Etapele dezvoltării copilului de la naștere până la vârsta adolescenței
Copiii au mai multe stadii de dezvoltare cognitivă, socială, motorie și a limbajului prin care trec până la începutul adolescenței. Este important ca părinții să cunoască toate etapele creșterii și să se raporteze la cei mici conform acestora.
Cuprins:
1. Etapele dezvoltării copilului
Specialiștii au descoperit de-a lungul anilor de studiu că există 6 etape de dezvoltare ale copilului, iar acestea se împart astfel: nou-născut (0-1 luni), bebeluș (1-12 luni), copil mic (1-3 ani), preșcolar (4-6 ani), școlar (7-12 ani) și adolescent (13-18 ani).
1.1 Etapele de dezvoltare fizice și psihice ale bebelușului între 0-1 ani
Bebelușul trece, în primul an, prin două etape de dezvoltare. El câștigă în greutate în jur de 200 g pe săptămână în această perioadă. Tot acum începe să se formeze baza pentru vorbirea copilului, prin sunetele și cuvintele pe care le aude, iar de cele mai multe ori plânsul comunică o anumită nevoie a celui mic. În ceea ce privește simțurile lui, acestea sunt deja dezvoltate de la naștere și le utilizează pentru a înțelege ce se întâmplă în jur. Vederea se focusează mai bine pe obiectele aflate la distanță, mirosul este cel mai puternic și poate recunoaște unul dintre părinți după acesta, preferă gustul dulce al laptelui matern, iar auzul îl folosește încă din uter și poate recunoaște vocea mamei încă de la naștere.
Mișcările pe care le au copiii la această vârstă se bazează pe reflexe ca: suptul, reflexul palmar (nevoia de a atinge obiecte), „Babinski” (odată apăsat pe talpă își îndepărtează degetul mare de celelalte), „Babkin” (tendința de a bagă mâna în gură), și „Moro” (reflex de speriere). Pentru dezvoltarea socială și emoțională este indicat să îi vorbești micuțului cât mai mult, pentru că de acum se formează baza unei relații solide între copil și părinți.
În jurul vârstei de șase luni, începe creșterea dinților, așa că trebuie ca părinții să fie pregătiți de eventualele disconforturi pe care le va resimți copilul. La nouă luni se dezvoltă abilitățile motorii și cel mic va începe să se rostogolească, să se ridice în picioare și să stea în șezut. Totodată, dezvoltarea cognitivă preia frâiele, iar memoria, limbajul și gândirea sunt în deplină dezvoltare. Până la un an, cei mici înrădăcinesc legături de încredere și de iubire cu părinții, ca parte a dezvoltării emoționale și sociale. La 4-6 luni, devin din ce în ce mai expresivi, își arată emoții, preferințe, anxietățile de separare, etc.
1.2 Stadiile de dezvoltare fizice și psihice ale copilului între 1-3 ani
Această vârstă este crucială pentru deprinderea unor abilități atât de esențiale vieții, însă trebuie respectat ritmul fiecărui copil, pentru că unii dintre ei deprind mai ușor mersul la oliță sau renunțarea la suzetă. Până la vârsta de doi ani, cei mici au un vocabular cuprins între 50 și 100 de cuvinte, dar folosesc folosesc de 10 ori mai puține, având tendința de a pune întrebări și de a repeta ce aud. Cognitiv, reușesc să își amintească anumite evenimente, să recunoască obiecte și oameni, etc.
Doi ani este vârsta critică, în care cel mic începe să se detașeze de părinți, să exploreze și să facă multe alegeri pe cont propriu. În această perioadă dezvoltă prietenii cu ceilalți copii și încep să delimiteze binele de rău.
2. Etapele creșterii și dezvoltării copilului după vârsta de 3 ani
După vârsta de trei ani, cel mic ia contact cu căminul, grădinița și școala. În această perioadă se dezvoltă abilitățile motorii fine, gândirea critică, memoria cognitivă și emoțională. Este un parcurs în care copilul prezintă interese pentru artă, sport sau diverse domenii de activitate. Preșcolarul învață să numere, să citească, poate înțelege conceptul de timp, etc. De asemenea, folosește în jur de 250 de cuvinte, înțelege pluralul, își reține vârsta, adresa și zilele săptămânii. Există studii care arată că, datorită creativității și imaginației, preșcolarii nu deosebesc mereu realitatea de fantezie.
Odată cu împlinirea vârstei de șapte ani, vine momentul în care copilul își afirmă independența și personalitatea, de aceea dezvoltarea emoțională este extrem de importantă. Aptitudinile fizice și motorii constau în coordonare, rezistență, concentrare. De aceea variază scrisul de mână al fiecărui școlar, abilitatea de a-și alege singur hainele sau de a-și face patul. Se dezvoltă mai mult gândirea selectivă, iar în urma acestui lucru vor uita multe lucruri.
Așadar, acestea sunt stadiile de dezvoltare ale copilului. De obicei, adolescența începe de la vârsta de 13 ani. Din cauza schimbărilor hormonale, fizice, mentale și emoționale prin care aceștia trec, copiii tind să se distanțeze de părinți pentru a-și construi o identitate personală.
Sursa foto: Shutterstock.com
Articole recente:
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...
Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța rutinelor sănătoase pentru copii 3. Stabilirea unei ru...