Tăierea unghiilor bebelușului: Trucuri și sfaturi utile pentru proaspetele mămici

 

Nimic nu este mai minunat în viața unui cuplu decât aducerea pe lume a unui copil. Prima experiență de părinte este mereu copleșitoare, emoțiile sunt uriașe, iar teama că oricând se poate întâmpla ceva greșit în creșterea sa atinge cote maxime. Cei mici sunt niște ființe atât de fragile, încât mulți se tem să nu le facă vreun rău chiar și prin cele mai gingașe atingeri sau mângâieri. Responsabilitatea principală a părinților este să îi îngrijească și să îi ajute să crească și să se dezvolte într-un mod cât mai armonios și sănătos. Așadar, părinții trebuie să-și concentreze toată energia în acest sens și să-și depășească orice temeri.

Una dintre cele mai des întâlnite frici ale părinților apare când vine momentul toaletării unghiilor. Mânuțele și piciorușele celor mici au nevoie de o atenție specială și de operațiuni de manichiură și pedichiură optime. Unghiile bebelușilor sunt mult mai moi, mai subțiri și cresc mult mai repede decât în cazul adulților și îi pot răni foarte ușor, așadar medicii recomandă tăierea lor o dată pe săptămână. Dar cum faci acest lucru într-un mod corect, fără a exista riscul rănirii celor mici?

Iată câteva lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe când vine vorba de tăierea unghiuțelor nou-născuților!

 

1. Tăierea unghiilor la bebeluși: Când și cum se face această operațiune

 

În primul rând, părinții trebuie să aleagă ustensilele necesare tăierii unghiilor nou-născutului. Unghierele și forfecuțele pentru adulți nu sunt potrivite și în cazul celor mici, în principal din cauza mărimii și a formei. Gândiți-vă că o forfecuță clasică pentru unghii este la fel de mare ca mânuța sau piciorușul copilului, iar utilizarea acesteia poate fi riscantă. Din fericire, vremurile s-au schimbat și există în momentul de față pe piață o gamă variată de truse special concepute pentru îngrijirea optimă a unghiuțelor nou-născuților și copiilor. Acestea conțin forfecuțe cu vârful rotunjit, unghiere de dimensiuni mici si pile nu atât de dure pentru unghii. Vârful rotunjit al forfecuței are un rol esențial în protejarea pielii delicate a copilului, ajutând la evitarea posibilelor accidente.

Pentru primele experiențe de toaletare a unghiilor se recomandă folosirea forfecuțelor, deoarece ele sunt mai sigure decât unghierele. Cu toate acestea, forfecuțele nu permit tăierea prea adâncă a unghiilor și din acest motiv operațiunea trebuie repetată mai des. În cazul unghierelor, șansele de a tăia sau zgâria pielea copilului sunt mai mari. Este foarte important de reținut că înainte de utilizare, forfecuțele trebuie sterilizate, iar abia apoi pot fi folosite.

 

Ca reguli de bază, unghiile de la mânuțe trebuie tăiate rotund pentru ca bebelușii să nu se zgârie, pe când cele de la piciorușe se taie drept și nu foarte adânc, pentru evitarea încarnării.

Modul propriu-zis de tăiere este destul de simplu, doar că implică multă atenție: unghiuța se desparte de piele printr-o apăsare ușoară a pernuței degețelului, iar apoi se taie cu grijă urmând curba naturală a formei unghiilor. După tăiere, se recomandă o pilire gentilă.

Alegerea momentului în care se face această procedură depinde de la un părinte la altul. Unii părinți aleg să taie unghiile în timp ce copilul doarme (deși în acest caz există riscul ca bebelușul să se trezească și să se producă accidente), pe când alții o fac imediat după băiță sau în timp le distrag atenția celor mici prin diverse moduri (cu jucării, sunete etc.). Orice moment ați alege, asigurați-vă că aveți suficientă lumină în cameră pentru a vedea bine totul și, dacă sunteți la început, nu ezitați să cereți ajutorul și unui alt membru al familiei să vă asiste în timpul operațiunii.

 

2. Interdicții în îngrijirea unghiilor bebelușului

Primul lucru pe care nu ar trebui să-l faceți când trebuie să vă ocupați de unghiuțele copilului este să nu vă panicați. În acest mod riscați să-i transmiți și copilului starea de agitație și nervozitate, iar lucurile pot lua o întorsătură neplăcută.

Orice ar fi, nu recurgeți la roaderea unghiilor celor mici. Chiar dacă ați auzit de la bunicii că făceau acest lucru, nu este nicidecum igienic să apelați la o asemenea variantă. Gândiți-vă la cât de multe bacterii sunt în cavitatea bucală a unui adult, iar acestea pot infecta pielea celor mici și pot ajunge chiar în gurița lui, provocând neplăceri.

De asemenea, nu trebuie sub nicio formă să rupeți unghiuțele micuților. Ele sunt foarte subțiri și moi și pare tentant să le rupeți, dar acest lucru va atrage după sine apariția infecțiilor.

 

În concluzie, tăierea unghiuților bebelușilor nu are de ce să vă sperie. Este o operațiune normală, care, după primele încercări, va deveni naturală. Cu multă atenție și cu răbdare, nu aveți cum să greșiți.

 

surse foto: pexels.com, shutterstock.com

 

Articole recente: