Jocurile de dezvoltare personală pentru copii și impactul pe care acestea îl au în creșterea armonioasă

Jocul și joaca sunt modurile naturale prin care copiii cresc și învață. În primii ani, părinții au responsabilitatea pentru câteva aspecte fundamentale ale copilăriei timpurii: îngrijire, învățare și dezvoltare. Astfel, îți poți sprijini copilul în acest proces de dezvoltare personală prin jocuri distractive și plăcute. Implicarea ta activă va avea un rol esențial în crearea unui mediu favorabil unor experiențe care vor contribui la bunăstarea copilului tău. 

Jocul este deosebit de important mai ales pentru copilul de vârstă mică. Preșcolarii au nevoie de mai mult timp dedicat dezvoltării limbajului, inteligenței emoționale și creativității. Vei afla din acest articol cum poți să folosești jocurile pentru copii potrivite pentru micuțul tău și cum să transformi fiecare interacțiune într-o oportunitate de învățare. 

1. Ce înseamnă dezvoltare personală pentru copii?

Dezvoltarea personală este un termen care face referire la felul în care copiii învață și cresc. Părinții își pot sprijini și ajuta copiii atât prin exemplul personal, cât și prin tot felul de activități de dezvoltare personală. Interesul părinților pentru dezvoltarea personală are o multitudine de avantaje esențiale în educația copilului.  

Activitățile de dezvoltare personală variază în funcție de vârsta copilului și de nevoile individuale ale sale. Cu toate acestea, obiectivul final este întotdeauna acela de a ajuta copilul să găsească bucurie și împlinire în procesul de auto-îmbunătățire.

Chiar dacă poate explicațiile sună mai pretențios, nu te lăsa descurajat de acești termeni de parenting. Până la urmă, joaca este un prilej de conectare și de a petrece timp special împreună. Tot ce trebuie să faci este să-ți amintești (cum) să te joci cu copilul tău. 

2. Importanța exercițiilor și activităților de dezvoltare personală pentru copii

Există o multitudine de variante de jocuri de dezvoltare personală și de activități prin care poți contribui la procesul de învățare. De la distractivele jocuri de curte, până la cele care pun accent pe dezvoltarea unor anumite abilități, timpul dedicat acestui tip de activități va fi determinant în crearea unui mediu sigur pentru creșterea și dezvoltarea copilului tău. 

Copilul se dezvoltă, în primul rând, prin imitație, așadar, atitudinea ta când vine vorba de joc și joacă este esențială. Fă din fiecare zi alături de copilul tău o aventură, chiar dacă acest lucru presupune doar să ieșiți în curte și să explorați. Alege câteva jucării de exterior distractive, care să-i provoace curiozitatea și pregătește-te să învățați împreună. 

Dacă la vârstele mici sunt mai potrivite centrele de activități care pun accentul pe dezvoltarea senzorială, la vârsta preșcolară vei începe să acorzi o atenție deosebită jocurilor care încurajează dezvoltarea creativității, a dexterității și a rezolvării problemelor. De exemplu, jocurile cu forme geometrice pot fi o opțiune foarte bună pentru copilul tău, fiind interesante și potrivite pentru orice vârstă. 

3. Idei de jocuri de dezvoltare personală pentru copii

Atunci când alegi jocurile pentru copilul tău, asigură-te că ai ținut cont de câteva criterii valoroase: vârstă, interese și tipul de abilități pe care le are deja copilul tău. De asemenea, ține cont de personalitatea sa și de felul în care vrei să folosească acele jocuri. De exemplu, optează pentru jocuri pe care le poate folosi singur în joaca sa. Joaca împreună cu tine este la fel de importantă ca timpul petrecut singur în care explorează în siguranță. 

Dacă, totuși, nu știi de unde să începi când vine vorba de alegerea unor jocuri de dezvoltare personală, iată câteva idei utile:

  • Pentru copiii de vârste foarte mici (1-2 ani): jucăriile de lemn reprezintă o alegere inspirată pentru bebelușul tău. Poți alege seturi de construcție, vehicule din lemn, puzzle-uri sau chiar jucării interactive din lemn. Acestea îi vor stimula creativitatea, îi vor îmbunătăți atenția și îi vor dezvolta răbdarea. În plus, reprezintă o opțiune ideală pentru siguranța copilului tău. 

  • Pentru copiii mici (2-3 ani): la această vârstă, interesul pentru explorare este tot mai mare, așadar, poți alege jocuri creative sau jucării lego. Nu doar că acest fel de jocuri le va dezvolta imaginația și creativitatea, dar pot crea contexte ideale atât pentru a se juca singur, cât și împreună cu tine.

Pentru preșcolari: jucăriile educative, jocurile științifice și pentru experimentat sau chiar instrumentele muzicale sunt potrivite pentru interesele unui preșcolar și pot contribui la dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului tău. În plus, va deveni din ce în ce mai distractiv să vă jucați împreună. 

Indiferent de ce fel de jocuri de dezvoltare personală alegi pentru copilul tău, este foarte important să îți amintești că acestea reprezintă cel mai bun context de a vă strânge legătura și de a petrece timp împreună. Acest lucru va fi un element definitoriu pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului tău. 

Sursa foto: Pexels.com

Articole recente: