Comportamentul antisocial - cum să fii alături de copilul tău și să îl ajuți să depășească problemele

Dezvoltarea cognitivă și neurologică a copilului produce schimbări majore în comportamentul său social. Dacă în primii ani de viață părintele este centrul universului, cu trecerea timpului, copilul își găsește alte modele, experimentează independența și își dezvoltă personalitatea. Însă, din păcate, atunci când acesta crește într-un mediu nefavorabil, pot apărea diferite tulburări de comportament, care pot afecta dezvoltarea normală a copilului. 

Din materialul următor vei afla ce înseamnă comportamentul antisocial la copii, de ce apare acesta, dar și ce poți face atunci când micuțul se confruntă cu această problemă. 

1. Ce înseamnă comportamentul antisocial 

Comportamentul antisocial reprezintă acea tulburare care duce la o serie de manifestări nelalocul lor. Specialiștii spun că acest tip de comportament în prima copilărie duce la o adolescență cu probleme, în care abuzul de substanțe interzise va deveni „normalitate”.

Comportamentul antisocial poate fi identificat începând cu vârsta de 3-4 ani, chiar la începutul perioadei preșcolare și, după ce copilul a fost diagnosticat cu această tulburare, trebuie intervenit imediat pentru a minimiza efectele pe termen lung ale acestui comportament. 

Simptomele comportamentului antisocial: 

  • închidere, retragere în sine

Copilul este ușor apatic, nu dorește să interacționeze cu alți micuți de vârsta lui, stă retras într-un colț, chiar dacă se află în comunitate (grădiniță, locuri de joacă, parcuri).

  • violență

Majoritatea copiilor care suferă de un comportament antisocial devin violenți extrem de ușor, orice lucru banal îi nemulțumește, aceștia reacționând la orice stimul. De asemenea, copiii care suferă de această tulburare de comportament, vor minți mult mai des și vor exagera în orice privință. 

  • abuzul emoțional

Cei care se confruntă cu această problemă au tendința de a abuza emoțional alți copii, de a vorbi urât și de a nu le păsa de consecințele comportamentului pe care îl adoptă. 

2. De ce apare comportamentul antisocial la copii

Comportamentul antisocial apare din diferite cauze, majoritatea fiind externe:

  • genetica și istoricul familiei
  • mediul școlar (preșcolar)
  • anturajul (mediul din cartier, prieteniile nepotrivite)
  • educația precară a părinților
  • o familie dezbinată
  • părinți alcoolici
  • violența în familie
  • părinți neimplicați în educație 

Atunci când părintele sau educatorul identifică această tulburare de comportament, este extrem de important să se ia măsuri imediate. Cu cât problema persistă și nu este tratată la timp, cu atât efectele în timp pot fi ireversibile și îi pot afecta viața de adult.

Un copil cu un comportament antisocial care nu este descoperit și tratat la timp, va avea probleme din ce în ce mai grave pe măsură ce crește. În adolescență va fi violent, va avea o înclinație către diferite abuzuri (sexuale, de droguri, de alcool), nu va putea să aibă relații cu alți adolescenți și va fi tentat de nenumărate ori să abandoneze școala. 

La maturitate, această tulburare socială netratată duce la probleme mai grave: 

  • nereușirea găsirii unui loc de muncă
  • imposibilitatea de a păstra un job
  • violență
  • abuz de substanțe interzise
  • imposibilitatea de a avea o relație

3. Ce poți face atunci când copilul tău are un comportament antisocial 

Dacă bănuiești că cel mic are o tulburare de comportament, este extrem de important să mergi cu el la un specialist pentru ca acesta să poată pune un diagnostic corect, dar și pentru a reuși rapid rezolvarea problemei. 

O modalitate importantă prin care poți încerca să ameliorezi comportamentul antisocial al copilului, este să te implici mai mult în viața sa și să îl implici și pe el în viața de familie, trasându-i mici sarcini pe care să le poată duce la îndeplinire.

   

Iată ce poate face copilul alături de tine în casă: 

  • îl înveți să își așeze singur patul, iar după ce va face acest lucru, laudă-l, mulțumește-i pentru ajutor și îmbrățișează-l. 
  • așezarea hainelor în sertare sau dulap. Atunci când faci ordine sau pur și simplu pui la loc rufele curate, roagă-l să te ajute, învață-l să le împăturească, jucați-vă împreună, creați ținute pentru el și pentru tine. 
  • atunci când gătești, îl poți lua cu tine ca ajutor la prepararea hranei. Se va simți mândru că va putea face acest lucru! 

Orice problemă consideri că ar avea copilul tău, este important să ceri părerea unui specialist pentru a putea fi diagnosticată corect, dar și pentru a ști ce este de făcut! Este esențial să fii alături de copilul tău în orice situație. Încurajează-l, îmbrățișează-l, bucură-te alături de el și, încet, încet, lucrurile vor intra pe făgașul normal. 

Sursa foto: Pexels.com

Articole recente: