Învață alfabetul - idei creative pentru a intra ușor în lumea literelor

În primii ani de viață, copilul trece printr-o mulțime de schimbări. Dezvoltarea cognitivă începe încă de la naștere. Pe parcurs, acesta devine capabil să recunoască fețe familiare și să își exprime prin gesturi emoțiile.

Vârsta de un an și jumătate e marcată de primii pași învățării culorilor, care se va finaliza în jurul vârstei de trei ani. Din același moment începe o nouă aventură de cunoaștere, care este la fel de importantă, mai ales pentru dezvoltarea intelectuală ulterioară. 

Aceasta este învățarea literelor. Cunoscând alfabetul de la o vârstă fragedă, copilul nu va putea doar să se descurce mai bine la școală, ci va avea și posibilitatea să citească pe cont propriu mai rapid. Învățarea alfabetului prin joc este cea mai bună metodă de a-l atrage atenția celui mic. Mai jos sunt câteva metode de a-ți ajuta copilul să învețe literele. 

1. Cum învață alfabetul copiii?

În jurul vârstei de trei ani, chiar înainte de a merge la grădiniță, cel mic poate dobândi următoarele abilități:

  • recitarea sau cântarea literelor
  • identificarea literelor mari/mici
  • asocierea sunetelor cu literele
  • scrierea sau trasarea cu degetul a unora dintre litere

Învățarea numelui fiecărei litere are avantaje considerabile, și anume:

  • va fi mult mai ușor să se învețe sunetul asociat semnului grafic
  • capacitatea de a numi literele alfabetului ușurează primii pași ai citirii
  • copilul va fi mai interesat să învețe cuvinte noi

Respectarea ritmului de învățare al copilului este importantă. Asimilarea alfabetului poate pune probleme chiar mai mult decât a cea culorilor, pentru că se bazează pe noțiuni abstracte. De aceea, o idee bună este folosirea de jocuri care nu vor face din această activitate o constrângere.

2. Jocuri cu litere pentru copii: idei care vor face învățarea literelor să pară un joc

Să învățăm alfabetul prin jocuri! Micuțul poate să creadă că e greu să învețe alfabetul. Din acest motiv, e nevoie de sprijinul părinților. Aceștia pot găsi metodele optime, adaptate nevoilor copilului. Mai jos sunt câteva sugestii.

2.1. Învățăm literele prin citirea poveștilor favorite

Dacă cel mic este obișnuit ca cineva să îi citească, acesta poate fi un bun punct de plecare. Recitind cărțile cu povești care i-au plăcut cel mai mult, vei putea să îi indici anumite litere și cum se pronunță.

Avantajul este că va putea să le asocieze cu termeni pe care îi cunoaște deja. O altă variantă este alegerea unor cărți educative destinate învățării literelor alfabetului. 

Dacă dorești să personalizezi cărțile de învățare a alfabetului, creează una care să includă imagini cu lucrurile din casă și cu oameni cunoscuți copilului. Astfel, el își va aminti mai ușor ceea ce învață.

Chiar și micuții pot realiza cărticele cu litere. Acest lucru e posibil atunci când aceștia primesc sarcina să taie din ziare sau reviste anumite litere sau chiar întreg alfabetul, ca să realizeze un colaj.

2.2. Învățăm alfabetul prin activități în mișcare

Copilul învață literele alfabetului prin folosirea tuturor simțurilor. De aceea, pot fi folosite și în cazul învățării alfabetului roman prin jocuri activități care îi permit să se miște. Printre acestea se numără:

  • „scrierea” alfabetului folosind întreg corpul
  • „vânătoarea” de litere - provoacă-l pe cel mic să găsească cât mai multe litere în jurul său
  • crearea unui alfabet din plastilină
  • fișe cu litere care să fie pictate cu mâinile
  • jocul cu puzzle pentru copii 
  • integrarea de jucării educative destinate învățării alfabetului în activitățile de joacă
  • servirea de biscuiți în formă de litere

De asemenea, o metodă eficientă de a asocia cuvintele uzuale învățate cu literele este folosirea de jocuri pentru pentru preșcolari care presupun potrivirea unor obiecte familiare cu niște cartonașe. 

3. Jocuri cu alfabetul pentru scrierea literelor

În jurul vârstei de trei sau patru ani, copiii vor putea deja să scrie o parte din alfabet. Totuși, este dificil încă să țină corect instrumente de scris. De aceea, este indicat să fie încurajată trasarea cu degetele pe diverse suprafețe, ca să folosească simțul tactil. 

Gătitul poate ajuta în ceea ce privește învățarea scrierii literelor. Mai ales când prepari prăjituri, poți pregăti o cantitate de făină sau zahăr, unde micuțul să traseze cu degetul un „A”, „M” etc. cu ajutorul tău. 

Învățarea alfabetului poate părea un proces complicat, mai ales când este abia la început. Totuși, e important ca cel mic să intre în contact cât mai devreme cu literele, pentru a-i fi mai ușor și mai plăcut să citească. Luând câteva lucruri în considerare, ceea ce pare o povară poate deveni joc și plăcere.

Sursa foto: storyblocks.com

Articole recente: