SFECLA ROSIE IN SARCINA: RISTI SAU NU cu acest aliment?

O mamica trebuie sa aiba grija la ceea ce mananca. Chiar daca se poate crede ca femeile insarcinate sau care alapteaza pot manca orice, medicina ne arata faptul ca unele alimente pot fi daunatoare, atat pentru bebelus, cat si pentru corpul mamei, care poate reactiona diferit. Astfel, trebuie sa cunosti alimentele ce pot fi riscante. Unul dintre alimentele care trebuie discutate este sfecla rosie. Citeste acest articol pentru a afla daca ar trebui sau nu sa consumi aceasta leguma.

 

 

1. Ce contine sfecla si sucul de sfecla rosie?

Pentru a putea stii daca sfecla rosie si sucul acesteia sunt benefice pentru femeile gravide, trebuie sa stii, in primul rand, ce anume contin acestea.

Iata ce macro si micronutrienti contine sfecla rosie: vitaminele A, B6, B9 (cunoscut si drept acid folic), C si E, calciu, fier, potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fosfor, zinc, mangan, seleniu, proteine, niacina, riboflavina, betaina, folati, colina si carbohidrati. 100 de grame de sfecla are 44 de calorii. Acesti nutrienti sunt de baza pentru dezvoltarea armonioasa a oricarui organism. 

Problema apare atunci cand vorbim despre nitrati (azotati) care, prin ingerare, se transforma in nitriti (azotiti). Acestia sunt substante provenite din sol sau ca urmare a folosirii unor ingrasaminte sau utilizati ca aditivi (E-uri) in industra alimentara. O cantitate mare ingerata din aceste substante pot produce intoxicatie, cefalee, hipertensiune, disfunctii ale glandei tiroide si a sistemului circulator, precum si cianoza severa.

 

2. Este benefic sau nu consumul de sfecla si suc de sfecla rosie in sarcina?

Principalele beneficii ale consumului de sfecla in perioada sarcinii sunt:

  • intareste imunitatea;
  • regleaza nivelul zaharului din sange;
  • previne anemia;
  • previne edemele;
  • imbunatateste digestia;
  • previne problemele tubului neural al bebelusului din pantec;
  • protejeaza ficatul;
  • regleaza presiunea arteriala;
  • previne osteoporoza;
  • previne umflaturile si durerile articulare;
  • purifica sangele;
  • scade riscul afectiunilor coloanei vertebrale;
  • ajuta la dezvoltarea fatului.

 

Pe langa beneficii, exista si cateva efecte negative ale consumului unei cantitati prea mari a acestei plante radacinoase:

  • poate produce pietre la rinichi;
  • poate provoca greata;
  • poate provoca diaree;
  • poate paraliza corzile vocale temporar;
  • poate colora scaunele si urina.

Asadar, consumul de sfecla rosie in sarcina Nu este riscanta, atata timp cat se consuma o cantitate mica, iar medicul specialist aproba acest lucru. 

3. Cand se poate introduce sfecla rosie in alimentatia bebelusului? 

Sfecla rosie este benefica si pentru bebelus. Alimentul poate fi introdus in meniul copilului odata ce acesta implineste varsta de 6-7 luni, deoarece acum are stomacul destul de dezvoltat incat sa proceseze si alt tip de mancare fata de ce a mancat pana acum. Insa, stiind faptul ca sfecla rosie contine nitrati, cel mai bun sfat este sa intrebi un medic pediatru. 

Beneficiile pe care sfecla rosie le aduce bebelusilor sunt numeroase. Aceasta contine o cantitate importanta de vitamine si minerale necesare pentru ca acesta sa se dezvolte corect, imbunatatesc metabolismul, dizolva grasimile, combate anemia, are un efect de energizare si remineralizeaza corpul. Acestea sunt doar cateva beneficii importante pe care ar trebui sa le iei in considerare.

Asa ca aseaza-ti micutul sau micuta intr-un scaun de masa pentru bebelusi, include sfecla rosie atunci cand ii prepari mancarea (este recomandata combinarii acesteia cu morcov) si, daca vrei, ii poti pune in fata bolul si tacamurile pentru a invata sa manance pe cont propriu.

Poti gasi aici cateva retete cu sfecla rosie pe care sa le incerci.

 

Detalii si pret aici → 

https://www.babyneeds.ro/scaune-de-masa/baby-design-penne-07-gray-scaun-de-masa-multifunctional.html

 

 

 

Detalii si pret aici → https://www.babyneeds.ro/prepararea-hranei/philips-avent-aparat-essential-pentru-prepararea-hranei-bebelusilor.html

 

Detalii si pret aici → 

 

https://www.babyneeds.ro/canute-boluri-si-tacamuri/badabulle-b005506-set-de-hranire-blue-beaver.html

 

In concluzie, poti consuma atat sfecla rosie, cat si sucul acesteia, atata timp cat nu exagerezi cantitatea. Pentru a fi sigura ca o poti include in mesele tale in perioada sarcinii, intreaba medicul specializat, deoarece acesta va stii daca alimentele au un nutrient care iti poate afecta sanatatea ta si pe cea a copilului in functie si de analizele pe care le faci. Asa cum ai citit, legat de alimentatia bebelusului, acest aliment ar trebui inclus in planul lui alimentar incepand cu varsta de 6-7 luni, aceasta fiind perioada de dezvoltare in care stomacul copilasului este pregatit si pentru astfel de aliment, insa recomandat este sa intrebati si medicul pediatru. 

 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Referinte: 

- https://doc.ro/sanatatea-copilului/sfecla-rosie-un-aliment-medicament-pentru-mame-si-copii;

- https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/fructele-si-legumele-sarcina;

- https://medicalxpress.com/news/2018-08-beetroot-blood-pressure-link-pregnant.html;

 

- http://www.nutritiepediatrica.ro/sfecla-rosie-o-pata-de-culoare-in-farfuria-bebelusului/.

 

 

 

Articole recente: