Sunetele albe pentru bebeluși - Ce sunt și cum îl pot influența pe cel mic?

 

Sunetele albe sunt sunetele care au un efect de calmare asupra bebelușilor, întrucât recreează un fundal sonor similar cu cel experimentat în viața intrauterină. Din multe puncte de vedere, aceste sunete par ideale pentru liniștirea copilului, însă în ce măsură sunt eficiente și sunt recomandate pentru cei mici? 

 

În acest articol vei afla ce sunt zgomotele albe, cum îți pot ajuta bebelușul și care este opțiunea cea mai bună pentru tine și copilul tău!

 

 

 

1. Ce sunt sunetele albe pentru bebeluși?

Bebelușii se confruntă cu o întreagă lume nouă, plină de zgomote și senzații care pot fi greu de gestionat. Mediul la care sunt expuși se află în continuă schimbare, iar percepția copiilor mici se modifică de la o zi la alta. De multe ori, problema principală cu care se confruntă părinții este plânsul copilului. Fie că este vorba de nevoi primare, colici, sau doar nevoia de atenție ori confort, plânsul este dificil de înțeles și de potolit, pentru ambele părți implicate în proces.

 

Tehnologia actuală și progresele în materie de știință, cercetare, aparatură și idei, fac ca aceste probleme să poată fi diminuate și să aibă un impact ceva mai scăzut asupra vieții copilului și a părinților.

 

Sunetele albe sunt cele care acoperă zgomotele care pot apărea în mediul înconjurător și care pot perturba somnul copiilor. Ele pot fi sub forma unor sunete imperceptibile pentru adulți, care neutralizează frecvențele deranjante ale zgomotului din jur, sau pot fi sunete și ritmuri similare cu cele experimentate de bebeluș în viața intrauterină.

 

Fiindcă bebelușul a fost obișnuit, timp de 9 luni, cu zgomotul alb specific organismului mamei, acesta reacționează foarte bine la sunete similare, vibrații sau frecvențe ritmice și repetitive, care sunt asemănătoare cu cele pe care le-a auzit în toată perioada petrecută în pântec.

Există aparate speciale care generează astfel de sunete, sub diverse forme și varietăți sonore, însă există și compilații sonore sau aplicații care pot reda același tip de sunete.

 

 

2. Studii și cercetări despre efectul zgomotului alb asupra bebelușilor

 

În anul 1990 a fost publicat un studiu în Archives of Disease in Childhood, care a demonstrat faptul că 80% dintre bebelușii care au fost expuși la sunete albe au adormit în doar 5 minute.

În anul 2014, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a testat 14 aparate care generează sunete albe pentru bebeluși, descoperind că toate cele testate depășeau, totuși, nivelul recomandat de decibeli (50 de decibeli). De asemenea, din acest studiu a rezultat faptul că o utilizare necorespunzătoare ar putea crește riscul apariției problemelor de auz, sau o dezvoltare întârziată a vorbirii. 

Pe baza acestor studii, pediatrii recomandă:

  • Amplasați aparatul la cel puțin 2 metri de bebeluș
  • Nu țineți volumul aparatului setat la maxim

Psihoterapeuții sunt de părere, însă, că nu toți bebelușii pot reacționa pozitiv la aceste sunete și se spune că, într-adevăr, depinde de la caz la caz. În anumite cazuri, sunetele albe pot reduce chiar și manifestările copiilor mai mari, care se confruntă cu un comportament de tip ADHD, iar avantajul acestor frecvențe sonore este că, odată captate într-un mod optim, pot contribui pozitiv la calmarea și liniștirea copilului. Pentru mulți părinți, aceste sunete albe au reprezentat o salvare de moment, care i-a scăpat de nopțile nedormite și de momentele de agitație ale copilului.

Așadar, cel mai important factor care se poate desprinde din toate părerile este măsura. Sunt invenții și tehnologii care merită încercate, însă întotdeauna trebuie folosite cu măsură și precauție, pentru a evita eventualele efecte mai puțin plăcute care pot apărea.

 

 

3. Ce alternative poți adopta?

Din fericire, variantele pe care le poți încerca sunt multiple, și nu țin doar de testarea aparatelor, ci de multe alte opțiuni existente pe piață. Paleta de produse pentru bebeluși s-a îmbogățit considerabil, așa că este imposibil să nu găsești ceva pe placul tău, care să funcționeze perfect pentru micut tău.

  • De exemplu, pentru un somn liniștitor, poți oricând să echipezi camera copilului cu o lampă de veghe, care să îi ofere senzația de siguranță și de protecție. Mulți bebeluși, dar și copii mai mari, se simt în confort în prezența unei astfel de lămpi, întrucât întunericul nu mai pare așa de înfricoșător, iar lampa de veghe devine o prezență constantă și liniștitoare în preajma sa.
  • De asemenea, ca și la adulți, pernele și așternuturile pe care doarme bebelușul sunt extrem de importante pentru confortul lui. Ai grijă să achiziționezi produse de calitate, care să îmbunătățească experiența nocturnă a copilașului tău.
  • Din gama aparatelor muzicale fac parte și jucăriile sonore sau caruselele muzicale, care pot oferi un fundal sonor echilibrat, dar interesant. Fie că sunt sunete din natură, sunete de animale, sau pur și simplu bucăți muzicale, prichindelul tău va fi încântat să le audă.
  • Un alt element important este aerul din camera bebelușului. Informează-te despre umidificatoarele și purificatoarele recomandate și vezi ce este cel mai potrivit pentru spațiul în care locuiești, în funcție de gradul de umezeală pe care îl are casa ta.

 

Așadar, studiile specialiștilor, dar și experiențele părinților, spun că sunetele albe pot avea efecte benefice asupra bebelușilor și pot deveni un partener de nădejde în lupta cu agitația și lipsa de somn. Însă, ca în oricare alt caz, informarea este cea mai bună practică pe care o poți deprinde. 

Apoi, după ce ai aflat detaliile și informațiile utile, vei putea lua o decizie în cunoștință de cauză, fără a uita, însă, să fii atent/ă la copilul tău și la nevoile sau preferințele lui individuale, personale

Fiecare copil e unic și funcționează în felul său. Cunoaște-l, observă-l, ascultă-l și ia cea mai bună decizie!

 

Sursă foto: pixabay.com

Articole recente: