Alaptarea bebelusului: Lapte praf sau alaptare la san?

Una dintre panicile cu care se confrunta o gravida este cea legata de momentul in care va trebui sa-si alapteze puiul. Foarte multe dintre femei sunt stresate de ideea aceasta si de implicatiile pe care le aduce in viata de zi cu zi, dar mai ales de dependenta dintre mama si copil. Problemele legate de febra laptelui, de ranile care apar la sani durerea, complicatiile divese sperie intr-o mare masura, doar ca ele sunt de multe ori simple mituri.

Desigur exista si femei care trec prin anumite momente grele legate de alaptare, dar acest lucru nu trebuie sa fie deloc descurajant, ci din contra sa le faca sa inteleaga ca nimic bun in lumea aceasta nu este obtinut usor.

Prima surpriza pe care o are majoritatea este faptul ca alaptatul poate fi ceva lin, fara durere, rani, chiar daca poate aparea un disconfort usor sau poate o tensiune in sani. Se intampla des ca bebe sa refuze sanul si sa accepte mult mai usor biberonul, care nu presupune o munca prea mare din partea sa.

Weewell Pompa de san electrica WPB900

Oricum ar fi insa laptele matern este cel mai important aliment si cel mai sanatos pe care un bebelus il poate avea, acesta aducand numeroase beneficii:

  • Este un mod natural de a hrani copilul. Lichidul este steril, la o temperatura potrivita, nu necesita incalzire;
  • Contine cantitatile exacte de nutrienti de care are nevoie un bebe, iar acestea pot fi usor digerate de copil;
  • Bebelusul nu va suferi de probleme medicale de genul constipatiei daca este alaptat natural;
  • Contine anticorpi importanti, acele celule care lupta impotriva bolilor si care ajuta sanatatea copilului in primele luni de viata;
  • Laptele de mama are si rolul de a-l proteja pe bebe impotriva alergiilor;
  • Momentul alaptarii ajuta foarte mult la crearea unei legaturi foarte stranse la nivel emotional intre mama si bebe;
  • Laptele matern nu costa nimic si este mereu la indemana, chiar si noaptea.

Se poate intampla insa o situatie alarmanta, cea in care bebe nu vrea sa se hraneasca de la sanul matern si prefera biberonul, iar acest lucru determina o mama sa foloseasca o pompa pentru a se mulge si a obtine astfel cantitatea de lapte necesara copilului, dar fara a apela inca la formula de lapte praf, care are numeroase beneficii la randul ei, dar nu reuseste nici acum sa substituie total laptele matern.

Pompa de san electrica a devenit un instrument tot mai folosit in ziua de astazi de mamici, datorita faptului ca se realizeaza o pompare mult mai usoara, nu exista dureri mari si nici medii, viteza este reglabila, usurand foarte mult procesul de alaptare.

SPECTRA Pompa de san electrica dubla 9+

Cand se va folosi laptele praf?

Exista numeroase situatii pe care femeile le precizeaza scuzandu-se ca nu mai pot alapta natural. In unele cazuri este vorba despre plecarea femeii la munca sau intr-o calatorie de mai multe zile sau chiar saptamani departe de casa, in alte cazuri apar probleme de sanatate, iar medicamentele ingerate de catre mama afecteaza intr-o masura mai mare calitatea laptelui, astfel incat alaptarea naturala nu mai poate fi efectuata.

Formula de lapte praf poate fi folosita si de catre mamele care considera ca micutul lor nu ia foarte bine in greutate, astfel incat suplimenteaza mesele si in mod artificial. Dar acest lucru nu poate fi considerat necesar, ci mai degraba este vorba despre confortul pishologic al mamicilor.

Alaptarea cu formula se realizeaza insa tinand cont de cateva lucruri esentiale:

  1. Achizitia laptelui praf in conformitate cu varsta bebelusului si prepararea sa folosind cantitatile corecte specificate pe cutie;
  2. Pastrarea curateniei si igienei. Tetinele si biberoanele trebuie sterilizate si fierte de fiecare data cand sunt folosite;
  3. Ideale pentru hranirea bebelusului cu un lapte perfect, incalzitoarele pentru biberoane sunt avantajoase pentru ca incalzesc laptele in cateva minute si nu se mai pierde timpul cu incalzirea lui si apoi racirea in apa. Noaptea mai ales pot deveni prietenele preferate ale parintilor;
  4. Biberoanele cu lapte pot fi pastrate la frigider cel mult o zi. Daca bebe goleste recipientul pe jumatate, restul de laptic trebuie aruncat;
  5. Nu e indicat sa se incalzeasca laptele la microunde deoarece se pare ca acesta isi pierde proprietatile nutritive, plus ca exista posibilitatea de a se incalzi partial, in unele puncte fiind mult prea fierbinte fata de celelalte.

Incalzitor biberoane Vivalapappa - Brevi

Alaptarea naturala ramane pe primul loc in recomandarile specialistilor in ceea ce priveste hranirea adecvata a copiilor, asta cu siguranta: laptele matern contine proteine, vitamine, lipide, saruri minerale, zahar, lupta impotriva a numerosi germeni responsabili pentru aparitia diferitelor boli, prelungeste perioada de imunitate naturala etc. Nicio formula nu este mai buna pentru sugar decat laptele mamei sale.

Articole recente: