Când se schimbă culoarea ochilor la bebe? Iată la ce să te aștepți în legătură cu această schimbare importantă a înfățișării copilului

În primul an de viață al copilului se petrec multe schimbări, atât la nivel fizic cât și cognitiv. Bebelușul descoperă din ce în ce mai mult din lumea din jur, pe măsură ce învață să se târască sau să meargă. În această perioadă se pun bazele limbajului, a relaționării cu oamenii și a formării emoțiilor. Printre numeroasele schimbări pe care le poți observa înainte de vârsta de un an se află și schimbarea culorii ochilor.

Culoarea pe care o au ochii copilului la naștere nu rămâne întotdeauna la fel. Copiii cu origini europene se nasc cu ochi albaștri sau gri, care se schimbă o dată sau chiar de mai multe ori înainte de un an. În cazul bebelușilor asiatici, de obicei, ochii sunt de un căprui închis la naștere, care rămâne așa, fără să se schimbe. Află în continuare când să te aștepți la transformarea aceasta și din ce cauze apare.

1. Ce se petrece în organism când se schimbă ochii la bebeluși?

Un pigment numit melanină joacă un rol esențial în culoarea pielii, părului și a ochilor. Persoanele al căror organism secretă mai multă melanină au ochii, părul și pielea mai închise.

Melanocitele sunt celulele care secretă melanină, în contact cu soarele. De aceea, producția de melanină crește în primele luni de viață. Acest lucru declanșează schimbarea culorii irisului, cel mai adesea trecerea de la o nuanță deschisă la una închisă.

Dacă nivelul de melanină rămâne scăzut, ochii vor rămâne sau vor deveni albaștri sau verzi. Nivelul acestui pigment e determinat mai ales de genele moștenite de la părinți, așa că acesta nu poate crește peste un anumit nivel.

2. Când se schimbă culoarea ochilor la bebeluși și la ce nuanță să te aștepți

În primul an de viață, vei vedea multe dezvoltări ale abilităților cognitive. De exemplu, cel mic învață să folosească jucării pentru copii sau devine interesat de carusele muzicale.  

Schimbările în ceea ce privește ochii se produc cel mai evident între 3 și 6 luni. Uneori, pot să mai apară unele schimbări până la un an. 

Culoarea predominantă, însă, e cea pe care o vezi la mijlocul primului an de viață și ea nu se va schimba semnificativ, mai ales dacă e vorba de ochii căprui sau negri. 

Momentul când se schimbă ochii la bebe poate varia. Există și cazuri când continuă să se schimbe până la 3 ani. 

Nuanțele cele mai frecvente la care să te aștepți la naștere sunt căprui sau albastru, deși există și bebeluși care se nasc cu ochii verzi sau într-o nuanță nedefinită. 

Ochii căprui e puțin probabil să se schimbe, dar cei albaștri pot rămâne așa sau nu. Cum se schimbă culoarea după 6 luni depinde de genele copilului. 

În cazul în care ambii părinți au ochi căprui, sunt șanse de:

  • 75% ca bebelușul să dobândească aceeași culoare;
  • aproximativ 18% pentru ochi verzi;
  • aproximativ 6% pentru ochi albaștri.

Dacă ambii părinți au ochii albaștri, șansele sunt aproape 100% că și micuțul va avea aceeași culoare. Dacă un părinte are ochi albaștri, iar celălalt căprui, sunt șanse egale pentru fiecare dintre cele două variante. 

Când ambii părinți au ochii verzi, sunt 75% șanse pentru aceeași nuanță în cazul copilului și 25% pentru ochi albaștri. Dacă doar unul dintre părinți are ochi verzi, iar celălalt căprui:

  • 50% din șanse sunt pentru ochi căprui; 
  • 37.5%, verzi;
  • 12.5%, albaștri. 

Combinația de verde și albastru dă șanse egale pentru cele două culori. Indiferent de nuanță, e indicat să alegi cu grijă cărucioarele pentru copii și accesoriile de plimbare, ca să te asiguri că ochii celui mic nu sunt afectați negativ de razele soarelui.

3. Alte lucruri de luat în considerare atunci când se schimbă ochii la nou-născuți

Uneori, poate fi vorba de o anumită boală care afectează irisul și determină schimbarea culorii irisului. Acestea sunt rare, astfel încât, în general, transformarea pe care o observi e cât se poate de firească. Ele includ:

  • albinismul, care face ca părul, ochii și pielea să nu aibă aproape deloc melanină;

Această boală are de obicei baze genetice și creează nevoia de protejare continuă de razele soarelui. 

  • aniridia este absența parțială sau totală a irisului; se observă când irisul nu are deloc culoare, iar pupila are o formă neregulată;
  • glaucomul, o boală gravă care nu se manifestă vizibil.

Una dintre dezvoltările importante la nivel fizic în primul an de viață al bebelușului este schimbarea culorii ochilor. De obicei, după șase luni, poți vedea nuanța care va rămâne tot timpul. Momentul când se schimbă ochii de lapte la bebeluși poate dura, în unele cazuri, până a vârsta de trei ani. Cum vor fi ochii copilului depinde de componenta genetică primită de la părinți. 

Sursa foto: Storyblocks.com

https://www.healthline.com/health/baby/when-do-babies-eyes-change-color#other-factors

https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/baby-eye-color.aspx

Articole recente: