Corectarea mersului la copii - Care sunt cauzele mersului pe vârfuri și ce poți face ca să-l ajuți pe micuțul tău

Majoritatea bebelușilor se nasc cu anumite modificări ale poziției picioarelor din cauza poziției pe care au avut-o în uter. Neavând destul spațiu să-și întindă membrele, oasele și mușchii, care sunt încă destul de moi, pot căpăta posturi puțin curbate. Pe măsură ce merg și pun mai multă greutate pe picioare, ele se îndreaptă treptat în mod natural. Mersul bebelușilor este pe cât drăgălaș pe atât de bizar uneori. Cauzele sunt multiple. De la faptul că își îndoaie puțin genunchii ca să-și susțină greutatea, la faptul că toate sistemele lor sunt încă în lucru, inclusiv cele responsabile pentru echilibru și coordonare (sistemul vestibular și cerebelul). O altă problemă la bebeluși și copii, care de multe ori stârnește îngrijorarea părinților este mersul pe vârfuri.

Totuși, de cele mai multe ori, problemele de mers se pot tratata prin diferite exerciții și prin purtarea încălțăminții speciale.

1. Dezvoltarea mersului la copii

Bebelușii încep să meargă când au în jur de 1 an. De atunci încolo, ei încep să-și dezvolte echilibrul și forța din picioare. Odată ce înțelegi ce ar trebui să se întâmple cu copilul pe fiecare interval de vârstă, vei fi mai liniștită și vei putea trata din timp eventuale afecțiuni dacă este cazul. Nu uita, copilul începe să meargă treptat și nu este în regulă să-l forțezi mai devreme. Iată cum evoluează capacitatea de mers a bebelușului pentru fiecare interval de vârstă:

  • 6 luni - bebelușii pot să stea în fund și se pot rostogoli atât de pe spate pe burtică cât și invers.

  • 9 luni - majoritatea bebelușilor pot să meargă de-a bușilea, totuși mulți tind să adapteze acest tip de mers sau să sară peste el direct în picioare

  • între 9 și 12 luni - majoritatea bebelușilor se pot ridica în picioare sprijinindu-se de mobilă. De-a acum îl poți ajuta pe micuțul tău să meargă, însă în majoritatea cazurilor nu este gata să meargă singur încă.

  • între 11 și 16 luni - majoritatea bebelușilor încep să meargă fără să fie ajutați

  • în jurul vârstei de 2 ani - copiii pot să urce scările una câte una și pot sări pe loc

  • în jurul vârstei de 3 ani - majoritatea copiilor pot să urce scările normal, alternând picioarele și pot să stea într-un picior

  • în jurul vârstei de 4 ani - majoritatea copiilor pot să coboare scările normal, alternând picioarele și să sară într-un picior

2. Mersul pe vârfuri la copii

Una dintre cele mai întâlnite probleme la copii este mersul pe vârfuri. El este foarte comun la copiii care abia încep să meargă și poate dispărea de la sine în timp. Cât timp copilul tău se dezvoltă normal, nu ar trebui să-ți faci griji. Însă, dacă micuțul continuă să meargă pe vârfuri după vârsta de 2 ani, ar trebui să vorbești cu doctorul pediatru. În cazul în care observi că mușchii picioarelor sunt încordați, că există o rigiditate la nivelul tendonului lui Ahile sau o lipsă de coordonare a mușchilor, poți merge mai devreme la medic. Mai mult decât atât, mersul pe vârfuri poate fi și idiopatic, atunci când copilul continuă să meargă așa chiar și când trece de vârsta de 3 ani, totuși acest lucru nu poate fi stabilit decât de medic. Din fericire, în majoritatea situațiilor el poate fi corectat prin exerciții.  

În anumite cazuri, mersul pe vârfuri la copii  poate sugera o patologie precum:

  • Distrofia musculară Duchenne sau Becker  aceste boli genetice determină o afectare a fibrelor musculare care se agravează în timp, așa că este mult mai probabil să primești acest diagnostic dacă mersul pe vârfuri a fost precedat de un mers normal 

  • Paralizia cerebrală – leziunile cerebrale petrecute, în legătură cu nașterea (pre-/peri-/postnatal) pot afecta zonele din creier care sunt responsabile cu controlul funcției motorii și să determine apariția spasticității (mușchii se simt duri, încordați, rigizi).

  • Un tendon al lui Ahile prea scurt – acesta se inseră de la mușchii gambei până pe călcâi. Dacă este prea scurt trage de călcâi și impiedică așezarea lui pe sol.

  • Tulburarea de spectru autist - multiple studii au demonstrat această asociere între mersul pe vârfuri și tulburarea de spectru autist, punând-o pe seama unei afectări ale sistemului vestibular.

3. Corectarea mersului pe vârfuri la copii

În cazul în care mersul pe vârfuri al copilului tău poate fi corectat prin exerciții, iată ce poți face:

  • Întinderea gambei. Întinde-l pe copilul tău pe pat cu picioarele complet întinse. Sprijină o mână sub genunchiul lui, în timp ce tragi de laba piciorului înspre el. Menține această poziției timp de 15-30 de minute. Nu ar trebui să fie dureros. Repetă acest exercițiu de 10 ori cu fiecare picior zilnic.

  • Întinderea tendonului lui Ahile. Copilul trebuie să stea întins pe pat sau pe o suprafață fermă. Îndoaie-i ușor piciorul și ține cu o mână gamba, iar cu cealaltă talpa. Îndoaie laba piciorului în direcția capului copilului tău și menține această poziție pentru 15-30 de secunde. Repetă exercițiul de 10 ori la fiecare picior zilnic. 

  • Ridicare de pe scaun. Așează-l pe micuțul tău pe un scaun de copii. Ține-i cu mânile gambele în așa fel încât să nu se poată ridica pe vârfuri. Spune-i copilului tău să se ridice de pe scaun păstrându-și călcâiele pe pământ. Poți face acest exercițiu amuzant cântând o melodie drăguță sau punând un alt membru al familiei să bată palma cu copilul atunci când se ridică în picioare.

Pentru siguranța copilului tău, vorbește cu medicul de familie înainte să practici aceste exerciții. Iar în cazul în care este greu să-i menții atenția pe parcursul exercițiilor, premiază-l cu o jucărie.

În concluzie, mersul pe vârfuri este des întâlnit la copiii care învață să meargă, însă dacă el persistă peste vârsta de 2 ani, este necesar să consulți un medic, în așa fel încât să vezi care este cauza și dacă exercițiile reprezintă o soluție. 

 

Sursa foto: Storyblocks.com

Un articol semnat de DR. Maria Lupu

Dr. Maria Lupu este medic rezident neurolog pediatru în cadrul Spitalului de copii "Dr. Victor Gomoiu" București. A absolvit Facultatea de Medicină la Universitate de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu", din Cluj-Napoca iar în prezent este doctorand al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. A participat ca voluntar în cadrul mai multor organizații non-profit în acțiuni de strângere de fonduri, târguri caritabile pentru copii cu suferințe neurologice și în organizarea de conferințe medicale. După ce a devenit mamă, Dr. Maria Lupu a decis să împartă și cu alți părinți informațiile și cunoștințele acumulate în tot acest timp. Motiv pentru care în prezent, cei interesați îi pot urmări sfaturile și online,  pe conturile de socializare "neuro_ped".

Articole recente: