De ce plang bebelusii si cum ii poti calma

Imediat ce devine mamica, o femeie experimenteaza diverse lucruri coplesitoare legate de bebelusul ei, de exemplu plansul fara motiv. Desigur ca micutul va fi nemultumit daca nu este schimbat la timp, daca vrea sa manance sau daca are temperatura, dar mamica se declara lipsita de orice solutie cand bebelusul incepe sa planga, aparent, fara motiv. Specialistii au gasit cateva motive care il determina pe copil sa scanceasca seara de seara, pe care fiecare parinte ar trebui sa le cunoasca inainte sa intre in panica.

Un bebelus cu program de plans se pare ca este un copil sanatos, care incepe sa se obisnuiasca cu lumea din jurul sau. Pentru ca are un sistem nervos nematurizat inca, el prelucreaza mult mai greu perceptiile, luminile, vocile, galagia, muzica etc, deci se simte mereu suprasolicitat. Evident ca va incepe sa planga, ceea ce ii determina pe parinti sa gaseasca metode diverse pentru a-l determina sa inceteze. Inainte de toate insa, mamicile trebuie sa verifice daca este schimbat, hranit, nu-i este frig sau cald, nu e bolnav.

Iata cateva metode utile pentru a-l linisti pe bebe

Parintii trebuie sa inteleaga ca nu sunt supraoameni si ca nu vor reusi intotdeauna sa-l faca sa se calmeze, asa ca exista posibilitatea ca uneori reprizele de plans de seara sa se lungeasca dezastruos de mult. Apropierea intre mama si copil pare ca da rezultate foarte bune, iar mamicile sunt invitate sa observe si sa invete limbajul corporal al acestuia.

1. Prevenirea plansului

Se spune des ca prevenirea este mult mai buna decat tratarea unei boli, cam asa este si in ce priveste plansul copilului, asadar este important ca mama:

  • Sa descifreze semnalele lansate de bebe;
  • Sa reactioneze in conformitate cu ceea ce isi doreste acesta;
  • Sa-i ofere companie cand micutul se plictiseste sau sa il puna la somn daca observa ca este prea obosit;
  • Sa instaureze o anumita rutina.

2. Metode de calmare in functie de ce ii lipseste prichindelului

Bebe se linisteste daca parintii ii ofera ceea ce are nevoie, mai ales ca unele cauze ale plansului sunt evidente la sugar:

  • Daca ii e foame, trebuie sa i se ofere lapte sau alte alimente;
  • Daca se plictiseste, mama poate initia diverse jocuri cu el;
  • Daca e obosit, va fi pus la somn;
  • Daca tipa strident, atunci il doare ceva, asa ca trebuie sa se identifice problema;
  • Daca plange din cauza colicilor, atunci mama ii va administra un tratament adecvat: il ia in brate, il leagana consolandu-l, ii aplica comprese calde pe burtica, il plimba cu caruciorul sau ii pune muzica.

3. Sedativele

Desi inainte micutii plangaciosi erau sedati fara ca cineva sa se gandeasca prea mult ca le-ar putea face rau, in ziua de astazi este considerata o metoda barbara, contraindicata, recomandandu-se doar in situatii limita.

4. Atingerea mamei

Toata lumea stie faptul ca bebe are nevoie de mama, persoana care-l intelege si poate sa-l linisteasca imediat si ca atingerea ei va da rezultate uimitoare asupra plansului necontrolat, in acest sens putand sa se foloseasca urmatoarele metode:

  • Infasarea copilului intr-o paturica, cu membrele stranse si cuibarirea la pieptul matern;
  • Infasurarea bebelusului in port bebe la intuneric si caldura, ceea ce ii aminteste de momentele petrecute in pantec;
  • Un masaj asigura contactul intre mama si copil, iar miscarile repetitive si uleiurile relaxante asigura cu succes confortul, linistindu-l si invitandu-l la somn;
  • Desi multe femei nu sunt de acord cu folosirea suzetei, uneori da rezultate foarte bune, asa ca bebe poate fi invitat sa o foloseasca si pentru a se calma (nu este daunatoare).

5. Alte metode

Cand nimic pare ca nu merge, iar micutul nu poate fi sub nicio forma calmat, pot fi incercate cateva metode interesante, experimentate de catre alti parinti:

  • O plimbare in masina pe o strada pietruita;
  • Aplicarea zgomotelor albe;
  • Muzica linistitoare;
  • Difuzarea in aerul camerei a uleiului de lavanda;
  • Folosirea unui leagan cu vibratii. Daca acesta lipseste din camera celui mic, parintii pot apasa aici pentru a gasi cele mai interesante si calitative leagane, la preturi convenabile.

Tu ce metoda ai folosit pentru a linisti bebelusul plangacios?

Unele dintre mamici ar raspunde ca tatii devin experti intr-o astfel de situatie pentru ca reusesc, ca prin minune, sa calmeze plansul nervos al copilului cu ajutorul bratelor puternice. De asemenea, o alta metoda care a dat rezultate senzationale a fost folosirea unei jucarii ce atrage atentia micutului prin culoare si diverse sunete, in acest sens pot fi gasite usor jucarii zornaitoare pe Babyneeds.ro pe placul oricarui copilas.

O jucarie muzicala poate fi cea mai buna metoda de a-l linisti pe bebe pentru ca este dragalasa si poate deveni repede favorita sa. Melodiile clasice vor reusi sa-l atraga repede in lumea lui Mos Ene, calmandu-l ca prin minune, la fel si materialul din care este confectionata, moale si catifelat.

Articole recente: