Idei construcții Lego – Cum poate cel mai îndrăgit joc din lume să dezvolte abilități valoroase pentru viitorul adult

Ole Kirk Christiansen, a devenit în anul 1932 fondatorul companiei Lego. Denumirea provine de la "leg godt" care înseamnă "joacă bine".  

În prezent, Lego este o companie de jucării renumită la nivel mondial și totodată, ca mărime al treilea producător de jucării din lume. Baza jocului rămâne tradiționala cărămidă Lego, procesul de unire prin tuburi îi asigură o particularitate unică, iar ideile de construire pot fi infinite, în funcție de imaginație. 

 

1.Idei construcții Lego – Ce recomandă jocul Lego pentru a fi dăruit copiilor de orice vârstă

Abilitățile de orientare în spațiu sunt generate prin prisma faptului că, prin idei de construcții Lego, copiii își utilizează imaginația pentru a roti imaginar piesele. 

De asemenea, prin jocul Lego, copiii ajung să găsească numeroase soluții utile pentru o singură problemă. De aceea, piesele Lego au devenit un instrument didactic începând cu învățământul preșcolar. 

Lego este jucăria universală pentru copiii de toate vârstele, inclusiv pentru adulți. De la nou-născuți și până la bunici, piesele viu colorate au devenit o soluție la îndemână pentru a petrece timp de calitate alături de prieteni sau familie și de a te detașa de stresul cotidian. Jocul este adaptat pe nivele de dificultate și în funcție de vârstă. 

2. Modele construcții Lego- Impactul psihosocial asupra copiilor

Cu toții cunoaștem jocurile Lego. Acestea au milioane de fani în toată lumea, majoritatea dintre noi am crescut cu ele, iar vânzările acestor produse relevă popularitatea de care încă se bucură cea mai mare companie de jocuri din lume. Jocurile Lego sunt interesante, captivante, nu plictisesc niciodată, oferă o multitudine de posibilități de construire. Dar știai că acestea au de asemenea și beneficii educaționale? 

  • Stimularea abilităților motrice fine 

Copiii își dezvoltă dexteritatea prin încercările de a conecta anumite piese Lego de forme și mărimi diverse. Copiii învață să gestioneze presiunea pe care o folosesc în timp ce combină piesele, ceea ce dezvoltă abilitățile motrice fine. 

  • Încurajarea lucrului în echipă 

Participând la ideile construcții Lego, cei mici învață să socializeze și să ajungă la un consens alături de colegii de echipă. Când lucrează împreună la o construcție, copiii trebuie să se urmărească reciproc pentru a contribui fiecare cu ideea proprie, astfel încât rezultatul să fie unul de succes. 

  • Dezvoltarea abilităților de comunicare 

Lego este considerat de multe persoane soluția optimă de relaxare, atât pentru adulți, cât și pentru copii. În timp ce pui cap la cap piese, te angajezi în conversații vesele, dezbați alături de coechipieri următorii pași de construcție, faceți schimb de idei și comentați strategii de îmbunătățire a rezultatului.

Lego încurajează comunicarea, abilitatea de a explica strategiile pe care le aplică cineva, de a descrie procesul pus în funcțiune și cum poate conduce acesta la un rezultat. 

  • Stimulează gândirea matematică 

Indiferent de modelele de construcții Lego pentru care ai optat, instrucțiunile de asamblare din cadrul jocului, stimulează puterea de concentrare și atenția la detalii.

Copiii au acum ocazia să experimenteze simetria, să compare formele și dimensiunile, lucrul cu fracțiile atunci când analizează câte piese mici pot fi asamblate într-o piesă mai mare. 

  • Încurajează inteligența emoțională și creativitatea 

Psihologii susțin că figurinele Lego îl responsabilizează pe cel mic, aducându-l mai aproape de diferitele contexte sociale pe care le va întâlni și în realitate o dată cu vârsta. Copilul pleacă de la niște idei de construcții Lego de bază, de la mici piese cu reguli simple de asamblare. Ulterior își va imagina singur alte situații sociale în care poate adapta ceea ce a construit și astfel își va spori creativitatea și abilitatea de a găsi soluții. 

Jocul cu Lego poate crea mici nemulțumiri. De exemplu, atunci când o mișcare greșită distruge întreaga construcție de cărămizi. Însă, jocul repetat cu Lego ajută pe cei mici să își gestioneze frustrările știind că planul inițial poate fi repus pe picioare. Posibilitatea de a remedia erorile și de a înlocui piesele căzute, oferă juniorilor oportunitatea de a experimenta idei noi fără teama de a greși. 

  • Importanța răbdării 

Construcția poate dura ceva timp până ajunge la final. Găsirea piesei indispensabile pentru un rezultat complet testează limitele răbdării. Într-o lume în care copiii doresc rezultate satisfăcătoare cât mai rapid și cu puțin efort, procesul de construcție îi poate orienta către un model de comportament bazat pe răbdare, muncă constantă și perseverență în obținerea roadelor. 

Cine ar fi crezut că aceste piese mici, din plastic colorat și câteva instrucțiuni pe o foaie pot contribui cu atât de multe beneficii la dezvoltarea emoțională într-o manieră armonioasă a copilului tău? 

 

Sursa foto: pixabay.com 

Articole recente: