Set de masa silicon 4 piese - Jungle
Set de masa silicon Beaba 4 piese Eucalyptus
Set de masa silicon Beaba 4 piese Mineral
Set de masa silicon Beaba 4 piese Night Blue
Set masa cadou - Jungle
Metodele prin care sa faci copilul sa manance: Mini ghid pe care orice parinte trebuie sa il citeasca
Uneori, copiii sunt incapatanati si nu vor sa manance, moment in care parintii se ingrijoreaza si isi pun tot felul de intrebari. Este ceva absolut normal ca cei mici sa treaca prin aceste faze, fie ca prefera anumite feluri de mancare, fie ca nu le convine nimic. Incearca sa nu te panichezi si sa ramai calma, deoarece stresul nu va duce la nimic bun. Nu il certa pe cel mic si in niciun caz nu il forta, deoarece aceasta constrangere nu te va ajuta deloc. Exista multe motive pentru care prichindelul tau refuza mancarea. Important este ca tu sa afli ce il nemultumeste.
Cuprins:
1. Ce poti face ca sa manance copilul?
In primul rand, nu trebuie sa pui presiune asupra lui. Daca vei sta non-stop cu ochii pe el si ii vei reprosa ca nu a terminat tot din bol, cel mic se va bloca. In momentul in care il urmaresti cum mananca si cat mananca, el o sa refuze mancarea doar din teama ca ii vei atrage iar atentia.
Cum bine ai observant, cel mic iubeste sa detina controlul si sa faca tot ce isi doreste. In momentul in care este ora mesei, cheama-l, lasa farfuria cu mancare si pleaca din incapere, nu inainte de a ii ura ‘’Pofta buna!’’. Este posibil ca atunci cand va observa ca nu este supravegheat, acesta sa manance. Poti sa vezi la final ce anume din masa pregatita i-a placut si ce nu. In acest fel, iti vei da seama ce trebuie sa eviti de acum incolo.
Exista multi copii care refuza sa manance pentru ca nu le place mancarea si nu sunt de condamnat. Cum nici tie nu iti surade orice fel de mancare, asa se intampla si in cazul lor. Vorbeste cu micutul tau, afla ce prefera si incearca sa te mulezi cat se poate pe dorintele lui. Este clar ca nu ii vei da toata ziua ciocolata, daca lui asta ii place, dar gaseste alternative pentru orice. Ca un mic truc, ia-l cu tine la cumparaturi si alegeti impreuna alimentele pe care sa le veti lua acasa. In acest fel, o sa se simta util si o sa manance stiind ca el a ajutat la selectarea acelor lucruri. Incearca sa gatesti odata pe saptamana alaturi de el. Lui ii poti da o sarcina usoara, dar care sa il faca sa se simta folositor. Este foarte posibil sa vrea sa manance daca a muncit si el la prepararea felului de mancare. In acest fel, vei imbina utilul cu placutul.
Alte metode pe care ai putea sa le incerci:
- Metoda cu „vine avionul” poate sa para invechita, insa poate sa functioneze, pentru ca bebelusul nu o stie si va fi o joaca pentru el;
- Poate culoarea preparatului nu ii place sau modul in care arata in farfurie. Incearca sa creezi un desen sau diverse forme din mancare, astfel incat sa fie atras de aspect;
- Incearca sa transformi aceste momente in ceva educativ. Invata-l culorile, pronuntarea numelor legumelor si fructelor, de unde provin diverse ingrediente si asa mai departe;
- Cat timp il servesti, da-i posibilitatea sa incerce sa se hraneasca si singur. Ofera-i o lingurita din silicon, speciala pentru copii, si lasa-l sa invete cum sa-si coordoneze miscarile. In timpul in care tu ii oferi 3 lingurite, el poate va reusi sa nimereasca una;
- Pentru ca bebelusii invata in mare parte din timp prin imitarea gesturilor pe care le vede in jur, daca te prefaci ca mananci si tu din ce i-ai pregatit, exista sanse mari sa-l faci si pe el sa incerce;
- O metoda buna pentru a face copilul sa isi doreasca sa manance este sa ii scazi cantitatea de gustari dintre mese. Poate ca ii plac mult mai mult pufuletii, de exemplu, de care se poate bucura inainte de a servi urmatorul fel principal, asa ca eliminarea dulciurilor sau altor tipuri de snack-uri il pot ajuta sa i se faca pofta de ceea ce ai preparat tu.
2. Ce greseli fac parintii in momentul in care copiii refuza mancarea
Majoritatea parintilor apeleaza la tot felul de alternative pentru a face copiii sa manance, pornind de la povesti, hranit papusi, pana la tableta sau telefon. Ceva total gresit! Cel mic nu trebuie pacalit sa manance, acesta trebuie sa fie constient ca este necesar sa se hraneasca, ba mai mult, sa invete sa se hraneasca singur.
Multi parinti se multumesc ca prichindelul sa stea cu desenele in fata si sa deschida gura pentru a accepta mancarea. Insa acest lucru duce la o hranire de care el nu este constient, asa ca poate manca mai mult decat ar trebui si ii va fi rau mai tarziu. Pe langa acest lucru, cantitatea este importanta. Nu il obliga sa manance daca nu mai poate. Nu scrie nicaieri cate lingurite de piure sau cate bucatele de pui trebuie sa inghita. Este important sa nu treci peste cantitatea necesara, deoarece se va ajunge la un obicei de alimentatie nesanatos. Cu timpul, se poate ajunge chiar si la tulburari de alimentatie.
O alta greseala pe care o fac majoritatea parintilor, satuli pana peste cap de refuzul copiilor, este sa apeleze la mancare nesanatoasa de tipul fast food (mai ales in cazul celor mai mari de 4-5 ani), doar din dorinta ca cel mic sa se hraneasca. Acest lucru nu ar trebui sa se intample niciodata.
Este foarte important ca acesta sa manance preparate gatite acasa, cat mai multe fructe si legume, iar mancarea sa fie cu cat mai putina sare. Daca tu o sa il obisnuiesti pe cel mic cu chipsuri sau sucuri de la varsta frageda, asta va prefera pe tot parcursul vietii.
In nicun caz nu ameninta copilul pentru a-l face sa manance! Acest lucru nu va face decat sa nu isi doreasca sa se hraneasca la fiecare masa. I se va face frica atunci cand il chemi in bucatarie, deci nu beneficiaza nimeni din aceasta experienta.
In concluzie, cea mai importanta este rabdarea fata de cel mic. Poti apela la o farfurie cat mai vesela, iar micutul tau sigur o sa fie atras si va manca. Daca este vorba de bebelusi, il poti invata cum sa pronunte numele legumelor, de exemplu, iar daca te raportezi la un copil de o varsta putin mai mare, ai putea sa ii spui ca dupa ce termina, va veti juca sau plimba impreuna.
sursa foto: shutterstock.com
Articole recente:
Odată cu venirea toamnei, răcelile și alte afecțiuni respiratorii devin mai frecvente, afectând în speci...
Somnul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar o rutină de somn bine stabilită poate face d...
Cuprins: Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța scaunelor auto în siguranța copiilor ...
Cuprins: 1. Introducere 2. Înțelegerea crizelor de furie 3. Pregătirea pentru ieșirile...
Cuprins: 1. Introducere 2. Importanța rutinelor sănătoase pentru copii 3. Stabilirea unei ru...