5 fructe interzise in sarcina pentru gravide

Sanatatea femeilor insarcinate ramane pe primul loc in aceasta perioada mai grea din viata lor, asa ca fiecare sfat dat de catre medici sau specialistii in domeniul nutritiei este unul esential pentru relaxarea lor fizica si psihica. Astfel, daca isi doresc sa nasca bebelusi puternici si frumosi, alimentatia pe perioada celor 9 luni trebuie sa fie una optima, din care sa nu lipseasca fructele, consumate desigur cu moderatie, zilnic, intr-o anumita cantitate si numai dupa ce au fost bine spalate.


Din fericire pentru gravide, nu prea exista fructe interzise pe perioada sarcinii, mai degraba este vorba despre cantitatea pe care au voie sa o manance in fiecare zi. Unele studii insa au demonstrat faptul ca ananasul, papaya, strugurii sau ochiul dragonului ar putea provoca diverse probleme unei femei insarcinate, asa ca ar fi bine sa fie consumate cu moderatie sau in combinatie cu alte alimente, piureuri sau fierte.


Iata care sunt fructele interzise in sarcina!

Cu un continut bogat in fibre si substante nutritive esentiale, legumele si fructele sunt baza unei diete sanatoase in sarcina. Ele mentin o greutate normala, un nivel de energie ridicat, permit functionarea buna a organismului si ajuta fatul sa se dezvolte armonios. Dintre cele mai eficiente fructe in sarcina pot fi enumerate: caisele, ciresele, pepenele galben, mango, perele, ananasul, pepenele verde, murele, merele etc. Specialistii recomanda femeilor sa manance o portie de 2 cesti de fructe pe zi.


1. Fructe care dau simptome alergice

Specialistii recomanda gravidelor o atentie sporita la fructele despre care stiu ca pot favoriza aparitia unor alergii:

· Un exemplu in acest sens este consumul de capsune sau fructe de padure;

· Chiar daca le e pofta, ar trebui sa nu manace deloc pentru ca simptomele pot fi mai virulente pe perioada de sarcina;

· Fatul ar putea suferi din aceasta cauza.

2. Fructele care nu sunt spalate

Desi pot parea ciudate aceste sfaturi, inca mai exista persoane care nu spala fructele si legumele, iar gravidele nu trebuie sa uite urmatoarele lucruri:

· Sa evite sa consume fructe nespalate;

· Daca le vor manca cum le-au cules sau cum le-au cumparat din piata, atunci pot sa se imbolnaveasca pentru ca pe coaja exista uneori diferite bacterii periculoase sau substante chimice;

· Aceste produse alimentare nu se spala cu sapun sau detergent;

· Zonele deteriorate sau zdrobite se vor indeparta cu ajutorul unui cutit pentru ca pot contine bacterii periculoase.


3. Papaya

Se pare ca in trecut fructul era folosit pentru a provoca avorturile, asa ca trebuie consumat cu moderatie si doar in anumite conditii:

· Semicopt este bogat in latex, iar acest lucru declanseaza contractii uterine;

· Bine copt este bogat in vitamine si substante nutritive, dar trebuie mancat in cantitati mici;

· Are vitamina C, previne constipatia si arsurile la stomac;

· Poate fi amestecat cu miere si lapte.

4. Ananasul

Este ideal pentru persoanele care sufera de probleme de tranzit intestinal, dar trebuie folosit cu moderatie de gravide in primul trimestru de sarcina:

· Provoaca miscarea intestinelor daca este mancat in cantitate mare si acest lucru poate duce la aparitia contractiilor uterine;

· Trebuie consumat foarte copt si in stare cruda, altfel isi pierde din proprietati;

· Contine bromelina ce poate trata raceala, devenind ideal pentru o gravida care nu are voie sa ia medicamente prea multe in aceasta perioada.

5. Ochiul dragonului

Un fruct intalnit mai ales in Orient, dar gasit in ultima vreme si in supermarket-urile din Romania, este considerat de unele studii de specialitate ca responsabil pentru dureri abdominale, avort spontan sau nastere prematura (desigur, consumat in cantitati mari in timpul sarcinii).

Tu ce fructe ai putut manca in sarcina?

Pentru a aduce un aport nutritiv maxim, fructele trebuie combinate in stare proaspata si amestecate cu ajutorul unui blender. Femeile insarcinate au folosit un aparat de mixat performant pentru a obtine diverse piureuri din fructe, dispozitiv pe care l-au folosit si mai tarziu, cand au sosit pe lume bebelusii. Foarte multe produse de acest tip pot fi gasite in mediul online, click aici pentru a cauta calitate superioara si preturi accesibile.

Un robot multifunctional este cea mai buna alegere in acest sens. Gravidele si mamicile sunt multumite de cele 5 functii diferite: de incalzire a recipientelor, de sterilizare, de preparare a hranei cu abur cald, de dezghetare a diferitelor produse si de zdrobire. Partile componente se desfac foarte usor si se spala rapid, chiar si la masina de spalat vase. Robotul are un sistem automat de protectie daca exista prea multa apa in rezervor, iar cand nu este folosit o perioada scurta de timp, intra in stare de hibernare.

Articole recente: