Masajul bebelușului: Cum se face, ce beneficii are și ce produse trebuie să folosești? Află totul despre acest subiect!

 

Masajul bebelușului este recomandat atât de medicii pediatri, cât și de către neonatologi, pentru că are numeroase beneficii. Poate fi realizat încă din prima săptămână de viață, dar este important să fie efectuat cu grijă, astfel încât să fie perceput de bebeluș ca un moment de relaxare. Acest lucru înseamnă că mișcările trebuie să fie blânde, deoarece sistemul osos al copilului este fragil, iar pielea, în primele luni, este sensibilă și se poate irita foarte ușor. Produsele de îngrijire folosite în timpul băiței și a masajului ar trebui alese cu grijă, astfel încât să fie cât mai naturale. E bine ca mămicile să știe faptul că nu tot ce se găsește pe rafturile unui magazin și este destinat bebelușului îi face bine. Citirea etichetei este esențială pentru a cumpăra ceva care să nu irite pielea bebelușului și să îl facă să se bucure de un masaj bun.

 

 

 

1. Masaj bebe: Pregătirea pentru masaj a bebelușului

Majoritatea părinților evită masajul bebelușului în primele luni de viață, de  teamă că vor face anumite mișcări greșite sau pentru că bebelușul ar putea răci. Dacă este vorba despre primul copil, temerile sunt și mai mari. Specialiștii spun că, în prima lună de viață, masajul bebelușului ar trebui să fie ca o mângâiere, deoarece aceștia sunt destul de sensibili. După o lună sau două, se poate începe un masaj propriu-zis, efectuat, de asemenea,  cu multă blândețe. 

Camera în care bebelușul va fi răsfățat cu mișcări relaxante trebuie să fie bine încălzită (23-25 de grade) pentru ca cel mic să se simtă confortabil dezbrăcat. Televizorul sau radioul ar fi indicat să fie oprite, iar în locul lor se poate pune un carusel muzical cu sunete liniștitoare. Bebelușul trebuie așezat pe pat sau pe o saltea mai rigidă, pe care poți pune un prosop sau o pătură moale.  În cazul în care vrei să transformi acest masaj într-o activitate de rutină, (bebelușii iubesc rutina și actele previzibile) alege un moment al zile și respectă-l mereu. Majoritatea părinților preferă să efectueze masajul bebelușului după baie, pentru ca acesta să doarmă liniștit și relaxat. Nu masa niciodată bebelușul imediat după ce a mâncat. Ține cont de faptul că acest lucru ar fi deranjant și pentru un adult. De asemenea, asigură-te că ai unghiile tăiate scurt și că ți-ai spălat mâinile. În cazul în care obișnuiești să porți inele sau brățări, ar fi indicat să le scoți. 

După ce totul a fost pregătit, poți începe masajul bebelușului tău!

 

2. Masaj bebe: Cum se realizează masajul bebelușului

Pentru ca prichindelul să aibă parte de relaxare este important să fii destinsă, calmă și într-o stare pozitivă. Asta, pentru că emoțiile și stresul se transmit copilului. Specialiștii spun că trebuie masate toate părțile corpului. Se începe cu picioarele, apoi se continuă cu burtica, brațele și spatele. Mâinile și picioarele nu se trag, ci se masează ușor, iar pentru fiecare parte a corpului pot fi folosite anumite tehnici:

 

 

  • Masajul picioarelor

Prinde piciorul bebelușului cu mâna stângă, iar cu dreapta efectuează un masaj al tălpilor, dinspre călcâi spre vârful piciorului. În cazul în care bebelușul se gâdilă, renunță la masajul tălpii și treci direct la picioare. Se procedează la fel: prinzi piciorul cu mâna stângă și masezi ușor de sus în jos, cu mișcări delicate, apoi prinzi piciorul cu ambele mâini și repeți această mișcare.

 

 

  • Masajul burticii

În această zonă el se face cu grijă și cu mișcări circulare, în sensul acelor de ceasornic.

 

  • Masajul brațelor

Ridică ușor brațul bebelușului și ține-l cu mâna ta stângă, apoi cu dreapta masează ușor, prin alunecare de sus în jos. Repetă mișcarea de trei - patru ori.

 

  • Masajul spatelui

Pune bebelușul să stea pe burtică, apoi masează-l cu mișcări fine de la fund spre gât, apoi în sens invers. După ce faci acest lucru de patru - cinci ori, poziționează-ți două degete (arătător și mijlociu) pe părțile laterale ale coloanei și trece-le de jos în sus de câteva ori, fără să apeși.

După ce termini masajul, îmbracă bebelușul într-o salopetă de casă, pune-l în pătuț și lasă-l să se bucure de răsfățul de care a avut parte. Dacă e seară poți lăsa în priză o lampă de veghe, iar bebelușul tău va adormi fericit. 

 

3. Masaj bebe: Care sunt beneficiile și ce produse se folosesc pentru masajul bebelușului 

Majoritatea bebelușilor iubesc masajul, iar acest lucru se vede, pentru că zâmbesc, se întind și au o mimică ce exprimă fericire, iar dacă ar putea vorbi, sigur ar spune: “Mami, mai vreau!”. Pe lângă faptul că îi relaxează, masajul are mult mai multe beneficii pentru bebeluși:

  • previne constipația deoarece mișcările circulare pe burtică îmbunătățesc tranzitul intestinal;
  • reduce nivelul de stres cauzat de toate lucrurile cu care cei mici intră în contact și pe care nu le cunosc;
  • ameliorează durerile provocate de colici;
  • crește calitatea somnului;
  • stimulează circulația;
  • creează o legătură emoțională puternică între părinte și bebeluș;

 

  • ajută bebelușul să își fortifice musculatura.

Deoarece pielea bebelușilor este foarte sensibilă, produsele de îngrijire pe care le folosești trebuie alese cu atenție. Specialiștii spun că șamponul, crema de corp și gelul de duș ar trebui să fie hipoalergenice și să nu conțină conservanți, coloranți sau parfum. De obicei, produsele dermato-cosmetice sunt printre preferatele părinților pentru că au grijă de pielea sensibilă a bebelușilor și ajută chiar la prevenirea dermatitei. Se mai pot folosi, de asemenea, uleiul de cocos, varianta simplă, fără parfum, sau uleiul de migdale pur. 

 

Așadar, dacă ai un bebeluș și nu i-ai făcut încă masaj, ar trebui să nu mai stai pe gânduri și începi să-ți răsfeți micuțul!

 

sursa foto: shutterstock.com

 

Un articol semnat de kinetoterapeut Vasile Simona

Vasile Simona este absolventă a Facultății de Kinetoterapie din cadrul ANEFS. Pregătirea profesională și dobândirea abilităților au însemnat ani de studiu, precum și participarea la numeroase conferințe și traininguri pe tematică medicală. A practicat kinetoterapia în diverse clinici, acumulând în timp o vastă experiență în reabilitarea pacienților după accidente, leziuni și accidente vasculare cerebrale, gimnastică pre și post natală, fizioterapie cu pacienți răniți și / sau post-traumatici. 

 

 

Articole recente: