Remedii pentru colici: metode care te pot ajuta să lupți împotriva colicilor bebelușului tău

Ce poate fi mai frumos decât nașterea copilului tău? Odată ce micuțul a venit pe lume îi oferi  extra atenție și totul se învârte în jurul lui. Așa este și normal! Orice spasm, grimasă și durere a copilașului te înfioară, iar perioada cea mai grea pentru orice părinte reprezintă colicii micuțului. Dar nu te teme pentru că există remedii pentru colici, dar și de un plus de liniște în casa ta.

1. Remedii pentru colicii la bebeluși: ce sunt colicii și cum îi recunoști?

Termenul de „colic, -ă‟ face referință la colon și reprezintă o durere abdominală acută. Vestea bună este că aceștia nu reprezintă o afecțiune în sine și trec destul de repede.  Important este ca părinții să nu se streseze, ci cu calm să se documenteze cu privire la remediile împotriva colicilor. De cele mai multe ori aceștia apar în săptămâna a șasea de viață și dispar când bebe are între trei și șase luni de viață. Incidența apariției colicilor este egală între sexe și nu există nicio corelație cu tipul de hrănire (sân sau biberon), vârsta gestațională sau statutul social economic.

Cauzele colicilor la sugari nu sunt încă cunoscute, dar dacă observi că micuțul este agitat mereu, nu vrea să mănânce, nu se odihnește și plânge încontinuu, colicii s-ar putea să fie motivul. De asemenea, ține cont de faptul că micuțul tău comunică cu tine prin intermediul corpului. Durerea este mereu trădată de corp, așa că dacă puiul tău își aduce picioarele în sus, cât mai aproape de burtică și se încovoaie, atunci ceva este în neregulă. Dacă plânge imediat după ce a mâncat și nu reușește să adoarmă, este un alt semn că s-ar putea să aibă colici abdominali.

2. Metode și remedii pentru colicii sugarilor

Primul lucru pe care părinții trebuie să îl facă este să fie calmi. Dacă ești la primul copil, lipsa de experiență și încordarea psihică își pot spune cuvântul. Atât timp cât cunoști și aplici remedii împotriva colicilor, totul va fi mai simplu. De altfel, sfatul medicului este primordial atunci când vine vorba despre medicație și cel mai bine este să ții cont de acesta.

  • Brațele mamei alină durerea


Îți aduci aminte când erai mică și te loveai, dar brațele mamei îți ștergeau instant durerea și spaima? Una dintre prejudecățile cele mai vechi, adânc înrădăcinată în societate este ideea că prichindelul ținut des în brațe se învață și devine răzgâiat. Fals! Copilul, mai ales acum, în primele luni de viață, trebuie să se obișnuiască cu noul mediu, deoarece totul este străin pentru el. Acesta are nevoie de căldură și afecțiune, așa că strânge-l în brațe bine și stai cu el la pieptul tău. Legătura „piele pe piele‟ dintre mamă și prunc este necesară pentru o creștere verticală și profundă. Copilul are nevoie, de asemenea, de siguranță, așa că nu te sfii să i-o oferi! 

  • Masează abdomenul bebelușului


Atunci când îi faci băiță sau când îl schimbi, masează abdomenul cu degetele de la stânga la dreapta, dar fără a desprinde mâna de pe burtica lui.

  • Cui nu îi plac pernele?


Te poți ajuta de perne pentru bebeluși împotriva colicilor, care conțin sâmburi de struguri, de in, de cireșe sau de semințe de vișine. Acești sâmburi au capacitatea de a reține mai mult timp căldura și de a o elibera treptat.

  • Aerul curat ajută


Dintre toate remediile împotriva colicilor la bebeluși, aerul curat ajută și psihicul părinților aspru tensionat să se relaxeze în natură. Nu uita să iei cu tine accesoriile pentru plimbare sau o geantă încăpătoare, în caz că micuțul tău începe să plângă.

  • Sport cât mai des


Sportul sau gimnastica ajută la eliminarea gazelor. Atunci când schimbi scutecul sau îl îmbraci pe micuț cu un body, mișcă-i piciorușele ca și când pedalează pe bicicletă.

  • Sunetele albe fac minuni


Sunetele albe replică zgomotul din perioada intrauterină, cum ar fi: bătăile inimii, zgomotele pe care intestinele mamei le produc sau cele ale sângelui care circulă prin vene. Sunetul aspiratorului sau uscătorului de păr pot fi înregistrate pe telefonul mobil pentru că micuțul să le asculte ori de câte ori devine neliniștit.

  • Legănatul alină durerea


Legănatul calmează copilul datorită ritmicității în care se desfășoară. Acest lucru îl face pe bebe să se liniștească și să se detensioneze. Folosește-te de un marsupiu pentru ca să-l ții cât mai aproape de tine și să-ți simtă căldura corpului.

  • Distrage atenția bebelușului


O altă metodă pe care poți să o folosești este să îi distragi atenția cu jucării zornăitoare, care îl pot face să uite durerea.

  • Alimentația mămicii este esențială


Unul dintre cele mai bune remedii pentru colici la sugari este ca mama să își controleze alimentația. De altfel, hrănirea la sân reprezintă cel mai important pas împotriva colicilor la bebeluși. Când îl hrănești încearcă să fii liniștită și să creezi din ritualul acesta un timp de conectare cu puiul tău. Utilizează perne pentru alăptat pentru o poziție cât mai comodă, astfel încât laptele să curgă fără probleme. Stai departe de ciocolată, cafea și băuturile carbogazoase, inclusiv de unele ceaiuri care conțin cofeină. Citește eticheta înainte de a cumpăra produsele.

Mâncarea picantă sau prea condimentată „contaminează‟ gustul laptelui, iar acest lucru s-ar putea să-i displacă bebelușului. Alimentele în stare crudă precum: conopida, varza sau broccoli nu sunt bine primite întotdeauna de  sistemul digestiv în formare a bebelușului. Ar fi bine să ții o evidență strictă a alimentelor pe care le folosești și să vezi care sunt cele care cauzează colici. De asemenea, nu consuma lapte de vacă oricât de mulți ți-ar plăcea, pentru că este unul dintre alimentele care agravează cel mai mult colicii. Nu fuma, pentru că toxinele din țigară nu fac bine deloc copilului, iar pe toată perioada alăptatului nu trebuie să bei deloc alcool.

Copilul este cea mai mare grijă a ta, dar atâta timp cât ai o stare pozitivă și oferi încredere micuțului, acesta va reușit să treacă mult mai repede și mult mai bine peste această perioada grea. Folosește-te de aceste remedii pentru colici și experimentează până găsești soluția care se potrivește cel mai bine.

Sursă foto: Shutterstock.com.

Articole recente: