Sarcina după anticoncepționale: cât de repede poți rămâne însărcinată după întreruperea anticoncepționalelor?

Ai luat de curând decizia că este momentul potrivit pentru a concepe un copil? Felicitări! Dacă până acum ai utilizat diverse metode contraceptive pentru a evita o sarcină, s-ar putea ca acum să îți faci griji în legătură cu șansele tale de a rămâne însărcinată. Citește în continuare articolul, pentru a afla ce trebuie să știi despre posibilitatea de a rămâne însărcinată după întreruperea utilizării anticoncepționalelor!

1. Sarcina după anticoncepționale - cum funcționează anticoncepționalele? 

Cunoscute și sub denumirea de contraceptive orale, pastilele anticoncepționale sunt folosite pentru a preveni sarcinile nedorite. Pastilele anticoncepționale conțin o doză mică de hormoni sintetici, care imită estrogenul și progesteronul din corpul uman. Acești hormoni sintetici inhibă ovulația - eliberarea unui ovul matur din ovar - care se întâmplă în timpul ferestrei fertile a femeilor (adică momentul în care șansele tale de a concepe sunt maxime, aproximativ cu 14 zile înainte de ciclul menstrual).

De asemenea, anticoncepționalele pot preveni sarcina prin îngroșarea mucusului cervical și schimbarea mucoasei uterului. În acest fel, chiar dacă un ovul este eliberat, va fi mult mai greu pentru spermatozoizi să pătrundă prin colul uterin și să ajungă la ovar, fertilizându-l.

2. Când poți rămâne însărcinată după întreruperea anticoncepționalelor? 



După întreruperea pilulei contraceptive, corpul își va relua procesul natural reproductiv într-un timp relativ scurt. Poți concepe după următorul ciclul menstrual (ideal, în perioada ovulației) însă, uneori, poate fi necesar să încerci până la un an.

Unele femei consideră că este bine să aștepte ca anticoncepționalele „să iasă din corpul lor”, înainte să rămână însărcinate. Un studiu din 2009 (Cronin et. al.) privind rata de sarcină după utilizarea anticoncepționalelor demontează acest mit. În cazul femeilor care au luat pilule contraceptive, 1 din 5 a reușit să conceapă de la prima menstră după întreruperea utilizării pastilelor și mai mult de jumătate au rămas însărcinate după șase luni. Până într-un an, aproximativ 8 din 10 femei au rămas gravide.

În ceea ce privește menstruația, unele femei pot avea un ciclu neregulat sau inexistent după oprirea contracepției. Dacă utilizezi metode contraceptive care previn ovulația, poate dura câteva luni până când hormonii care reglează ciclul menstrual revin la normal. Întârzierea menstruației poate fi confundată cu sarcina, așa că este bine să ai la îndemână câteva teste de sarcină pentru a înlătura orice dubiu legat de răspunsul la întrebarea “Oare sunt gravida?”

3. Care sunt riscurile unei sarcini apărute după întreruperea anticoncepționalelor?

În trecut, experții obișnuiau să creadă că femeile pot avea un risc mai mare de avort spontan dacă rămâneau însărcinate la scurt timp după ce au oprit contracepția. Noile cercetări însă, te asigură că poți rămâne însărcinată imediat, fără niciun risc major. Chiar dacă în unele cazuri concepția poate dura mai mult, nu există niciun efect negativ asupra fertilității pe termen lung. Din contră, un studiu recent a demonstrat că femeile care au luat anticoncepționale orale mai mult de 4 sau 5 ani au fost mai fertile decât cele care le-au folosit timp de 2 ani sau mai puțin.

Dacă ai o menstruație neregulată și ai întrerupt recent utilizarea pastilelor contraceptive, este posibil ca organismul tău să aibă nevoie de puțin ajutor specializat. Un medic ginecolog îți poate evalua starea de sănătate și îți va oferi sugestii care îți vor îmbunătăți șansele de a avea un copil.

4. Imposibilitatea apariției unei sarcini după contraceptive - Mit sau adevăr? 

Este întotdeauna o idee bună să discuți cu medicul ginecolog, un specialist în fertilitate sau în planning familial, înainte de a începe procesul conceperii unui copil. În timp ce majoritatea femeilor vor rămâne însărcinate încă din primul an, există mulți factori - cum ar fi vârsta, starea de sănătate, stilul de viață - care îți pot afecta fertilitatea.

Ar trebui să te adresezi medicului specialist dacă:

  • Menstruația nu revine în termen de trei luni de la încetarea utilizării contraceptivelor;
  • Ciclurile menstruale sunt neregulate sau ai alte simptome îngrijorătoare;
  • Ai mai puțin de 35 de ani și încerci să concepi de 6 luni, fără succes;
  • Ai peste 35 de ani și nu reușești să concepi după 12 luni de încercări.

De asemenea, diagnosticul de infertilitate este foarte puțin probabil să fie rezultatul alegerilor tale contraceptive. Până la 12% dintre cupluri vor experimenta infertilitatea, care are la bază alte diferite cauze posibile: vârsta, predispoziții genetice etc.

Așadar, majoritatea femeilor pot rămâne însărcinate la câteva luni după ce întrerup utilizarea anticoncepționalelor. În unele cazuri, acest proces poate dura mai mult. Cu toate acestea, a avea grijă de sănătatea fizică, mentală și emoțională, îți poate crește șansele de concepție și de a avea o sarcină sănătoasă.

Surse foto: shutterstock.com

Articole recente: