De câte ori se face baie bebelușului? Sfaturi și recomandări pentru părinți

Puține lucruri sunt mai provocatoare pentru un părinte ca prima baie a bebelușului. Trebuie te asiguri, mai întâi, că apa și camera au o temperatură optimă, iar produse speciale pentru nou născuți îți sunt la îndemână. În același timp, trebuie să îi liniștești frica celui mic și să îi asiguri confortul pentru o experiență pozitivă.

Chiar dacă sună copleșitor, avem și o veste bună: bebelușii nu au nevoie de atâtea băi cum ai putea crede! Acest articol își propune să răspundă la una dintre cele mai frecvente întrebări ale părinților: „Cât de des ar trebui să fac îi baie bebelușului meu?”. În plus, vei putea găsi și o listă cu sfaturi și recomandări pentru părinți în legătură cu baia la nou-născuți.

1. De câte ori se face baie la bebeluși?

Bebelușii au nevoie, în general, de o baie de 2-3 ori pe săptămână. Cu toate acestea, dacă bebelușului tău îi place apa și se simte cu adevărat relaxat, îi poți pregăti o baie o dată pe zi (de aproximativ 5-10 minute). Nu este recomandat să depășești această limită, întrucât contactul prelungit cu apa poate usca și irita pielea bebelușului.

1.1. De câte ori se face baie la nou născuți? 0-1 luni

Odată ce ați ajuns acasă de la maternitate, vei putea să-i faci baie micuțului o dată sau de două ori pe săptămână. Atenție! Până când restul cordonului ombilical va cădea, nu scufunda complet corpul copilului în apă. În schimb, folosește un burete moale sau vată pentru a-l curăța.

Dacă bebelușul se murdărește atunci când se hrănește, îl poți șterge puțin mai des, având grijă în special de zonele feței și gâtului. Dacă scutecul este cel care este murdar, poate fi necesar să faceți o baie locală pentru a preveni iritațiile. În general, nu este nevoie de baie zilnică la această vârstă.

1.2. De câte ori facem baie bebelușului? 1-3 luni

În primele luni de viață ale bebelușului, îi poți face baie o dată sau de două ori pe săptămână. Pentru a face acest lucru, umple parțial o cadă pentru copii cu apă caldă și sprijină-i corpul celui mic în timp ce începi să îl speli cu un burete moale și săpun delicat pentru bebeluși.

Dacă alegi să faci baie alături de micuțul tău, te poate ajuta să ai alături o persoană care să-ți preia copilul atunci când este gata să iasă din cadă. Pielea bebelușului poate fi foarte alunecoasă, așa că este important să fii precaută. De asemenea, este important să ne amintim că adulții preferă, în general, apa mult mai caldă decât o fac bebelușii. Încearcă, în acest caz, să menții temperatura călduță a apei.

1.3. De câte ori i se face baie bebelușului? 3-6 luni

La această vârstă, bebelușii au nevoie de o baie de două ori pe săptămână, dar dacă cel mic are tendința să se murdărească mai des, poți lua în considerare un program de baie mai frecvent. Dacă până acum ai avut probleme cu atitudinea bebelușului față de baie, este foarte probabil ca cel mic să se fi obișnuit până la această vârstă.

1.4. De câte ori pe săptămână i se face baie bebelușului? 6-12 luni

Odată ce bebelușul devine mobil și începe să mănânce alimente solide, poți începe să îl speli mai des. Deși are nevoie doar de una, până la două băi cu săpun pe săptămână, poți să îi mai faci scurte băi de curățare a zonelor care au probleme.

De asemenea, s-ar putea să descoperi că baia este o modalitate plăcută de a calma copilul înainte de culcare. Dacă acest lucru funcționează pentru amândoi, este perfect în regulă să adăugați o baie în rutina voastră de relaxare, premergătoare unui somn de noapte liniștit. 

2. Cum să faci baie bebelușului tău? Sfaturi și recomandări

  • Oprește-ți telefonul pentru a nu fi distrasă în timpul activității. Scoate-ți ceasul și bijuteriile și spală-te pe mâini;
  • Asigură-te că ai tot ce ai nevoie la îndemână – cădița de baie, accesorii pentru baie, prosop și halat, cremă sau unguent, hăinuțe și scutece curate etc;
  • Evită să folosești des săpunul, deoarece poate usca sau irita pielea bebelușului tau. Dacă medicul recomandă acest lucru, poți utiliza un săpun fără parfum;
  • Plasează cădița de baie pe o suprafață plată, stabilă și la o înălțime de unde să îți poți ține confortabil copilul;
  • Umple cada cu suficientă apă caldă, astfel încât să nu mai trebuiască să completezi ulterior;
  • Asigură-te că temperatura apei este de 37-38°C, înainte de a-l pune pe cel mic în cădiță. Dacă nu ai un termometru, poți testa temperatura cu încheietura mâinii sau cu cotul - apa ar trebui să fie călduță, nu fierbinte;
  • Dacă cel mic este agitat, pune-i o cârpă umedă caldă pe piept și pe burtă - acest lucru îl poate ajuta să să se simtă în siguranță în baie;
  • Începe curățarea de sus, cu părul și fața micuțului, terminând cu picioarele acestuia.
  • Concentrează-te pe spălarea și clătirea temeinică a mâinilor, pliurilor pielii și zona scutecului;
  • La finalul băii și după ce l-ai șters de apă cu un prosop moale, aplică o cremă hidratantă pentru bebeluși și pune-l pe cel mic într-un loc sigur, cum ar fi un pătuțul său.

Felicitări! Acum ești “echipată” cu cele mai importante informații legate de frecvența, dar și modul optim de desfășurare a băiței la bebeluși! Cu puțină practică, și tu și copilul tău, veți începe să vă simțiți din ce în ce mai confortabil în timpul acestei activități.

Sursă foto: pexels.com

Articole recente: