Cadou de turtă pentru fete - ce să-i dăruieşti unei fetiţe aflată la prima ei aniversare

Prima aniversare din viața copilului tău este un mare prilej de bucurie în familie, de aceea momentul trebuie sărbătorit cu mult fast și voie bună, ținând cont și de tradițiile care se practică la acest eveniment. Chiar dacă nu au semnificații religioase, anumite obiceiuri sunt aplicate pentru a marca intrarea în societate și în comunitate a bebelușilor, care trec într-o nouă etapă din viață. Credințele populare moștenite sunt distincte de la fată la băiat și diferă în funcție de zona și cultura locului în care are loc evenimentul.

 

1. Cadou de turtă pentru fete: când se oferă și ce semnificație are momentul ruperii turtei

Unul dintre cele mai importante obiceiuri care are loc atunci când fetele împlinesc un an, este ruperea turtei, obicei echivalent cu tăierea moțului la băieți, care are loc în cadrul unei petreceri organizate de părinți, la care iau parte nașii copilului, familia și prietenii.

Ruperea turtei la fete este o tradiție veche, adânc înrădăcinată în cutumele poporului român, care își are originea în tradițiile geto-dacilor, pornind de la dorința unui conducător de a avea o armată puternică. Astăzi, semnificația este diferită, prin ruperea turtei se consideră că fetița va deveni curajoasă și va avea o viață plină de noroc.

 

Nașii au datoria să cumpere turta pe care o vor rupe în patru bucăți, deasupra capului copilului, pe care o va împărți ulterior celorlalți invitați, așa cum se întâmplă și în ceremonia de nuntă. Lumânarea de botez va fi aprinsă pe tot parcursul ritualului și va fi ținută de unul dintre nași, pentru a da o semnificație mult mai puternică acestui moment.

 

Ruperea turtei este urmată de un alt obicei important și anume, momentul când copilul alege din multitudinea de obiecte expuse pe o tavă, fiecare cu o semnificație aparte prin care va intui parcursul profesional pe care îl va urma sărbătorita. Deși este un moment foarte așteptat de către părinți, biserica nu încurajează aceste superstiţii, asimilandu-le cu ritualul ursitoarelor, un obicei păgân de altfel.

 

La finalul acestor festivități este ocazia perfectă pentru urări și cadouri, pe care invitații, în special nașii și părinții le vor oferi copilului.

 

2. Care sunt cele mai potrivite cadouri la turta fetelor

Căutarea unui cadou pentru o fetiță aflată la prima ei aniversare ar trebui să se concentreze în special pe valoarea lui simbolică, care va rămâne nealterată în timp. Cea mai mare provocare o întâlnesc nași și părinții, ale căror cadouri vor avea cea mai importantă greutate sentimentală, urmați apoi de ceilalți invitați care participă la eveniment. Pe lângă rolul simbolic, a două calitate pe care ar trebui să o bifeze cadoul ales, ar trebui să fie rolul practic, alegând un obiect care să îi fie folositor  atât copilului, cât și părinților, încă de când îl primesc.

2.1.Ce se dă cadou la turta fetelor de către părinți

Părinții vor fi organizatorii acestui eveniment, ei fiind responsabili ca invitaților să nu le lipsească nimic și totul să decurgă conform planului, fără niciun incident neplăcut.

 

Fiind un moment atât de special din viață copilului lor, părinții îi vor dărui un cadou- simbol care îi va aminti peste ani de această zi unică. Astfel, ei pot cumpăra o bijuterie, ori un instrument de scris personalizat cu numele copilului, cărți, un kit de amprentă pentru mâini și picioare, sau un prim tablou care va reprezenta debutul unei viitoare colecții.

În plus, drept mulțumire pentru nași, părinții vor cumpăra un cadou pentru aceștia, care poate consta într-o decorațiune pentru casă, veselă din porțelan, ori tacâmuri din argint.

2.2. Ce cadou pentru turta fetelor pot oferi naşii 

Părinții spirituali ai copilului au un rol principal în cadrul acestui eveniment, fiind cei care vor oficia ceremonia de rupere a turtei, vor primi invitați și vor lua parte la toate momentele importante de la petrecere.

 

Tradiția spune că nașii vor fi responsabili de ținuta sărbătoritei, care va trebui să îmbrace haine noi, special cumpărate pentru această ocazie. Pe lângă trusou, nașii mai dăruiesc copilului cu aceste ocazii lenjerii pentru pătuț, prosoape și halate de baie, ori produse pentru igienă.

 

Naşa îi mai poate dărui finuţei o bijuterie pentru a marca acest moment important, constând într-o pereche de cercei sau o brățară.

 

Bineînțeles, de pe lista de cadouri a nașilor nu pot lipsi jucăriile, care vor bucura orice copil indiferent de vârstă, așadar copilul poate primi jucării pentru exterior dacă urmează sezonul cald, ori diverse jucării din pluș, seturi de construcții și cuburi, ori jocuri educative potrivite cu vârsta și abilitățile pe care le-a dezvoltat cel mic. 

Așadar, petrecerea aniversară a primului an din viață a unei fetițe, presărată cu obiceiuri tradiționale, poate  semnifica  debutul către o viață fericită, alături de familie și de comunitatea din care va face parte. Cel mai mult contează ca momentul să fie marcat cu bucurie și cu implicare din partea tuturor celor invitați, astfel încât toate aceste clipe deosebite să rămână niște amintiri frumoase  în albumul foto al petrecerii.

 

Sursa foto: Pexels.com

Articole recente: