Dormitul pe burta în sarcină – Între mit şi adevărSomnul este prețios pentru fiecare și majoritatea medicilor sunt de acord că omul are nevoie de aproximativ opt ore de somn pentru a fi activ. Din păcate, lucrurile se complică puțin când rămâi însărcinată. Nevoia de a urina la fiecare câteva ore și greţurile de dimineață îţi pot întrerupe somnul. Dar ce zici de poziția ta de somn? Te-ai întrebat vreodată care este cel mai bun mod de a dormi? Cum și pozițiile de somn contribuie la odihna ta, iată ce trebuie să știi despre acestea, pentru a combate senzația de oboseală!

1. Dormitul pe burta in timpul sarcinii este sigur?

Sarcina aduce un roller-coaster cu emoții intense: bucurie pură, mai ales - dar și îngrijorare: există stresul planificării și multe schimbări hormonale ce au loc în interiorul corpului tău care îți afectează starea generală de bine. Somnul pe burtă în timpul primului trimestru de sarcină poate să nu fie o opțiune bună, deoarece poate provoca suferință atât mamei, cât și copilului.

Dormitul pe spate poate fi, de asemenea, inconfortabil, deoarece greutatea fătului în creștere apasă pe vena cavă inferioară (cea care transportă sângele dezoxigenat din partea inferioară a corpului către inimă). Acest lucru poate încetini revenirea sângelui la inimă și poate limita fluxul acestuia la făt.

2.Poziții de somn în timpul sarcinii

Când ești gravidă, găsirea unei poziții confortabile în care să dormi poate fi cea mai mare provocare. Dormitul pe spate nu este recomandat, deoarece poate obstrucționa vasele de sânge și poate încetini circulația sângelui pentru tine și copil.

Majoritatea medicilor și experților recomandă să dormi pe partea stângă ori de câte ori este posibil, deoarece va îmbunătăți circulația și vă va proteja ficatul. Totuși, ambele părți sunt în regulă atât timp cât tu te simți confortabil. 

 

Cea mai bună poziție de dormit

Dormitul pe lateral este una dintre cele mai bune poziții de somn în timpul sarcinii, deoarece îmbunătățește circulația sângelui și chiar ajută la productivitatea rinichilor. Mulți experți recomandă să dormi pe partea stângă, alături de o pernă multifuncţională, deoarece promovează o alimentație adecvată a copilului.

 

Cea mai proastă poziție de dormit

Când te întinzi pe spate în timpul sarcinii, uterul exercită o presiune mare asupra coloanei vertebrale. Presiune exercitată de acesta nu numai că duce la apariția durerilor de spate și hemoroizilor, ci obstrucționează și fluxul sanguin. Acest lucru afectează nutriția bebelușului și, în același timp, provoacă modificări ale tensiunii arteriale care duc la amețeli.

Dezavantaje dormitului pe burtă

·         Poate reduce fluxul de sânge către placentă, ducând la probleme nutriționale pentru bebeluș;

·         Poate pune presiune pe spate, ducând la dureri puternice;

·         Poate exercita presiune asupra sânilor care sunt deja fragili și dureroși din cauza modificărilor hormonale;

·         Poate fi dificil din punct de vedere fizic spre sfârșitul sarcinii.

3.Sfaturi pentru un somn mai bun

Dacă dormitul pe burtă era poziția în care te odihneai cel mai bine înainte, în timpul sarcinii aceasta s-ar putea să nu fie o opțiune la fel de bună. Iată, în schimb, câteva sfaturi pe care le-ați putea folosi pentru a dormi la fel de bine ca înainte:

Dieta

O dietă te poate ajuta să te bucuri de un somn odihnitor. Evită alimentele picante și acide, deoarece pot provoca arsuri la stomac. Mulți specialişti recomandă o dietă bogată în proteine, iar mesele trebuie să aibă loc ​​cu puțin timp înainte de a dormi. Acest lucru ajută la evitarea scăderii nivelului de zahăr din sânge.

 

Meditație

Anxietatea și stresul sunt unele dintre cele mai mari probleme pentru odihnă în timpul sarcinii. Meditația este o formă de relaxare care antrenează creierul să-și îndrepte atenția spre prezent și să nu-și facă griji cu privire la evenimentele din trecut / viitor. Se pot folosi unele dintre metodele de respirație pranayama special concepute pentru mamele însărcinate cunoscute sub numele de „yoga în sarcină”. În plus, în timpul somnului apelează la o pernă pentru gravide, care te va ajuta să te relaxezi mai bine înainte să adormi. 

 

Exercițiu

Exercițiile fizice regulate ajută la diminuarea unora dintre simptomele asociate sarcinii, cum ar fi bufeurile care pot face somnul dificil. Cu toate acestea, există două puncte de reținut în timpul antrenamentului. În primul rând, evitați orice fel de exerciții intense, acestea includ aerobicul și halterele. Oboseala și amețeala sunt câteva dintre simptomele experimentate în timpul sarcinii, iar exercițiile fizice grele vor contribui la acest lucru. 

Având în vedere cele prezentate, pentru a te putea bucura de un somn liniştitor, încearcă să ţii cont de cele prezentate. Nu uita, perioada sarcinii este cu adevărat specială pentru orice femeie!

Sursă foto: Shutterstock.com

Articole recente: