Cand incepe perioada de rostogolire a bebelusului?

Parintii sunt incantati de absolut orice progres observa in dezvoltarea psihica si fizica a copilului. Abia asteapta ca acesta sa ridice capul, sa apuce cu manutele jucariile din apropiere, sa se rostogoleasca sau sa mearga. Uneori sunt nerabdatori si intra in panica daca micutul lor nu ajunge sa bifeze aceste lucruri la fel ca prichindelul vecinilor. Cum niciun copil nu este la fel cu altul, adultii ar trebui sa trateze totul cu multa calmitate si sa asculte de sfaturile medicului pediatru.

Unele mamici marturisesc incantate ca bebelusul lor face progrese pe zi ce trece si isi noteaza intr-un jurnal absolut orice etapa din viata acestuia pentru a vedea daca evolutia lui se incadreaza perfect in ceea ce au citit sau li s-a spus la cabinetul medicului pediatru. Nu mare le este mirarea cand observa ca bebe este destul de precoce fata de altii sau ca, din contra, inregistreaza o oarecare intarziere, de o luna sau doua chiar.

Iata cateva informatii despre rostogolirea la bebelusi!

Imediat ce micutii reusesc sa tina capul sus fara probleme si sa stea in fundulet fara sa fie ajutati de cei din jur, inseamna ca se pot rostogoli usor de pe o parte pe alta, schimbandu-si singuri pozitia. Acest lucru arata ca deja se intind si ca pot apuca o jucarie care-i tenteaza, ca se pot gandi sa mearga de-a busilea sau ca muschii gatului si ai bratelor sunt dezvoltati complet.

La cate luni se rostogoleste bebe

Medicii pediatri recomanda tuturor parintilor multa rabdare si sa nu se ingrijoreze daca micutul a implinit 7 luni si inca nu s-a rostogolit, fiecare are propriul ritm de dezvoltare:

  • Unele mamici recunosc ca bebe se intoarce de pe burtica pe spate si invers inca de la 3-4 luni;
  • Altele au marturisit ca micutul lor de abia in jurul varstei de 6-7 luni a atins acest prag;
  • Specialistii in domeniu afirma faptul ca rostogolirea poate debuta de la 3-4 luni in cazul unor copii, iar in cazul altora poate in jurul varstei de 8 luni sau chiar niciodata.

Cum se dezvolta aceasta etapa motorie

Mamicile au nevoie de multe informatii despre etapa rostogolirii si vor invata diferite lucruri care-l pot ajuta pe micut in a o deprinde:

  • In jurul varstei de 3 luni poate fi pus pe burtica pentru ca va incerca puterea bratelor si isi va ridica umerii si capul, rezultatul fiind rostogolirea de pe burta pe spate sau invers;
  • In jurul varstei de 6 luni poate face rostogolirea in ambele directii pentru ca tine capul sus cu usurinta, se poate impinge in brate si isi arcuieste spatele;
  • Copiii prematuri ajung la aceasta etapa mai tarziu decat ceilalti;
  • Musculatura va fi intarita de faptul ca bebe a inceput sa se rostogoleasca cu usurinta si il va pregati pentru urmatoarea etapa: mersul de-a busilea.

Cum pot ajuta parintii

Medicii recomanda mamicilor sa participe intens la aceasta etapa din viata copilului lor, chiar sa inventeze diferite jocuri pentru a-l stimula:

  • Cu ajutorul unui centru de activitati, usor de gasit pe site-ul https://www.babyneeds.ro/centre-de-joaca/, poti sa-l indemni sa caute o jucarie agatata intr-o parte, mai departe de el, dar nu imposibil de atins daca isi da interesul;
  • In momentul in care va fi schimbat sau imbracat, bebe va incerca sa puna in practica ceea ce a invatat, adica rostogolirea periculoasa in acest caz. Mamicile trebuie sa tina o mana in permanenta pe corpul micutului pentru ca acesta sa nu cada;
  • Cand este treaz, mama il va aseza pe burtica pentru intarirea muschilor sau il va ajuta sa faca diferite exercitii fizice usoare in acelasi scop;
  • Daca bebe nu da semne ca se poate intoarce de pe o parte pe alta, atunci parintii se vor ingrijora doar daca se adauga la acest lucru si imposibilitatea de a-si sustine capul, de a sta in fundulet sau de a da din maini si picioare in mod constant (daca e prematur, isi va dezvolta aceste abilitati un pic mai tarziu decat ceilalti).

Tu cum ai ajutat copilul in aceasta etapa?

Mamicile au inteles ca rostogolirea este foarte importanta pentru urmatoarele etape in dezvoltarea copilului: mersul de-a busilea si mersul in picioare. In acest sens, au incurajat noua deprindere a copilului prin organizarea unor jocuri banale care sa-l determine pe micut sa intoarca privirea sau sa se miste de pe o parte pe alta. Dupa ce a invatat rostogolirea, este timpul ca fiecare mama sa aiba o grija mai mare fata de bebe pentru ca acesta va invata sa se miste de unul singur, ceea ce poate fi periculos.

Un rol de seama in acest sens a inceput sa-l aiba si premergatorul, simplu de achizitionat de pe pagina de internet: https://www.babyneeds.ro/premergatoare/, fiind ideal pentru a-l stimula pe bebe sa faca si primii pasi. Un premergator cu un design deosebit, comod si practic este ideal pentru aceasta etapa. Copilul va fi stimulat sa se miste si va fi incantat sa se joace cu un panou frontal interactiv cu muzica, sunete, lumini. Acest produs are si niste piedici speciale pentru a preveni rasturnarea.

Un articol semnat de kinetoterapeut Vasile Simona

Vasile Simona este absolventă a Facultății de Kinetoterapie din cadrul ANEFS. Pregătirea profesională și dobândirea abilităților au însemnat ani de studiu, precum și participarea la numeroase conferințe și traininguri pe tematică medicală. A practicat kinetoterapia în diverse clinici, acumulând în timp o vastă experiență în reabilitarea pacienților după accidente, leziuni și accidente vasculare cerebrale, gimnastică pre și post natală, fizioterapie cu pacienți răniți și / sau post-traumatici. 

Articole recente: