Temperatura apei de baie a bebelușului - cum faci să fie perfectă: trucuri pentru o băiță cu multe zâmbete

Copiii sunt cele mai mari bucurii din viața părinților, apariția acestora fiind motiv de sărbătoare, de extaz, de petrecere. Însă, după ce momentul magic al nașterii a trecut, după ce familia și prietenii s-au bucurat alături de voi, bebelușul - noul membru - trebuie să fie integrat în familie, ocrotit, îngrijit, hrănit, alintat, iar mai târziu educat. Însă, până acesta va ajunge să se descurce singur, bebelușul depinde în totalitate de părinții săi.


Unul dintre momentele magice ale bebelușiei îl reprezintă băița copilașului - un întreg ritual, o adevărată comoară a unei zile, un moment magic în care cel mic se bucură, se relaxează, iar mămica (sau chiar ambii părinți) se topesc de încântare și se minunează de comoara lor cea mai de preț: bebelușul lor. 

1. Cum să potrivești perfect temperatura apei de baie a bebelușului

Băița bebelușului este, poate, cel mai așteptat moment al zilei. În acele momente, orice mămică se poate bucura de cel mic, îl poate mângâia, îi poate cânta, toate acestea în timp ce copilașul se bucură, râde, iar dacă este un bebeluș puțin mai mare, dă din mânuțe și piciorușe entuziasmat. 

Însă, pentru ca totul să fie perfect, iar bebelușul să se simtă bine, băița copilului trebuie să fie pregătită cu mare atenție!

În primul rând, temperatura apei de baie a bebelușului trebuie să aibă temperatura de 37-38 de grade, cu un grad, cel mult două mai mult decât temperatura corpului. Aceasta trebuie respectată cu sfințenie, deoarece, dacă în cazul în care un adult intră într-o cadă plină cu apă foarte caldă, pielea acestuia se va înroși puțin, iar corpul se va adapta rapid la noua temperatură, în schimb pielea bebelușului (și, implicit, organismul acestuia) nu poate face acest lucru. Pielea este extrem de subțire, iar dacă apa de baie este prea caldă, poate provoca arsuri grave. În schimb, dacă aceasta este prea scăzută, celui mic îi va fi frig.

Pentru a testa temperatura apei de baie a bebelușului, o poți face cu cotul sau cu încheietura mâinii, acolo unde pielea adultului este foarte sensibilă. Însă, pentru a te asigura că totul este perfect, poți alege un termometru de baie care îți va arăta exact temperatura apei la băița bebelușului. 

2. Ce trebuie să faci pentru o băiță perfectă: de la temperatura apei până la mediul ambiant și produsele folosite

În momentul în care ai testat temperatura apei pentru băița bebelușului și aceasta este numai bună pentru îmbăiat, începe momentul de rasfăț al celui mic. 

Copilul se introduce ușor în apă, încercându-se, pe cât posibil, să fie acomodat treptat cu apa, corpul și pielea acestuia fiind extrem de sensibile. În primele săptămâni de viață este recomandat să nu se folosească niciun fel de săpun, nici măcar cele pentru bebeluși. Poți spăla bebelușul cu mâna sau cu un burețel natural cu pori fini, care trebuie manevrat extrem de atent și de delicat, pielea bebelușului având nevoie de atenție și de grijă deosebită. 

Abia după primele săptămâni din viața copilului poți folosi cu încredere produse de curațat speciale pentru bebeluși, care vor trebui clătite foarte bine. 

Părul bebelușului (dacă acesta are) are nevoie de curățare o dată pe săptămână, cel mult de două ori, altfel riști să usuci prea mult pielea scalpului (și ea, deosebit de fragilă). 

Băița bebelușului va dura în funcție de vârsta acestuia: dacă în primele săptămâni de viață, aceasta trebuie să dureze câteva minute, mai târziu, cei mici pot sta mai mult, ba chiar se pot juca cu tot felul de jucării de baie pentru ca totul să fie mai amuzant și mai ușor. 

3. Ritualul de după băiță - cum faci ca bebe să fie fericit

După ce ai scos copilașul din cadiță (sau din cadă, dacă folosești un suport pentru cadă pentru bebeluși), începe bucuria de după băiță. În primele săptămâni de viață poți avea surpriza ca imediat ce l-ai scos din cădiță, cel mic să adoarmă, alteori să fie agitat sau să se supere că l-ai scos din apă. 

Însă, odată ce l-ai scos din apă, bebelușul are nevoie de atenție specială. Zonele sensibile sunt unse cu creme speciale, unghiile trebuie să fie tăiate pentru a evita eventuale răniri, scutecul este pus, apoi cel mic este îmbrăcat în hăinuțe de bumbac, pentru ca pielea să respire și să nu se se irite.

Acum cel mic este gata de somn, nu mai rămâne decât să îi oferi lapte și îi poți spune noapte bună! 

Sursa foto: Pexels.com. 

Articole recente: