Copilul introvertit - ce înseamnă și ce poți să faci ca să-i arăți mai multă înțelegere

Nu este o rușine să fii introvertit. Însă, de cele mai multe ori, este greu de înțeles acest lucru de părinții extrovertiți. Copiilor introvertiți nu le place să se joace cu alți copii, ba chiar îi obosește foarte tare acest lucru. Poate fi greu să accepți că ai un copil introvertit, mai ales când copiii extrovertiți ies cel mai mult în evidență, deci par automat mai dezirabili. Primul instinct ar fi să crezi că micuțul tău are o problemă și vei încerca să-l obligi să ia parte la situații sociale și poate chiar să-l cerți că nu poate fi ca ceilalți copii. Acest lucru nu îl va ajuta deloc în dezvoltarea lui personală. Prin urmare, este important să înțelegi ce înseamnă să fii introvertit și că schimbarea nu este o soluție, ci mai degrabă acceptarea, deoarece copilul tău nu are, de fapt, nicio problemă.

1. Ce înseamnă să fii introvertit?

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că a fi introvertit nu înseamnă același lucru cu a fi timid sau antisocial. Cele două caracteristici cu care sunt de cele mai multe ori asociați introvertiții sunt probleme de anxietate socială și sunt, în general, rezultate ale unor traume care se pot rezolva cu ajutorul terapiei. Da, un extrovert poate fi timid. 

Un alt lucru cu care este asociat introversiunea este depresia, deoarece copilul pare să fie izolat și să nu vorbească prea mult. Introversiunea este o trăsătură de personalitate, nu o boală. Ar trebui să te îngrijorezi doar dacă observi o schimbare bruscă, dintr-un copil entuziast și vorbăreț, într-unul tăcut și trist.

Copiii introvertiți nu au entuziasmul specific altor copii, însă acest lucru le oferă timp să gândească, deci pot face alegeri mai înțelepte. Nu le plac petrecerile sau reuniunile de familie și nu au vreun interes pentru jocurile de grup. Ei preferă mai degrabă să observe. Dacă extrovertiții preferă jocuri de societate, cum ar fi ”Nu te supăra frate” ca să se joace alături de prietenii lor, introvertiții preferă mai degrabă un puzzle pe care să-l rezolve singuri în camera lor. De aceea, este foarte posibil să nu aibă un grup prea mare de prieteni. La fel cum extrovertiții au nevoie de interacțiune umană ca să se relaxeze, introvertiții preferă singurătatea pentru a-și încărca bateriile. Deci, este mult mai probabil să-ți găsești copilul jucându-se singur în camera lui sau să fie pasionat de cărți. 

 

2. Copilul meu este introvertit - ce pot face pentru el?

Ca părinte de copil introvertit, cel mai important este să înțelegi natura copilului tău și să nu încerci să-l schimbi. Este foarte probabil ca în adolescență să se simtă marginalizat sau că are o problemă, atunci când observă că prietenii lui nu au nevoie de timp singuri ca să-și încarce bateriile. Prin urmare, este de datoria ta să-l înțelegi, să-l susții și chiar să-i explici ce înseamnă să fii introvertit. În cazul în care copilul tău este nevoit să ia parte la situații sociale, introdu-l treptat și nu-l obliga să se joace cu copiii dacă nu-și dorește asta. Amintește-i că poate lua pauze în care să stea singur în orice situație. Laudă-l după ce reușește să participe la o împrejurare socială. 

3. Care sunt avantajele copiilor introvertiți?

Deși nu sunt la fel de sociabili ca extrovertiții, totuși, copiii introvertiți au o grămadă de alte calități. Introvertiții preferă calitatea în detrimentul cantității atunci când vine vorba de relații. De aceea, deși au mai puțin prieteni, relațiile lor sunt mai profunde și mai sănătoase, deoarece ei pot fi chiar foarte înțelepți și analitici atunci când discută cu cineva în care au încredere. Prin urmare, este mult mai probabil să se înconjoare cu oameni loiali, deci nu trebuie să-ți faci griji că prietenii lui vor avea o influență negativă asupra lui. De asemenea, copiii introvertiți sunt buni ascultători și observatori, ceea ce le dă un potențial de inteligență. 

Cu alte cuvinte, copiii introvertiți, deși sunt diferiți, au multe calități și trebuie înțeleși. 

Articole recente: