mămică de fetită sau de băiețel, sigur vei vrea să organizezi o petrecere de neuitat în care momentul în care va avea loc tăierea șuviței de păr, pe care o vei păstra ca amintire. Printre obiceiurile pe care vei dori să le respecți se numără și punerea pe tava de moț a câtorva obiecte, din care copilul va alege ceea ce se spune că îl va ajuta să-și determine viitorul.

Dacă ești la primul copil și te întrebi ce se pune pe tăvița de moț, trebuie să știi că sunt mai multe obiecte din care poți alege în funcție de sexul copilului. Este, însă, important să faci diferența între aceste lucrușoare?

Descoperă mai jos cum poți alege ce vei pune pe tava de moț dacă ai fetiță sau băiețel.

 

1. Tava de moț – contează ce se pune pe ea ?

Răspunsul corect, atunci când mulți părinți se întreabă „ce punem pe tăvița de moț?”, este că depinde de cât de superstițioși sunteți. Sunt obiecte care se spune ca aduc noroc, iar altele prevestesc cumva ce va deveni cel mic, însă nu există lucruri care trebuie neapărat să se găsească în listă. Mai mult de atât, cum evoluează vremurile, așa se va întâmpla și cu aceste obiceiuri.

Dacă dorești să păstrezi tradițiile așa cum sunt ele, va fi destul de important atunci când alegi ce se pune pe tava de moț, mai ales pentru mămicile care țin foarte mult la respectarea acestora. Dacă nu, poți organiza o petrecere tematică după care să te ghidezi.

Dacă ești la primul copil și te întrebi ce obiecte se pun pe tava la tăierea moțului, această listă îți poate fi de ajutor:

 • una sau mai multe cărți;
 • bani;
 • cheile de mașină;
 • o oglindă;
 • un parfum;
 • o icoană;
 • o bijuterie de aur.

Aceasta este o listă standard de obiecte, indiferent că este vorba despre fetițe sau băieței. Pe lângă acestea, părinții pot alege și alte lucruri pe care să le pună pe tăviță.

Fiecare obiect de pe tava de moț are o semnificație, aceasta fiind ușor de înțeles și reflectând dorințele părinților asupra copiilor, însă este important de făcut diferența între lucrurile pentru fetițe și cele pentru băieței.

2. Ce se pune pe tava de moț a unei fetițe

O întrebare întâlnită des printre mămicile aflate la primul copil este cât de mult contează ce se pune pe tăvița la tăierea moțului, în funcție de sexul acestuia. Din anumite puncte de vedere, este important, deoarece anumite obiecte se potrivesc doar fetițelor, în timp ce altele, doar băiețeilor. Așadar, este important să faci această distincție în ceea ce privește anumite lucruri.

În cazul fetițelor, tăvița pentru moț poate conține și:

 • foarfece și un pieptăn;
 • o ustensilă de bucătărie;
 • farduri;
 • o papiotă sau un alt obiect de croitorie.

Acestea se presupun a fi obiecte care vor ajuta la găsirea unei meserii, însă acest lucru nu înseamnă că nu poți pune pe tava de moț și un calculator sau un computer de jucărie.

3. Ce se pune pe tăvița de moț a unui băiețel

Dacă ai un băiețel și vrei să știi ce se pune pe tăvița de moț în cazul lui, pe lângă obiectele menționate mai sus, poți pune și un calculator, un instrument muzical de jucărie sau alte obiecte care crezi că l-ar putea ajuta să își găsească un drum în viață.

Este important să faci diferența între obiectele de pe tăvița de moț pentru băieței și fetițe și ce se pune pe aceasta, deoarece vei vrea ca cel mic să aleagă lucruri care să-l ajute în viață, chiar dacă este vorba mai mult despre superstiții.

Trebuie să știi și că până și din prima lista cu obiecte poți alege doar ce ți se pare potrivit, deoarece, până la urmă, este vorba despre copilul tău și ceea ce îți dorești tu pentru el. Indiferent de superstiții, credințe populare și alte tradiții, lumea se modernizează și același lucru se întâmplă și cu acestea.

Un alt aspect de luat în considerare este că acest obicei cu tăvița de moț și cu obiectele ce se pun pe ea depinde foarte mult și dacă părinții locuiesc la oraș sau în mediul rural, ultimii fiind mult mai înclinați să respecte tradițiile.

Dacă încă te întrebi ce se pune pe tăvița de moț și dacă acest lucru contează și trebuie să fie diferit în cazul fetițelor și a băiețeilor, răspunsul cel mai onest ar fi că trebuie să alegi obiectele care ți se par ție importante și de bun augur.

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com

 

Articole recente: