PEPENE ROSU SAU GALBEN IN ALAPTARE: benefic sau nu?

Perioada de alaptare este una din cele mai frumoase momente pentru mama si bebelus. In prima faza, copilul este hranit atunci cand acesta inca se afla in uterul mamicii prin substantele nutritive transmise prin sange din mancarea cu care se hraneste mama, apoi, dupa nastere, aceleasi substante nutritive sunt transmise in laptele mamei cu care va hrani bebelusul. Pepenii rosii si galbeni sunt unele din alimentele de care mamicile nu sunt sigure daca sunt benefice. Afla de aici de ce este importanta o dieta sanatoasa in perioada alaptarii si daca pepenele rosu si cel galben ajuta in aceasta perioada. 

 

 

1. De ce este importanta o dieta sanatoasa in perioada de alaptare

Alimentele consumate de mama se transforma in substante nutritive in laptele acesteia si va fi consumat mai departe de bebelus, ceea ce inseamna ca alimentatia mamei influenteaza direct calitatea hranei bebelusului. Este important ca prin alimentele consumate de mama sa se transmita principalele substante nutritive care ajuta la cresterea bebelusului, cum sunt calciul, fierul, vitaminele si asa mai departe.

 Exista diferite pareri ale oamenilor de specialitate in ceea ce privesc recomandarile pentru dieta mamei. Unii din acestia spun faptul ca unele alimente trebuie consumate si altele trebuie evitate, iar altii considera ca nu exista un anumit tip de alimentatie din care sa fie eliminate diverse legume, fructe, lactate sau altele, ci trebuie doar consumate cu moderatie. Totusi, este important de stiut daca unele alimente ajuta sau nu mamicile si bebelusii in perioada alaptarii.

Alaptarea are aceeasi cantitate de substante nutritive chiar daca bebelusul se hraneste direct de la sanul mamei sau daca mama foloseste o pompa pentru san ca sa colecteze laptele, asa cum sunt acestea:

 

Detalii si pret aici → 

https://www.babyneeds.ro/pompe-de-san/philips-avent-pompa-manuala-biberon-natural-60ml-scf330-scf699.html

 

Detalii si pret aici → 

https://www.babyneeds.ro/pompe-de-san/minut-baby-pompa-san-2-in-1-electrica-si-manuala.html

 

Detalii si pret aici → 

https://www.babyneeds.ro/pompe-de-san/tommee-tippee-pompa-de-san-electrica.html

 

2. Pepenele rosu: ajuta sau nu in timpul alaptarii?

Unul din alimentele discutate daca ar trebui sau nu sa fie consumat in timpul alaptarii este pepenele rosu. Acesta este fructul cel mai bogat in apa, asa ca asigura o hidratare foarte bogata. Substantele nutritive care se gasesc in pepenele rosu sunt: vitaminele A, B6, B12, C, D si E, proteine, fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, zinc, fosfor, beta caroten, seleniu, acid folic, fibre, acid pantotenic, tiamina si niacina. Aceste substante sunt folositoare si pentru mama, dar si pentru dezvoltarea bebelusului. 

Temerile cu privire la consumul acestui aliment provin din ideile ce spun ca pepenele rosu poate fi un potential alergen, la fel ca celelalte fructe si legume rosii. Acest lucru, insa, se intampla doar in cazuri destul de rare, asa ca nu reprezinta un risc general. Alt lucru ar fi faptul ca pepenele rosu, fiind foarte bogat in apa, subtiaza consistenta laptelui. Acest lucru, insa, nu este ceva negativ. Din contra, o consistenta groasa a laptelui poate provoca probleme legate de digestie pentru bebelus.  

Continua sa citesti articolul pentru informatii complete.

 

3. Este indicat pepenele galben in timpul alaptarii sau trebuie evitat?

Pepenele galben este si el bogat in apa si in urmatoarele substante nutritive: vitaminele A,  B9 (acid folic) si C, fibre, proteine, betacaroten, antioxidanti, potasiu, brom si altele. Aceste substante nutritive au proprietati benefice atat pentru mama, cat si pentru copil.

Totusi, alte surse medicale afirma ca pepenele galben poate cauza scaune dese, fermentare si balonare, ceea ce se poate intampla si bebelusului. 

Daca se consuma sau nu, acest lucru ramane la latitudinea mamicii. Insa, pentru a evita orice eventual efect negativ, se poate renunta la consumarea pepenelui galben. 

 

In concluzie, o dieta general valabila pentru mamele ce alapteaza este cea in care alimentele se consuma cu moderatie si sunt evitate cele enumerate de medic, deoarece pot exista riscuri in cazuri izolate in urma consumului unui anumit aliment. Pepenele rosu poate fi consumat, insa moderat, iar pepenele galben poate fi evitat pentru a nu risca anumite posibile efecte negative ale acestuia. Ceva ce trebuie tinut minte, insa, este evitarea cumpararii alimentelor vandute drept proaspete in afara sezonalitatii acestora, deoarece, acele alimente pot contine conservanti puternici sau alte substante ce pot reprezenta un risc pentru bebelus. 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Referinte:

https://www.mihaeladrilea.ro/alimentatia-mamei-care-alapteaza/;

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/beneficiile-miraculoase-ale-pepenelui-rosu-fructul-vedeta-al-verii-11116748;

https://doc.ro/dieta-si-sport/beneficii-pepene-rosu;

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/pepenii-rosu-si-galben-prieteni-de-cursa-lunga-3111473;

https://www.romedic.ro/alimentatia-mamei-in-timpul-alaptarii-0P435;

https://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/pepenele-galben-slab-caloric-si-bun-detoxifiant-17421104/;

https://www.romedic.ro/alimentatia-mamei-in-timpul-alaptarii-0P435

Articole recente: