Îngrijirea buricului - cum ai grijă de nou-născutul tău!

Cordonul ombilical se formează în săptămâna a 5-a de sarcină, asigură legătura între placentă și făt și permite trecerea elementelor nutritive din sângele mamei în cel al copilului. 

Acesta este alcătuit din 3 vase de sânge:

  • 1 venă ce transportă sângele oxigenat și nutrienții;
  • 2 artere ce transportă sângele neoxigenat, care sunt învelite într-un țesut gelatinos  ce asigură protejarea vaselor, numită și gelatina Warthon.

Imediat după naștere, medicul secționează cordonul ombilical și îl leagă provizoriu la aproximativ 2-2,5 cm de abdomenul bebelușului, aplicând o clemă sterilă. Ceea ce va rămâne din cordon este bontul (buricul), care are o culoare purpurie. Acesta se usucă treptat și cade. Totuși, pentru evitarea infecțiilor, este foarte important să acorzi o atenție sporită îngrijirii acestei zone.

1. Îngrijirea buricului la nou-născuți - sfaturi și idei utile

Este foarte important ca imediat după ce ai ajuns acasă cu nou-născutul tău, să păstrezi zona buricului curată, până la cădere. Toaletarea locală se face cu ajutorul pudrelor antiseptice și a compreselor sterile, îmbibate în alcool sanitar (70%), de cel puțin două ori pe zi.

Unele dintre cele mai importante lucru de care să ții cont sunt:

  • Spălarea mâinilor în prealabil este obligatorie
  • Îngrijirea buricului ombilical se realizează pe masa/comoda de înfășat
  • Șterge foarte bine baza buricului, pentru că aici se adună bacterii
  • Zona bontului trebuie menținută uscată
  • Scutecul trebuie poziționat întotdeauna sub buric, pentru e preveni umezirea acestuia
  • Îngrijirea cordonului ombilical nu doare, pentru că acesta nu are terminații nervoase
  • Nu grăbi procesul de vindecare și cădere

De asemenea, baia nou-născutului este permisă, însă trebuie folosită o cantitate mică de apă în zona cordonului, care, mai apoi, trebuie uscată complet, prin tamponare, cu ajutorul prosoapelor moi din bumbac.

2. Când cade buricul bebelușului?

Este important ca părinții să cunoască semnele care anunță căderea cordonului ombilical. Când aceasta se apropie, vor apărea din ce în ce mai multe secreții care trebuiesc șterse, iar zona trebuie uscată cu mare grijă. Bontul se usucă treptat și devine negricios și dur. Acest proces poate dura între una și maxim trei săptămâni de la naștere, până când se va desprinde singur. 

În cazul în care vei observa o cantitate mică de sânge după cădere, nu trebuie să îți provoace semne de îngrijorare. Aceasta poate dura una - două săptămâni, fără să reprezinte o problemă. O vei recunoaște ca fiind o mică pată roșie pe marginea scutecului sau body-ului la fiecare schimbare. Ombilicul se poate șterge prin tamponare uscată, nefiind necesară folosirea soluțiilor antiseptice.

3. Îngrijirea buricului la bebeluși după ce cade cordonul ombilical

Când bontul ombilical cade, se poate observa o mică plagă roșie (granulom ombilical) în zona din care s-a desprins, care se poate vindeca de la sine. De multe ori, cicatrizarea se recunoaște după o crustă sau după secreții maronii, care nu sunt periculoase. În tot acest timp, toaletarea trebuie să se facă în continuare, până la cicatrizarea completă a țesutului.

După cădere, poate exista un semn de alarmă, care constă în picurarea activă a sângelui și acumularea lui în zona buricului. În acest caz, se pansează ferm cu tampoane de tifon, aplicate peste ombilic, care se sigilează strâns cu scutecul timp de 15 minute. Apoi, se verifică stadiul sângerării. În cazul în care aceasta s-a oprit, se menține pansarea timp de 24 de ore și va fi verificată din oră în oră. În caz contrar, trebuie solicitat medicul specialist.

4. Cum recunoști semnele infecției în zona buricului la nou-născuți

Granulomul ombilical apare din cauza cicatrizării deficitare a bontului. El poate dispărea de la sine, dar, în unele cazuri, poate persista până la câteva luni. Cele persistente, irită și necesită tratament, care poate fi realizat doar de personalul medical. Există câteva simptome cărora părinții ar trebui să le acorde atenție:

  • Agitația bebelușului
  • Baza cordonului se umflă și se înroșește
  • Sângerare continuă
  • Secreții locale, purulente
  • Miros neplăcut

Așadar, îngrijirea buricului nou-născutului tău, trebuie să fie făcută constant și cu mare grijă. Orice semne îngrijorătoare apar, nu ezita să apelezi la un medic avizat. Este foarte important să ții cont de ceea ce ai aflat în acest articol și să te consulți cu specialiști pentru ca micuțul tău să crească sănătos.

Sursa foto:

Shutterstock.com

Storyblock.com

Referințe:

- https://doc.ro/sarcina-bebelusi-sanatatea-mamei/bontul-ombilical-cade-buricul-complicatii-ingrijire

- https://www.reginamaria.ro/pasi-pentru-o-ingrijire-corecta-nou-nascutului

Articole recente: