Milia la bebeluși - Cum se manifestă și cât de gravă este?

 

Milia, cunoscută și ca milium, este o afecțiune a pielii care, la copiii mici, se manifestă prin mai multe umflături minuscule albe. Este extrem de frecventă și majoritatea bebelușilor vor dezvolta aceste chisturi care conțin cheratină. Această afecțiune este raportată la aproape jumătate dintre nou-născuți. Leziunile sale pot fi observate pe față, scalp și pe partea superioară a toracelui, dar nu sunt periculoase. De fapt, acestea se vor rezolva și vor dispărea în mod spontan. Așa că nu este niciun motiv de îngrijorare.

 

 

1. Milia la bebeluși - cum o recunoști?

Milia este cel mai frecvent observată pe nasul, bărbia sau obrajii unui bebe, deși poate apărea și în alte zone, cum ar fi pe trunchiul superior și pe membre.

Uneori, apar denivelări similare pe gingiile copilului sau pe cerul gurii. Unii prichindei dezvoltă și acnee, adesea caracterizată de mici umflături roșii pe obraji, bărbie și frunte, care nu trebuie confundate cu miliumul.

 

2. Cauzele apariției miliei la bebeluși

Milia apare atunci când celulele moarte ale epidermei rămân captive pe suprafața tenului, în loc să cadă. Acest lucru provoacă umflături minuscule, pe față și pe scalp, sub formă de perle. 

Umflăturile sunt deseori confundate cu acneea, dar nu sunt reprezintă același lucru. Un pediatru cu experiență va putea face distincția doar prin examinarea pielii. Nu sunt necesare teste de diagnostic pentru a confirma prezența miliei. În cazuri rare, aceasta poate afecta organismul timp de câțiva ani.

 

3. Simptomele miliei la bebeluși

Milia este caracterizată, în principal, prin chisturi de culoare albă, perlate, care pot fi văzute în special pe fața nou-născutului. Sunt mai frecvente pe nas, obraji și bărbie. Umflăturile pot fi observate și pe scalp, mai ales atunci când părul este scurt și rar. În unele cazuri, bubițele se pot răspândi la nivelul toracelui și membrelor superioare sau pot apărea chiar în gură. Dacă vrei să previi această situație, folosește seturi de igienă care să te ajute să păstrezi pielea și părul piticului în cele mai bune condiții.

Milia se va vindeca de la sine în termen de trei luni de la naștere. Dacă nu se rezolvă în perioada respectivă, copilul trebuie dus la medic, pentru consultare și recomandare a unor unguente sau creme.

 

4. Câte tipuri de milie sunt?

  • Milia neonatală

Aceasta este forma care apare la nou-născuți.

  • Milia primară

Copiii mai mari și chiar adulții pot suferi de această afecțiune. Ea apare la nivelul pleoapelor, obrajilor și frunții. La vârste fragede, se dezvoltă de-a lungul nasului. De asemenea, în unele cazuri, pot exista umflături și în jurul organelor genitale.

  • Milia juvenilă

Poate fi prezentă la naștere sau poate apărea câțiva ani mai târziu. Uneori, este asociată cu tulburări moștenite, cum ar fi sindroamele Rombo, Gardner, nevus bazocelular, Bazex Dupre Christol sau congenita pachyonychia.

  • Milia en plaque

Milia en plaque este un set de leziuni multiple, care se răspândesc pe mai mulți centimetri de piele. Ele pot fi cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi pseudoxanthoma elasticum, lupus eritematos discoid și planul lichen.

  • Milia eruptivă multiplă

Este o milie recurentă, care afectează fața, brațele și toracele. Ea poate fi asimptomatică, dar, în unele cazuri, generează mâncărimi. Această afecțiune poate fi declanșată ca reacție la anumite medicamente, precum fenoli, creme cu corticosteroizi și hidrochinonă.

  • Milia traumatică

Milia traumatică apare ca urmare a unei leziuni a pielii. Ea provine din glandele endocrine. Din cauzele obișnuite pentru acest tip de afecțiune fac parte arsurile și erupțiile vezicale.

 

5. Gestionarea miliei la copii

Nu există un tratament clar recomandat, ci trebuie urmată o rutină zilnică de îngrijire a pielii. Majoritatea denivelărilor se vor vindeca dintr-odată, deși pot dura câteva săptămâni.

Îngrijirea de bază a pielii include spălarea bebelușului cu apă caldă. Epiderma nu trebuie frecată prea tare atunci când piticul e în cădiță și e bine să fie uscată cu un prosop. Nu ar trebui să încerci să scarpini umflăturile, deoarece acest lucru mărește riscul de infecție. Este bine să îl dai pe cel mic cu un hidratant fără parfum, fără ulei, pentru a te asigura că totul e în regulă.

Milia nu face rău copilului. Nu provoacă mâncărime în cele mai multe cazuri, dar dacă bebelușul zgârie chisturile, în jurul lor se poate dezvolta o roșeață sau umflături. Acesta este un semn al unei infecții secundare, care trebuie arătat medicului.

În concluzie, nu ai niciun motiv de îngrijorare! Milia este o afecțiune a pielii care se vindecă, în general, de la sine.  

sursa foto - 123rf.com

 

Referințe:

 - https://www.csid.ro/family/sarcina-si-bebelusi/problemele-pielii-la-nou-nascuti-cum-distingem-bolile-inofensive-de-cele-severe-17627205

- https://www.sitemedical.ro/content/rezolvarea-celor-mai-frecvente-probleme-cu-pielea-copiilor-nou-nascu%C8%9Bi-sau-sugari

 

Articole recente: