Leganatul bebelusului pe picioare: PRO sau CONTRA?

Orice mama si-a leganat, la un moment dat, copilul. Fie in brate, fie pe picioare, fie in in patuturi sau in balansoare, copiii sunt leganati pentru a se linisti si a adormi cat mai repede.

1. Ce este leganatul bebelusului?

Din prisma fiecarei proaspete mamici, leganatul bebelusilor este o modalitate rapida de a linisti un copil obosit sau mofturos si de a-l face sa adoarma. Conform studiilor, dupa nastere, bebelusii mai au nevoie de inca 3-4 luni de adaptare la mediul extrauterin, asta dupa ce timp de 9 luni au fost leganati in burtica mamei si au simtit toate miscarile acesteia. De aceea bebelusii se simt foarte bine in bratele mamei si adora sa fie leganati, mai ales daca au si un sistem de purtat ergonomic. Desi nu este recomandat de specialisti, leganatul exista din cele mai vechi timpuri. Sa nu uitam ca si marele povestitor, Ion Creanga, isi legana fratii mai mici intr-o covata, pana se plictisea si fugea la scaldat.

2. Cat de benefic este leganatul copiilor?

La inceput leganatul copiilor pare destul de inofensiv si foarte util. Dar leganatul la bebelusi este benefic doar pe termen scurt, atat timp cat miscarea este una lina, ritmica, fara accelerari bruste si fara zgaltaieli. Este benefic in sensul ca il ajuta pe cel mic sa se linisteasca in perioada cat se adapteaza mediului extrauterin.

3. Este recomandat leganatul pe picioare la bebelusi?

Specialistii nu recomanda leganatul in principal pentru ca, de la miscarea lina si ritmica ce induce rapid starea de relaxare si pana la sindromul copilului zdruncinat sau zgâlțâit nu e decat un pas. Acest sindrom, dupa cum precizeaza si numele, rezulta din zdruncinarea sugarului, repetata in mod constant, si produce leziuni la nivelul substantei cerebrale. Sindromul copilului zgaltait este o realitate medicala, iar afectiunea a fost menționată din punct de vedere medical incă din anul 1970, contributia pentru descrierea fenomenului aducandu-si-o medicul radiolog John Coffey si medicul neurochirurd Dr.Grethkelch Norman. Sindromul bebelusului zgaltait este greu tratabil, consecintele acestuia intinzandu-se pe termen lung si din aceasta cauza specialistii il considera ca fiind o forma de abuz fizic.

4. Cum ne dam seama daca un copil a fost leganat in exces?

Sunt cateva indicii menite sa ne atraga atentia asupra acestui fapt: letargie, stare de iritabilitate extrema, lipsa poftei de mancare, supt dificil, voma, respiratie dificila, incapacitatea de a ridica capul, lipsa zambetului, marirea anormala a pupilei.

5. Prezinta dezavantaje leganatul bebelusilor pe picioare?

Un alt dezavantaj al leganatului este ca acesta devine un obicei, o dependenta de care copiilor le va fi foarte greu sa scape pe viitor. Orele de culcare devin un cerc vicios in care copiii nu pot adormi fara sa fie leganati, iar parintii se conformeaza, in speranta ca vor adormi rapid. Aceasta dependenta nu ar trebui inlocui cu o alta, ci ar trebui sa se incerce renuntarea la leganat, prin metode blande si pline de iubire. 

6. Cum scapam de leganat?

Este foarte important ca un copil sa fie dezvatat de leganat pentru ca sa nu aiba aceasta deprindere si la maturitate. Chiar daca in aparenta leganatul pare a fi o forma de linistire, el trebuie sa inceteze la un moment dat. 

Putem scapa de leganat daca este in faza incipienta iar copilul este inca mic. Daca este foarte agitat, intai putem verifica daca scutecul este ud sau murdar, daca ii este cald, frig sau foame. Dupa ce bifam toate acestea si copilul inca nu se linisteste, il putem scoate putin la aer curat, la o plimbare.

In cazul in care copilul este mai mare, il putem aseza langa noi, il putem mangaia usor pe burtica sau pe spate, pe manute sau pe fata, ii putem canta sau vorbi cu voce inceata, toate acestea cu scopul de a-l linisti. 

Orele de somn bine stabilite au si ele un cuvant de spus si trebuie respectate cu strictete. Un program bine stabilit de la bun inceput face diferenta intre un copil agitat si unui linistit, odihnit. Un copil care doarme toata ziua si se trezeste la ore tarzii din noapte va fi activ, va avea chef de joaca si isi va forma aceasta rutina, ceea ce nu este bine pentru sanatatea copilului.

La fel de benefice sunt si lectura unei povesti inainte de culcare, o baita sau un masaj tot inainte de culcare, toate acestea in defavoarea leganatului.

In concluzie, este bine sa nu recurgem la leganat daca copilul nu poate dormi si este agitat. Si oricat de frustranta sau de stresanta ar fi situatia, in niciun caz sa nu apelam la zdruncinarea copilului. Sa stabilim un program de somn adecvat din care sa inlocuim leganatul cu un ritual de seara care sa contina fie muzica de relaxare, fie lectura sau o sesiune de masaj. 

Desi mamele sunt adevarate campioane la leganat bebelusi, toate aceste alternative de mai sus  ajuta copiii sa aiba un somn cat mai odihnitor si ii vor deprinde sa invete incet-incet sa adoarma singuri.

7. Produse recomandate pentru leganatul copiilor

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2ZEO0au

 

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2RyGBXq

 

Detalii si pret aici ➠ http://bit.ly/2XAnoKh

 

 Șerban Horia Anastasiu 
Copywriter/ Content writer

Șerban este copywriter/ content writer cu o experiență de aproximativ 8 ani, timp în care a redactat materiale pentru un număr însemnat de domenii. Pentru Șerban ziua de muncă începe cu o cafea bună și muzică de calitate în căști.

Articole recente: