Premergătorul: Află TOT ce trebuie să știi despre acest dispozitiv! De la câte luni se pune bebelușul în premergător, dacă este indicat să îl folosești, dar și ce spun medicii!

 

Premergătorul este un dispozitiv creat special pentru a oferi mobilitate bebelușilor care pot sta singuri în șezut, dar care nu știu încă să meargă. Scopul acestuia, după cum și numele sugerează, este acela de a-i învăța pe copii să facă primii pași mai repede. Pentru că bebelușii nu știu să se coordoneze, acest aparat îi ajută să exploreze împrejurimile, le trezește curiozitatea și îi stimulează să se miște. Cu toate acestea, părerile sunt împărțite în ceea ce privește utilizarea premergătorului. Unii medici nu îl recomandă, iar alții, în schimb, sunt de părere că dispozitivul, folosit corect, nu aduce niciun dezavantaj pe termen scurt sau lung.

 

 

 

 1.  Premergătorul: de la ce vârstă este indicat să se utilizeze și cum îl alegi

Premergătorul este folosit pe scară largă în țara noastră, iar părinții care optează pentru un astfel de dispozitiv spun că este de un real ajutor. Asta, bineînțeles, dacă bebelușul este supravegheat în permanență de către un adult. Producătorii specifică în manualul produsului faptul că premergătorul poate fi utilizat începând cu vârsta de șase luni. Cu toate acestea, copiii se dezvoltă diferit, iar la întrebarea: “la cate luni se pune bebe în premergător?” răspunsul corect este unul singur, și anume: atunci când prichindelul stă foarte bine în șezut, adică la șase luni, la șapte sau chiar la opt luni, în cazuri speciale, el este pregătit pentru premergător. Așadar nu există o vârstă exactă pentru premergător, totul depinde de ritmul de dezvoltare al copilului. 

 

 

Când părinții decid să achiziționeze un asemenea produs trebuie să fie atenți la mai multe aspecte, pentru a oferi siguranță celui mic:

  • Premergătorul ar trebui să fie, în primul rând, stabil, pentru a minimiza posibilitatea unor accidentări. Dacă ți se pare că se răstoarnă destul de ușor, înseamnă că nu este potrivit;
  • Ar trebui să aibă protecții pentru o siguranță completă;
  • Să ofere posibilitatea ajustării înălțimii și să suporte o greutate cât mai mare (de obicei este recomandat pâna la vârsta de 15 luni);
  • Să aibă roți tip 360 de grade, care să se miște ușor și care au un sistem de reducere a vitezei. Este important ca roțile să adere bine pe diverse suprafețe, iar acest lucru este posibil doar dacă materialul din care sunt confecționate este unul de calitate (cauciuc, silicon etc);
  • Să aibă margini de silicon sau cauciuc, utile pentru atenuarea șocurilor;
  • Să aibă husă detașabilă pentru a o curăța ușor;
  • Să aibă jucării cu sunete și lumini pentru a capta atenția celui mic și pentru a-i stârni interesul.

 

Chiar dacă alegi un dispozitiv de calitate, ai grijă ca atunci când îl pui pe cel mic în premergător să nu îl lași nesupravegheat deoarece foarte mulți bebeluși au tras pe ei diverse obiecte, s-au răsturnat sau au căzut pe scări. Ia toate măsurile necesare pentru a evita astfel de accidente care pot avea un final tragic! Dacă copilul are mai puțin de șase luni, dar vrei să găsești un răgaz pentru a face anumite treburi în casă, poți opta pentru un balansoar sau țarc de joacă, iar premergătorul îl poți utiliza mai târziu. 

 

2. Premergătorul este bun sau dăunează?  Argumente pro și contra

Mulți părinți aleg să utilizeze premergătorul, cu toate că unele studii arată că aceste dispozitive aduc numeroase dezavantaje copiilor. Părerile sunt, însă, împărțite, atât în rândul cercetărilor cât și în ceea ce privește opinia medicilor pediatri și ortopezi. Așadar, este destul de greu de afirmat dacă premergătorul este bun sau dacă dăunează. Există țări care au interzis folosirea acestui dispozitiv, dar nu pentru că ar fi produs întârzieri în dezvoltarea fizică sau emoțională a copiilor. Motivul este altul și constă în faptul că, dintre toate echipamentele, cele mai multe accidente ale bebelușilor au avut loc în premergătoare.

 

Asociația Europeană pentru Prevenirea Accidentărilor și Promovarea Siguranței a realizat un studiu în mai multe țări europene, iar datele au scos la iveală faptul că 90% dintre accidentările cu premergătorul s-au soldat cu leziuni grave la nivelul capului. Dintre ele, peste 30% au cauzat afecțiuni ale creierului. Aceeași asociație a încadrat premergătorul la capitolul “Risc crescut de otrăvire și arsuri”, deoarece copiii pot ajunge mai ușor la diverse lucruri, care, în mod normal, le-ar fi inaccesibile. Așadar, acest dispozitiv poate fi extrem de periculos pentru bebelușii lăsați nesupravegheați. 

Pe lângă aceste minusuri, mai există o mare temere a părinților care sunt împotriva premergătorului. Unele studii arată că acesta ar influența negativ mersul bebelușilor și ar cauza pășirea pe vârfuri. Cu toate acestea, cercetările se bat cap în cap. Există medici care afirmă că, dacă dispozitivul este utilizat conform instrucțiunilor, de la aproximativ șase luni și este  reglat pe înălțimea potrivită, nu există niciun risc în acest sens. 

Ca și avantaje, premergătorul se poate dovedi foarte util pentru a-l ține ocupat pe cel mic, câteva minute, în reprize scurte, supravegheat de un adult. În acest timp, cel mic se poate bucura de libertate de mișcare, iar dispozitivul îl va stimula să se miște și să fie activ.  Specialiștii spun, totuși, că timpul petrecut în premergător trebuie să fie unul limitat, pentru a nu influența dezvoltarea motorie a copilului. Dacă este ținut cu orele în premergător, bebelușul ar putea merge mai greu, deoarece va descoperi că e mai comod să utilizeze acest dispozitiv decât să învețe să-și susțină greutatea. 

În final, fiecare părinte decide dacă premergătorul se potrivește sau nu pentru locuința și bebelușul său.

 

3. Recomandări pentru evitarea riscului de accidentare în premergător

Dacă decizi să achiziționezi un  astfel de dispozitiv asigură-te că îl pui pe bebe în premergător la vârsta recomandată, adică de la șase luni sau chiar mai târziu, când acesta va sta bine în șezut. Apoi, ia măsurile necesare pentru ca cel mic să fie mereu în siguranță:

  • eliberează cât mai mult spațiul în care acesta se plimbă și ține cont de faptul că premergătorul se utilizează doar pe suprafețe plane;
  • dacă ai scări, îngrădește cu un un sistem de protecție accesul către și dinspre acestea, pentru ca cel mic să fie protejat de eventuale căzături;
  • când îl pui pe bebe în premergător ia din calea acestuia cablurile sau alte aparate electrice (de ex: prelungitoarele) de care cel mic s-ar putea împiedica;
  • asigură-te că din premergător nu poate ajunge la obiecte care l-ar putea lovi dacă se răstoarnă sau le trage pe el;
  • pune medicamentele, soluțiile de curățat și plantele pe etajere sau undeva sus, pentru ca cel mic să  nu poată ajunge la ele;
  • asigură-te că este mereu în raza ta vizuală, pentru că o secundă de neatenție poate duce la accidente neprevăzute, grave.

 

Dacă ai luat toate măsurile necesare, atunci îl poți lăsa pe bebe să se bucure de puțină libertate de mișcare și să exploreze. Ascultă, însă, sfaturile medicilor și nu-l uita cu orele în premergător, pentru că o activitate distractivă se poate transforma în ceva care îi va aduce dezavantaje. Ca în orice lucru, măsura este cea care face diferența între bun și rău.

 

 

sursa foto: shutterstock.com, babyneeds.ro

Un articol semnat de kinetoterapeut Vasile Simona

Vasile Simona este absolventă a Facultății de Kinetoterapie din cadrul ANEFS. Pregătirea profesională și dobândirea abilităților au însemnat ani de studiu, precum și participarea la numeroase conferințe și traininguri pe tematică medicală. A practicat kinetoterapia în diverse clinici, acumulând în timp o vastă experiență în reabilitarea pacienților după accidente, leziuni și accidente vasculare cerebrale, gimnastică pre și post natală, fizioterapie cu pacienți răniți și / sau post-traumatici. 

Articole recente: