Importanța lecturii pentru copii – cum îi poate educa cititul de la vârste fragede

Despre importanța lecturii pentru copii se pot scrie și spune multe, mai ales de către părinții care acordă o atenție deosebită acestui aspect, în ciuda dezvoltării rapide a tehnologiei în ultima vreme. Deși poate părea că acest subiect se află printre ultimele locuri în ceea ce privește prioritățile unei familii, realitatea dovedește că lucrurile stau diferit. Descoperă în acest articol câteva sfaturi utile de care să ții cont atunci când treci la un nou capitol în viață: lectura pentru cei mici.

 

1. De ce este importantă lectura pentru copii



Formarea cunoștințelor se face încă de la vârste fragede, când educația devine prioritară atât pentru părinți și îndrumători, cât și pentru cei mici. Dorința de a avea un copil educat este firească pentru orice părinte, iar implicarea acestuia va conta mult pentru viitorul copilului. 

De aceea, acest capitol este considerat adesea unul provocator, mai ales când vine vorba de importanța lecturii în viața micuțului. Există soluții pentru fiecare mamă sau tată care dorește să opteze pentru o lectură adecvată vârstei celui mic.

1.1 La ce vârstă ar trebui să le citești copiilor 

Deși poate părea un pic devreme, cititul poveștilor ar trebui să înceapă de la vârste fragede, când copilul începe să deslușească lumea din jurul lui. Părinții sunt cei care ar trebui să dea startul în această direcție pentru că ei sunt responsabili de formarea obiceiului lecturii.

În locul oferirii telefonului sau tabletei doar pentru a potoli un copil neastâmpărat, ar fi mai bine să începi prin a-i citi o poveste, pentru ca mai apoi să treci în timp la o carte întreagă, urmată de o altă carte. Sensibilitatea, sentimentele de iubire și împărtășirea acestora în familie nu pot decât să aducă satisfacție părintelui responsabil de formarea micuțului.

Așadar, pasiunea pentru lectură poate fi startul educării unui copil în mod sănătos, cu ajutorul cărților specifice vârstei acestuia. Mai mult decât atât, poți amenaja un colț de lectură chiar în camera bebelușului, pentru ca el să crească știind că acel loc este destinat lecturii. 

1.2 Lectura potrivită pentru elevi 

Atât părinții, cât și profesorii sunt capabili să aleagă lectura potrivită pentru copii și elevi. Cărțile copilăriei semnate de Ion Creangă, George Topârceanu, Petre Ispirescu sau Ana Blandiana sunt câteva exemple de autori ale căror opere pot fi parcurse de micii școlari dornici să descopere latura frumoasă a literaturii românești.

Când lucrurile se schimbă și copiii cresc, o lectură adecvată vârstei lor poate cuprinde cărți scrise de Ioan Slavici, Tudor Arghezi și chiar Jules Verne. Până la urmă, pasiunea pentru lectură se formează cu creșterea numărului de cărți citite, ca mai apoi, copilul sau elevul să fie capabil să își aleagă singur operele preferate. 

2. Importanța cititului la copii – cum alegi cărțile potrivite 



Fără doar și poate, importanța cititului la copii nu poate fi contestată, mai ales că acest lucru ajută la dezvoltarea armonioasă a acestora, susținându-i în drumul lor spre a deveni adulți frumoși, sensibili și deștepți.

Industria dedicată celor mici este atât de bine cunoscută și dezvoltată, încât nu ar trebui să îți faci probleme cu privire la cărțile potrivite pentru aceștia. Însă, dacă întâmpini dificultăți sau dacă vrei să faci cele mai bune alegeri, poți cere sfaturile unui specialist în domeniu sau chiar al profesorilor de la școală. Indiferent că vei alege cărțile ilustrate, cărțile educative sau cărțile cu povești, vei avea siguranța că micuțul tău se va bucura de beneficiile aduse de lectură, precum o minte mai ascuțită, o putere de concentrare sporită și o imaginație dezvoltată. 

3. Cum formează lectura un copil inteligent 



Orice părinte își dorește un copil care să se descurce cât mai bine din punct de vedere educațional. Lumea magică a cărților îi va pune mintea și imaginația micuțului tău la treabă. Acesta va descoperi emoțiile și trăirile frumoase care vin la pachet cu o carte minunată sau cu poveștile spuse înainte de culcare. 

Este știut faptul că micuții absorb imediat tot ce prind în jur, iar aici este vorba de informații în fiecare zi. De aceea, părinții trebuie să fie atenți în ceea ce privește lectura dedicată copiilor, pe lângă folosirea jucariilor educative, mai ales că aceasta ajută la formarea caracterului lor. 

Capacitățile mentale presupun eforturi de descoperire și gândire în același timp. Împletite cu învățarea și lecturarea zilnică, rezultă un proces corect de formare a unui copil educat și deștept. 

Așadar, se poate concluziona că importanța lecturii în viața prichindelului se va oglindi, în timp, în imaginea unui adult educat, sensibil și inteligent. Din acest motiv, părinții sunt cei care trebuie să dea startul cititului pentru cei mici, pentru ca mai apoi să aibă satisfacții pe măsură.

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente: