Propolis in sarcina - un subiect CONTROVERSAT despre care trebuie sa afli cele mai importante informatii!

O alimentatie echilibrata, cat mai naturala, este o masura excelenta de preventie impotriva afectiunilor de care poti suferi atunci cand esti insarcinata, impreuna cu limitarea expunerii la anumiti factori nocivi. Cu toate acestea, pentru ca sistemul imunitar este mai slabit in cele 9 luni de sarcina, pot aparea simptome ale gripei sau ale racelii, ce trebuie tratate cu atentie, astfel incat sa nu dauneze fatului. Majoritatea medicamentelor puternice sunt de evitat in sarcina, atat medicii, cat si viitoarele mamici preferand solutii mai naturale pentru ameliorarea starilor neplacute si pentru rezolvarea problemei. Aici intervine intrebarea: este propolisul bun in sarcina? Desi acesta are efecte extraordinare asupra organismului uman, consumul sau de catre o femeie insarcinata este un subiect controversat, despre care vei afla mai multe in randurile care urmeaza!

1. Ce este propolisul si ce spun specialistii despre consumul in sarcina?

Propolisul este o substanta rasinoasa rezultata din amestecul materiei colectata de albine de pe suprafata mai multor arbori cu secretiile salivare ale acestora si ceara. 

Este folosit de catre albine pentru izolarea si repararea stupului, dar si pentru acoperirea insectelor care patrund in stup, ce reprezinta o amenintare pentru ele. 

Inca din Antichitate, au fost observate proprietatile terapeutice pe care propolisul le are, asa ca a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri pentru prevenirea si tratarea anumitor afectiuni. 

  • Propolisul - utilizare generala

Considerat un antibiotic natural extrem de eficient, bogat in Vitamina C, propolisul se regaseste, pentru consumul uman, in diferite forme: tinctura, propolis brut, unguent, apa de propolis, miere propolizata ori tablete.

Printre proprietatile sale terapeutice se numara cele antiinflamatoare, antivirale, anestezice, analgezice, regeneratoare, antitoxice si antimicotice. In general, se poate consuma zilnic, pentru intarirea sistemului imunitar atat la copii, cat si la adulti. Reprezinta o alternativa naturala sau o completare in tratamentul cu anumite substante medicamentoase si se utilizeaza in:

- Infectiile cu virusul gripal

- Problemele respiratorii

- Problemele digestive

- Candidoza orala (afte, stomatite)

- Eczemele

- Herpesul

- Colita de fermentatie

- Hipertensiunea si tulburarile de ritm cardiac (efect de preventie)

 

  • Propolisul in timpul sarcinii

Desi propolisul nu contine substante sintetice ori prea puternice, deci, in teorie, administrarea lui nu ar trebui sa afecteze deloc in mod negativ organismul mamei sau al copilului, lucrurile nu sunt atat de clare cand vine vorba despre sarcina. 

Pentru ca nu exista prea multe studii care sa dovedeasca efectele pe care propolisul le poate avea asupra dezvoltarii fatului, medicii nu recomanda consumul acestuia in cazul unei femei insarcinate. 

Totodata, se recomanda evitarea alimentelor provenite de la albine, precum mierea, polenul, laptisorul de matca, etc, atunci cand esti gravida, pentru ca sunt sanse ca acestea sa declanseze anumite alergii severe, foarte periculoase. 

Mierea poate fi consumata in cantitati mici daca este pasteurizata (pentru indulcirea ceaiului, de exemplu), iar viitoarea mamica nu a avut si nu da semne ca ar avea alergie la produse apicole. Procesul de pasteurizare elimina bacteriile ce pot cauza diferite afectiuni atat ale femeii, cat si ale fatului. 

Inainte de a consuma oricare dintre substantele mentionate, este bine sa te consulti cu doctorul care supravegheaza sarcina. Pe baza analizelor, dar si a istoricului tau personal, el iti va recomanda cea mai potrivita schema de tratament sau de preventie a anumitor afectiuni. 

 

2. Tinctura de propolis in sarcina

Tinctura de propolis este un extract alcoolic al propolisului. Desi este un remediu natural foarte eficient, usor de asimilat de catre organism, de origine apicola, continutul de alcool face ca acesta sa nu poate fi consumat de catre o femeie atunci cand este gravida! 

Asadar, este bine sa renunti la aceasta substanta pe perioada sarcinii. 

 

3. Propolisul in alaptare - permis sau interzis?

Poate si mai vehement decat in timpul sarcinii, specialistii sunt de parere ca produsele apicole, printre care si propolisul, sunt de evitat pe perioada alaptarii. Efectele substantelor se pot transfera de la mama la copil prin lapte si pot cauza diferite afectiuni. 

Pana la varsta de 1 an, bebelusul nu poate digera mierea, deci orice derivat al acesteia ii poate provoca probleme gastro-intestinale. 

Propolisul, mierea, polenul sunt agenti cauzatori de alergii, asa ca este bine sa fie restrictionat contactul bebelusului cu acestia. Astfel, se pot evita socurile anafilactice si alte simptome neplacute, dar si periculoase. A fost observat faptul ca laptisorul de matca creste riscul de aparitie al astmului infantil. 

Mierea poate contine bacteria Clostridium botulinum, responsabila pentru botulismul infantil. In organismul bebelusului, aceasta bacterie produce o toxina extrem de puternica, cu care cel mic nu se poate lupta. Desi sunt rare cazurile, mierea este principala sursa de contaminare, asa ca este bine sa eviti consumul acesteia, mai ales din surse necunoscute si in stare cruda (nepasteurizata). Daca alaptezi dupa varsta de 1 an de zile, riscul scade considerabil asa ca poti consuma acest aliment. 

Dupa nastere, trebuie sa fii foarte atenta si la obiectele cu care bebelusul intra in contact, fiind vital ca suprafata acestora sa fie igienizata corespunzator. Daca folosesi biberonul si, mai tarziu, alte recipiente, cani, boluri si tacamuri, acestea trebuie sterilizate inainte de fiecare utilizare. O poti face prin intermediul unui sterilizator de calitate, care te va ajuta sa ai grija de santatea copilului tau! Nu uita nici de tetine sau suzete, pentru ca si acestea trebuie igienizate! 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/sterilizatoare/jane-sterilizator-10362.html

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/biberoane/set-de-pornire-pentru-alaptare-tommee-tippee.html

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/tetine/philips-avent-ib---2-tetine-silicon-4-hole-europesouth-america-airflex-scf63427.html 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/canute-boluri-si-tacamuri/bebe-confort-tacamuri-flexibile-31000290.html

 

Daca ai indoieli cu privire la orice aliment pe care vrei sa il consumi in timpul sarcinii, cel mai bine este sa i te adresezi medicului tau. Acesta te poate indruma catre cele mai sanatoase optiuni, care nu vor fi daunatoare nici pentru tine, nici pentru bebelus in aceste noua 9 luni!

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Referinte: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-390/propolis

Articole recente: