Ruperea turtei la fete - informațiile esențiale pe care trebuie să le cunoască atât părinții, cât și nașii!

Ruperea turtei și a moțului sunt evenimente importante în viața oricărei familii. De obicei, tradiția spune că băieților li se taie moțul, iar fetelor le este ruptă turta, însă, de cele mai multe ori, părinții vor să facă ambele activități, indiferent de sexul copilului. Acesta nu este un lucru greșit, pentru că sărbătoarea în sine vine ca o celebrare a vieții copilului. Astfel, pentru o petrecere reușită, adulții trebuie să ia în calcul câteva aspecte.

1. Ruperea turtei - semnificație și tradiție 



Pentru fete, se poate face și ruperea turtei și tăierea moțului. Aceste tradiții nu sunt religioase, ci păstrate de-a lungul anilor de către români, pentru a sărbători viața copilului și pentru a-i ura sănătate și bogăție pe viitor. 

În cazul în care părinții vor să taie moțul fetei, ei trebuie să se pună de acord cu nașii, pentru că această tradiție diferă de la o regiune la alta a țării. Astfel, se ia câte o șuviță din părul copilului din față, spate, dreapta și stânga, în semnul crucii. Acestea se pun între arginți sau pe un șervet curat. Când cea mică împlinește 7 ani, părul poate fi îngropat la rădăcina unui pom roditor. 

Ultimul pas constă în „răscumpărarea” copilului de către părinți. Ei trebuie să ofere nașilor colaci și alte daruri pe care le-au pregătit. Tradiția spune că dacă acest lucru nu este făcut, cea mică aparține părinților spirituali. La final, adulții vor aduce o tavă în care vor pune diferite obiecte, iar fetița va fi încurajată să aleagă trei dintre ele. Practic, ele au o însemnătate foarte importantă și sunt considerate indicii despre viitorul copilului. Ce va alege este reprezentativ pentru viața sa de adult. 

2. Când se rupe turta fetei?



Tăierea moțului și ruperea turtei se face la sărbătorirea zilei de un an. Atunci se consideră că cea mică a depășit un prag important în viață și că toți cunoscuții trebuie să o celebreze. Tradiția spune ca părinții să nu aleagă o altă zi în care să organizeze evenimentul. Totuși, dacă acest lucru nu este posibil, să se ferească de zilele de marți, pentru că aduc ghinion, de miercuri și de vineri, pentru că se postește. Nici duminica nu este o alegere bună, pentru că este sărbătoare. 

De asemenea, cu ruperea turtei la un an, fetița poate fi dată de grindă de către moașă, pentru ca cea mică să crească frumos și să aspire către lucruri mărețe în viață. Această tradiție trebuie respectată până la aniversarea de 3 ani. 

3. Ce trebuie să facă nașii și părinții când se rupe turta la copil

Este important să știi că moțul se taie de naș, iar turta se rupe de către nașă. Părinții spirituali trebuie să organizeze o petrecere în care să invite cele mai apropiate persoane din familie. De asemenea, au obligația de a cumpăra hăinuțe și încălțăminte pentru fetiță și să îi ofere bani sau un cadou aparte. Părinții trebuie să ofere daruri nașilor și să aducă lumânarea folosită la botezul celei mici. Aceasta are rolul de a siliga părul copilului tăiat la moț de arginții dăruiți de nași. 

Ruperea turtei la copil se face cu ajutorul unui colac mare, care se pune deasupra capului fetiței. Acesta este împărțit în patru bucăți egale de către nașă, bucăți pe care le oferă invitaților. Se spune că toată turta trebuie să fie mâncată până când petrecerea se termină, pentru a nu aduce ghinion. De asemenea, unul dintre nași trebuie să ofere finuței o pereche de cercei sau o brățară prețioasă. 



Ultimul pas, dar nu cel din urmă, este alegerea obiectelor pe care cea mică le va avea pe tavă. Părinții pot alege jucării, cărți cu povești, stilouri, creioane, piaptăn, machiaje, oglindă, cheile de la mașină sau de la casă, bani și multe altele. Cea mică trebuie să fie încurajată să aleagă trei dintre aceste lucruri și să nu fie influențată de cei de pe margine. Astfel, se presupune că cele trei obiecte sunt indicii despre ce pasiuni va avea, cât de bogată va fi, ce meserie își va alege și multe altele. 

Așadar, ruperea turtei la fetițe și tăierea moțului sunt evenimente extrem de importante, care aduc amintiri frumoase familiei. Ia în considerare sfaturile de mai sus și organizează cea mai emoționantă petrecere pentru micuța ta!

Sursa foto: Shutterstock.com

Articole recente: