EDUCAȚIA – Care este rolul familiei și care sunt cele mai eficiente metode de educare a copiilor?

Educația copiilor este foarte importantă, iar aceasta trebuie făcută chiar din primii ani de viață ai micuților. Pentru a te asigura că cel mic va fi un adult responsabil, inteligent, cu bun simț și manierat, este foarte important să iei atitudine din timp.

Un om needucat este marginalizat, dat la o parte de toți ceilalți, deoarece nimănui nu-i face plăcere să stea de vorbă cu o persoană care nu știe să se comporte frumos. Astfel, interesează-te cu privire la activitățile educative pe care le poți face în familie, astfel încât să ai un copil care să se integreze și să fie apreciat de cei din jur.

 

1. Ce este educația – Importanța și rolul ei în viața copiilor

Educația nu se referă la capacitatea de a scrie sau de a citi. Aceasta este alfabetizarea, care este menită să ajute copilul să participle la diferite examene sau să exceleze la școală.

Alfabetizarea oferă indivizilor o șansă mare de reușită în viață. Cu ajutorul acesteia, oamenii pot obține joburi importante și un parcurs profesional și financiar bine conturat.

Prin urmare,  ce înseamnă educația?

Educația copiilor se referă la posibilitatea acestora de a acumula diferite informații și cunoștințe, menite să-i ajute în viața de zi cu zi. Aceasta poate fi o definiție generală a conceptului.

Rolul și scopul educației este de a dezvolta abilități de gândire, de analiză și de aplicare a informațiilor învățate în diferite circumstanțe. Aceasta nu are un final, fiindcă un om se educă sau pe tot parcursul vieții.

De ce este importantă educația?

Este stringent de reținut despre educație faptul că aceasta ajută indivizii sa obțină respect din partea societății.

Importanța educației în viața copiilor constă în a-i ajuta să învețe să trăiască independent. Aceasta permite stabilirea standardelor de viață, a obiectivelor și a dorințelor ce trebuie îndeplinite. În plus, oferă cunoștințe pentru ca oamenii să înțeleagă rezultatul deciziilor lor și îi ajută să găsească diferite rezolvări.

Ceea ce este esențial de știut despre educația copiilor este faptul că aceasta contribuie substanțial la distanțarea de lucruri indezirabile, precum rasismul sau sărăcia.

Copiii sunt viitorul lumii, fapt pentru care fiecare micuț în parte trebuie să aibă parte de un proces riguros de educare. De aceea, trebuie uitate metodele din trecut și folosite altele adaptate timpurilor prezente, pentru ca cei mici să înțeleagă cât mai mult din realitatea actuală.

Aceasta nu ține cont de gen, rasă, etnie sau statut. Orice om educat poate ieși în evidență și are o șansă enormă de a avea o poziție bună în ierarhiile sociale moderne.

2. Educația parentală - Rolul familiei în educația copilului

Educația trebuie începută din timpul copilăriei. Astfel, implicarea părinților este crucială, mai ales în primii ani de viață.  Nu degeaba se spune că cei șapte de ani de acasă își pot spune cuvântul asupra comportamentului unui om.

Prin urmare, rolul familiei, al părinților în educarea copilului este unul cu o însemnătate uriașă. Mama și tata sunt cei care trebuie să învețe prichindelul despre primele lucrurile cu care acesta poate lua contact. În rest, pe măsură ce trece timpul, intervin și dascălii sau alți mentori.

Este indicat ca educarea în familie să nu se facă cu severitate sau într-un mod foarte teoretic. Micuțul trebuie pus în fața unor fapte, pentru a înțelege ceea ce este greșit. De aceea, practica este esențială în educarea unui bebeluș sau a unui copil de 1 an, 1 an și jumătate, 2 sau 3 ani. Pe măsură ce acesta crește, i se pot explica printr-un dialog efectele unor anumite acțiuni.

 

3. Greșelile părinților în educația copiilor

Intențiile bune de educare a copiilor în familie  pot conduce uneori la greșeli care pot afecta psihic sau emoțional prichindelul.  Este stringent ca în momentul în care dorești să-ți înveți micuțul un anumit lucru, să fii foarte atent la modalitatea prin care o faci.

Majoritatea adulților sunt stresați, îngrijorați sau foarte obosiți, iar toți acești factori pot perturba modalitățile corecte de educare a celor mici.

Cele mai comune greșeli de educare a unui copil:

  • Explicarea pe un ton ridicat

Un copil face anumite lucruri din cauză că nu cunoaște repercusiunile acelui fapt. De aceea, prichindelul trebuie luat deoparte, pentru a i se explica care sunt efectele negative ale unui tip de comportament. Nu trebuie să ridici tonul sau să țipi la cel mic, deoarece se va speria și își va pierde încrederea în el. În plus, dacă te comporți aspru, există o posibilitate foarte mare ca micuțul să devină o persoană inhibată, nesigură și foarte timidă.

  • Jigniri

Copiii nu trebuie jigniți, ci învățați. Nu rezolvi nimic dacă îi adresezi cuvinte urâte, ba chiar mai mult, îl înveți și pe el să se comporte în felul acesta cu cei din jur. 

Importanța educației primite în familie este fundamentală, tocmai pentru că micuții tind să preia din atitudinea și gesturile părinților. Astfel, este obligatoriu să fii cât mai calm și blând în prezența prichindelului, pentru a-l ajuta să devină un om apreciat și bun.

  • Pedepse foarte dure

Dacă cel mic a jignit un alt copil din parcul de distracții, nu trebuie să-l închizi la propriu în camera lui, deoarece acest lucru îi va dăuna din punct de vedere psihic și emoțional. Este bine ca într-o astfel de situație să-l trimiți să-și ceară scuze față de amicul de joacă. Astfel îl vei face să înțeleagă în mod blând faptul că a greșit.

  • Compararea cu ceilalți copii

Niciodată să nu faci greșeala de a-ți compara copilul cu ceilalți colegi de grădiniță sau cu vecinii din bloc. Această tactică este una demodată, care s-a dovedit de numeroase ori a fi ineficientă și distructivă pentru cei mici.

În cazul în care îi spui micuțului că ceilalți copii din parc știu să se joace și nu aruncă cu pietre, nu faci nimic altceva decât să-l faci să se simtă inferior. Copilul tău trebuie să creadă că este special. El are nevoie de foarte multă stimă de sine, pentru a putea deveni un adult cu șanse mari de reușită. Astfel, renunță la genul acesta de educație.

  • Certarea în public

Un copil trebuie mustrat acasă, între patru pereți. Nu-l certa de față cu ceilalți colegi de grădiniță sau cu copiii rudelor voastre, deoarece acest lucru ar putea aduce numeroase efecte negative de tip social. 

Copiii mici sunt răutăcioși și ar putea râde de acesta, pe urmă. Astfel, fii atent la acest aspect și așteaptă să ajungi acasă cu cel mic, pentru a-I explica de ce nu trebuie să facă un anumit lucru.

Cu toate aceste informații despre greșelile produse frecvent în procesul de educație, nu-ți rămâne decât să-ți schimbi tacticile. Acest lucru este recomandat, pentru a putea forma un om responsabil, asumat și cu un viitor strălucitor.

 

4. Educația - 8 metode eficiente pentru educarea copilului

Dacă acum vine întrebarea „Cum educi, de fapt, un copil?”, ține cont de sfaturile pentru părinți de mai jos!

Nu este deloc ușor să înveți un micuț toate cele necesare în viață și care este comportamentul potrivit pentru integrarea în societate, însă această misiune nu este una imposibilă. Cu mult calm, răbdare, implicare și devotament, nu ai cum să nu reușești ceea ce ți-ai propus. Iată câteva recomandări:

  • Încearcă să fii constant în preajma lui

La început, este ideal să fii cât mai mult aproape de copilul tău, indiferent că acesta merge să se joace sau se pregătește să plimbe câinele. Este recomandat să faci acest lucru pentru a analiza toate atitudinile și gesturile celui mic, în mai multe ipostaze. Asta te-ar putea ajuta să-ți dai seama care sunt minusurile comportamentale la care trebuie să lucrezi cu cel mic.

  • Oferă-i un model de urmat

Copii învață de la mama și de la tata cum trebuie să se comporte cu cei din jurul lor. De aceea, este stringent ca părinții să fie adevărate exemple de urmat pentru cei mici. 

Astfel, de fiecare dată când te afli în postura de a interacționa cu cineva de față cu copilul, zâmbește, fii amabil și diplomat, astfel încât acesta să preia aceeași atitudine.

  • Comunică deschis cu acesta

De fiecare dată când copilul face o greșeală sau se comportă inadecvat în diferite circumstanțe, este bine să discuți cât mai deschis cu el. Explică-i care sunt efectele și consecințele pe care le poate avea un anumit lucru și încearcă să-l faci să înțeleagă cu vorba bună. Poartă un dialog, pune multe întrebări și află care este motivul care a condus la o atitudine incorectă.

  • Gândește câteva recompense și pedepse

Este nevoie să gândești o serie de recompense și de pedepse în educație, astfel încât copilul să conștientizeze cât mai bine ceea ce este bine și ce este rău. 

Este bine să-i arăți cu o recompensă de fiecare dată când face ceva bun și să-l pedepsești, atunci când se comportă urât. De exemplu, îi poți cumpăra o jucărie pe care și-o dorește, dacă dă dovadă de bune maniere și de empatie.

  • Învață-l prin exemple practice

Dacă micuțul tău își dorește să petreacă mult timp la calculator, explică-i care sunt efectele negative ale acestui tip de activitate. Îi poți spune că, din această cauză, oamenii poartă ochelari, iar aici poți da un exemplu concret din familie, un nume. Aceasta este o altă metodă prin care cei mici pot învăța să diferențieze lucrurile bune de cele rele.

  • Folosește doar pedepsele potrivite

Este normal ca micuțul să mai trebuiască să fie pedepsit din când în când, mai ales atunci când nu ține cont de părerea părinților. Cu toate acestea, nu trebuie să exagerezi și nici să folosești metode mult prea aspre. În plus, este indicat ca acestea să fie potrivite contextului.

De exemplu, dacă cel mic nu vrea să-și strângă jucăriile de pe jos, ia-le pe toate și ține-le departe de el pentru o zi sau două. Acest lucru îl va face să înțeleagă că data viitoare trebuie să-și facă ordine în cameră pentru a se putea bucura în continuare de mașinuțe sau de seturile de construcții preferate.

  • Îndrumă-l spre diferite activități comunitare

Strângerea de gunoaie din diferite colțuri ale orașului îl poate face pe micuț să perceapă faptul că este bine să arunce la coș orice ambalaj pe care îl are. Aceasta este o modalitate de educare foarte bună, care are șanse mari de succes. În felul acesta, copilul poate deprinde de la vârste fragede faptul că planeta are nevoie de ajutorul oamenilor pentru a fi frumoasă și sănătoasă.

Bineînțeles că această activitate educativă nu este potrivită pentru copii de 2 ani, ci doar pentru cei ce au trecut pragul vârstei de 6-7 ani.

  • Ține legătura cu profesorii

Este important să afli cum se comportă copilul tău atunci când este departe de tine. De aceea, este stringent să ții legătura cu profesorii, pentru a afla dacă acesta are un comportament inadecvat. În cazul în care descoperi nereguli, ia măsuri, însă ai grijă ca acestea să fie cele potrivite.

În cele din urmă, trebuie să reții că educația copiilor poate fi diferită de la caz la caz, însă, în ciuda acestui fapt, este important să ții cont de informațiile prezentate mai sus. Acestea te pot ajuta să-ți educi micuțul ca la carte, fără violență sau momente de disperare, ci doar cu vorba bună și cu înțelepciune. 

Așadar, pune în practică metodele de educare menționate și evită greșelile pe care le poți face din cauza unor anumiți factori. Ai grijă ca micuțul tău să fie un adult cu multă încredere în sine și cu respect față de cei din jur.

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Articole recente: