Copilul problema: Cum trebuie gestionate tulburarile de comportament ale copiilor?
Cu siguranta cunosti sau ai vazut macar odata un copil agresiv, fie la scoala/gradinita, fie la o simpla plimbare prin parc. O mare parte dintre parinti se confrunta cu tulburarile de comportament ale copiilor. Acestea sunt strans legate de controlul emotiilor si pun astfel copilul in conflict cu normele societatii. De exemplu: un baietel doreste masinuta partenerului sau de joaca, acesta nu vrea sa i-o dea, moment in care baiatul incepe sa planga, sa tipe, sa loveasca cu picioarele etc. Acest comportament isi face aparitia de la o varsta frageda, imediat ce acestia pasesc la gradinita. Odata cu apartenenta sa la un grup, apar, si in acelasi timp cresc, pretentiile acestuia la adaptarea anumitor conditii. Un astfel de copil, care are tulburari de comportament, se simte contrariat in momentul in care trebuie sa tina cont si de alte puncte de vedere, fata de ale sale, moment in care apar tipetele, gesturile si actiunile, deseori violente.
Cuprins:
1. Prezenta unor probleme de comporament ale copilului la scoala
Tulburarile de comportament apar pentru prima data, fie la gradinita, fie in clasele 1-4, moment in care acesta nu isi mai poate gestiona, doza si controla corect emotiile. Poti identifica o astfel de problema in momentul in care copilul tau prezinta zilnic excese de furie si nervozitate ori chiar de manipulare emotionala. Daca ai un copilas, care uneori isi mai da in petec si plange, stai linistit, este normal ca acesta sa nu inteleaga mereu ce este bine. Copiii problema sunt cei care fac asta zi de zi. Acest comportament apare insotit de tipete, plans, furie si uneori agresivitate. Poate sa fie manifestat atat fata de parinti, cat si de colegi sau educatoare / invatatoare.
Mai pe scurt, cam cu toate persoanele cu care iau contact. In acest fel, pot fi afectate si performantele scolare. Acestia refuza vehement sa se supuna unor reguli de conduita absolut necesare intr-o institutie de invatamant. Nu incerca sa il judeci sau sa consideri ca odata cu trecerea timpului se va maturiza pentru ca el are nevoie de intelegere si ajutor, ghidare si spijin din partea ta, din partea familiei si a unui specialist. Felul in care copilul se exteriorizeaza este modul lui de exprimare a starilor prin care trecere. Incearca sa vorbesti cu el, sa vezi ce probleme are si cum il poti ajuta.
Deseori sunt recomandate diverse jocuri si activitati prin care cel mic sa isi poata antrena rabdarea si atentia, insa pentru ca efectele sa se poata vedea este nevoie de o persoana specializata in lucrul cu un copil problema. Acest lucru este imperios si nu oricine poate face asta deoarece este nevoie de tehnici speciale pentru a capta interesul micutului si de a-l modela corespunzator, fara sa se aplice violenta sau metode dure care sa il afecteze fizic, psihic sau emotional.
2. Ai un copil problema? Afla cum il poti ajuta!
Cum iti poti da seama daca ai un copil problema?Acesta are un comportament agresiv si violent fata de parinti, prieteni si nu numai? Tipa si se infurie daca nu ii oferi ce isi doreste? Nu este respectuos, minte si ii hartuieste pe ceilalti? Nu este atent la scoala si se comporta urat cu profesorii sau cu colegii? Daca ai raspuns cu da, macar la o singura intrebare, inseamna ca ai un copil cu tulburari de comportament.
Este nevoie sa realizezi ca exista o problema si sa incerci alaturi de el sa o rezolvi. Pentru orice exista rezolvare. Daca cel mic tipa, nu tipa si tu inapoi la el, incearca sa ii explici ca nu este normal sa vorbeasca pe tonul acela, ca il auzi si daca vorbeste incet, calm, si ca nu puteti purta o discutie daca tipati amandoi unul la celalalt. Ai nevoie de foarte multa rabdare si autodisciplina deoarece trebuie sa fii un exemplu, sa il inveti ceea ce este bine inclusiv prin reactiile si comportamentul pe care tu il ai.
Daca el este agresiv, te loveste sau te trage de par, in niciun caz nu il trage si tu pe el, asa ii vei da exemplu de un comportament total gresit. Explica-i ca te doare, ca esti mama / bunica / tatal / bunicul / prietenul lui si ca te face sa suferi daca are un astfel de comportament fata de tine. Daca arunca cu lucruri in momentele de furie, incearca sa ii explici cu un ton cald ca nu este frumos ce face. Daca nu te asculta si continua cel mai bine este sa il ignori. De cele mai multe ori apeleaza la astfel de trucuri ca sa iasa in evidenta. In momentul in care va observa ca in urma acestui comportament tu il ignori nu va mai continua. Recomandat este sa consulti si un psiholog pentru ca fiecare decizie majora pe care o iei este posibil sa il afecteze pe viitor.
Incearca sa fii un parinte model pentru copilul tau. Daca tu ai un comportament gresit fata de micutul tau, sa nu te intrebi de ce si el reactioneaza asa. Odata cu schimbarea ta, o sa se schimbe si el. Disciplina nu trebuie sa lipseasca, aceasta este cea mai eficienta in momentul in care este si valida.
sursa foto: shutterstock.com
Articole recente:
Siguranța copilului în timpul unei călătorii cu mașina este o prioritate pentru fiecare părinte. Chiar și...
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...