Reducerea programului de lucru pentru gravide - De ce este necesară și ce spune legea?

Din momentul în care afli că ești însărcinată, multe lucruri din viața ta se vor schimba, inclusiv timpul dedicat jobului. Prioritățile ar trebui să fie sănătatea ta și a copilului pe care urmează să-l naști, așadar poți lua în considerare reducerea programului de lucru. Gravidele pot beneficia, conform legii, de un orar preferențial.

Din acest articol vei afla când este cazul să soliciți un program redus de muncă dacă rămâi gravidă și în ce condiții îl poți obține.

1. Reducerea programului de lucru la gravide: în ce condiții o poți obține?

În cazul în care nu poți merge la job timp de 8 ore/zi din motive de sănătate, trebuie să știi că legea  permite reducerea programului de lucru pentru gravide cu o pătrime din durata normală de muncă. Acest lucru înseamnă că, în loc de 8, poți merge 6 ore pe zi la muncă, angajatorul fiind obligat să-ți plătească salariul întreg. 

Conform legii, veniturile salariale trebuie să fie suportate integral din fondul de salarii al companiei angajatoare.

Concret, OUG 96/2003 specifică următoarele: " în baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale."

Pentru a beneficia de acest drept legal, ai nevoie de:

  • Declarație și document medical care să demonstreze că ești gravidă
  • Adeverință medicală în care să fie specificat faptul că nu poți îndeplini norma întreagă de muncă
  • Cerere către angajator în care să soliciți programul de lucru redus

2. Când poți solicita reducerea programului de lucru dacă ești gravidă?

Vestea bună este că nu trebuie să aștepți până în ultimul trimestru de sarcină pentru a beneficia de un program scurt, deoarece legea prevede faptul că gravidele pot solicita acest lucru angajatorului din momentul în care anunță sarcina.

3. Ce alte drepturi legale are salariata gravidă la locul de muncă?

Perioada prenatală este deosebit de importantă, confortul viitoarei mămici fiind esențial pentru ca aceasta să aibă o sarcină și o naștere ușoară. Gravidele trebuie să se simtă în siguranță la job, de aceea statul român a emis mai multe măsuri de protecție a maternității la locurile de muncă.

În consecință, pe lângă reducerea programului de lucru, o femeie însărcinată poate beneficia și de alte drepturi legale, precum:

  • Schimbarea programului de noapte

După ce ai anunțat că ești însărcinată, angajatorul nu te poate obliga să-ți desfășori munca pe timp de noapte. Prin urmare, ai dreptul să soliciți trecerea la un program de zi, iar dacă schimbarea orarului nu este posibilă, compania trebuie să te repartizeze pe o altă poziție care să nu afecteze în mod negativ sănătatea ta sau a fătului.Totuși, în cazul în care transferul nu se poate realiza din motive obiective justificate, poți beneficia de concediu şi indemnizaţie de risc maternal.

  • Fără detașări sau delegații 

Compania la care lucrezi nu te poate constrânge să mergi în delegații sau să fii detașată dacă prezinți un document de la medic care să ateste riscul de sănătate determinat de o astfel de acțiune.

  • Dreptul la consultații prenatale în timpul programului de lucru 

Conform legii, ai dreptul să mergi la controale medicale de urmărire a sarcinii în timpul programului normal de lucru. Acest lucru este posibil în limita a 16 ore/ lună, fără diminuarea drepturilor salariale. Și în acest caz este nevoie să prezinți o adeverință de la medicul specialist care să dovedească efectuarea consultațiilor.

  • Pauze regulate la locul de muncă

Angajatorul are obligația să-ți asigure la locul de muncă condiții prielnice, astfel încât să poți lua pauze la intervale de timp regulate. Conform prevederilor legale, medicul stabilește când este necesară schimbarea poziției de lucru, care este perioada de repaus în poziție șezândă sau pauza pentru mișcare.  

Așadar, reducerea programului de lucru reprezintă unul din avantajele de care gravidele pot beneficia la locul de muncă. Este important să cunoști reglementările legale în vigoare și să profiți de aceste privilegii pentru a-ți asigura sănătatea și a duce sarcina până la termen în condiții optime! 

Sursa foto: Pixabay.com

Articole recente: