Exemple de aptitudini la copii - Află cum îi poți dezvolta micuțului tău diverse capacități

Copiii din ziua de azi parcă vin pe lume înzestrați cu mai multe abilități decât generația actuală de părinți. Pe de o parte, tehnologia îi ajută să se dezvolte mult mai rapid, însă, pe de alta parte, pare ca le „fură” anumite capacități, precum organizarea timpului liber, a celui dedicat învățării și, mai nou, a celei de a petrece timpul într-un alt mod decât pe telefon sau tabletă.

Pentru a nu răpi copilului posibilitatea de a se juca în mod convențional și șansa unei evoluți sociale normale, este indicat să îți faci timp sa îl înveți cum să se organizeze încă de mic, dar și alte capacități folositoare. Se pare ca odată ce a împlinit 3 ani, micuțul va fi destul de receptiv la învățarea de noi abilități, dezvoltarea unor calități și nu numai.

 

1. Organizarea: o aptitudine esențială pentru copii

Organizarea este una dintre cele mai bune exemple de aptitudini la copii, iar deprinderea acesteia va avea beneficii pe termen lung pentru adultul în care se va transforma. Aceasta se poate învăța încă de la vârste fragede, iar odată cu împlinirea a 3 ani, este ideală o educație în acest sens.

Prin joaca de până la această vârstă, copilul deja a dezvoltat un set de abilități cognitive, așadar, să învețe să se organizeze va deveni un lucru din ce în ce mai ușor de învățat. Iata cateva trucuri pentru a-l transforma intr-un mic adult cu responsabilitati potrivite pentru anisorii sai.

2. Exemple de aptitudini la copii – care sunt cele învățate timpuriu și de ce organizarea este una dintre cele mai importante

Copiii deprind anumite abilități și aptitudini încă de la vârste fragede, în special cu ajutorul jucăriilor interactive. Printre acestea, se numără:

  • cele lingvistice, având în vedere ca un copil poate rosti primele cuvinte după vârsta de un an;
  • cele motrice, care îl ajută să se miște și chiar să își coordoneze mânuțele și piciorușele, lucru încurajat și de jucăriile de exterior;
  • cele cognitive, prin care începe să se joace și chiar să coloreze la vârsta de 3 ani;
  • cele de concentrare, folosite mai ales atunci când se joacă.

Aproape orice copil de 3 ani are aceste aptitudini, iar dacă a mers și la creșă sau este la gradiniță, cu siguranță deja a învățat să se organizeze cât de cât. Aceasta poate fi baza pentru a-si dezvolta și mai mult puterea de a face lucruri singur atunci când este în prezența ta.

Sunt mulți copii cu diverse aptitudini, însă cel mai bine este să-l ajuți pe cel mic să și le dezvolte pe ale lui într-un stil și ritm propriu, pentru a deveni un adult cu adevărat organizat. Astfel, îl poți învăța zilele săptămânii sau intervalele orare prin organizarea de diferite activități pentru fiecare dintre acestea.

Îl poți învață numele jucăriilor, al obiectelor din camera sa și locul fiecăruia, precum și al tacâmurilor și al celor mai comune lucruri din casă pentru a deprinde rânduiala fiecăruia. Așa vei pune bazele unei dezvoltări sănătoase și adaptate vârstei și nevoilor sale. Mai mult, dacă aveți un animal de companie, micuțul te poate ajuta la îngrijirea sa.

3. Aptitudini ale copiilor – de ce trebuie cultivate

Mulți părinți din ziua de azi se plâng de faptul că au copii răsfățați și neascultatori, fără să mai aducă vorba despre dezordinea pe care o lasă în urma după ce se joacă. Acesta este primul motiv pentru a-l învăța pe cel mic să se organizeze încă de la vârste fragede. De asemenea, organizarea ar trebui să fie lucrul pe care-l învață încă din primii ani când începe să înțeleagă ce se întâmplă în jurul său.

Fie că ești alături de el și îi arăți prin exemplu sau că îi explici ce poate face la vârsta lui și doar să îl „ajuți” în timp ce le face reprezintă premisele unui adolescent urmat de adult responsabil și bine organizat în toate privințele.

Acest exemplu de aptitudini la copii este baza învățării organizării financiare și chiar a muncii într-un viitor nu prea îndepărtat.

Comunicarea trebuie și ea încurajată, deoarece va fi necesară în vorbire și relaționarea cu alte persoane în viitor, ceea ce duce la o viață socială sănătoasă.

Desenul, muzica sau celelalte forme de artă pentru care copilul pare să aibă o înclinație aparte ar trebui și ele încurajate, deoarece creativitatea îi poate fi foarte folositoare la rezolvarea unor probleme pe viitor și chiar pentru a-și da seama, la vârsta potrivită, ce activitate va vrea să întreprindă.

Sportul este una dintre cele mai importante lucruri în viața omului, așa că dacă se observă o dorință crescută a celui mic față de mișcare, nu ezita să îl încurajezi să meargă la diverse cursuri în acest sens. Poate chiar va face o carieră din asta cândva.

Toate acestea, însă, au la bază organizarea și concentrarea. De aceea, ar trebui ca aceasta să fie prima pe care să încerci să i-o dezvolți.

4. Cum să dezvolți noi aptitudini la copii

Odată pusă baza dezvoltării aptitudinii de organizare a unui copil, îți va fi mai ușor să îl înveți și altele. Plecând de aici, îl poți ajuta să își cultive gândirea logică și critică, să prioritizeze anumite sarcini înaintea altora și să distingă între lucrurile cu adevărat importante și cele cărora nu trebuie să dea foarte multă atenție.

Începută la o vârstă fragedă, organizarea este cheia învățării altor aptitudini ale copiilor, însă trebuie să știi să menții proporțiile dintre ceea ce poate face și ceea ce ar trebui să deprindă mai târziu.

Copiii mici sunt capabili să înțeleagă mult mai multe lucruri decât cred părinții și poate de aici ar trebui să înceapă cultivarea anumitor aptitudini. Organizarea este cheia celui mic spre un viitor strălucit și liniștea părinților că l-au ajutat să se dezvolte în mod armonios.

De fapt, organizarea este primul pas spre independență pe care cei mici o deprind încă de când sunt bebeluși și, de aceea, este cea mai importantă aptitudine pe care o pot învață de la vârste foarte fragede.

De aici, mămicile și tăticii pot începe să lucreze cu cei mici și la altele, cum ar fi independența, lucrul în echipă și altele. 

Ceea ce este de reținut este faptul că nu trebuie ca părinții să îi forțeze pe cei mici să lucreze aceste capacități, indiferent care ar fi ele. Totul trebuie să fie o joacă pentru a fi atractiv pentru micuți. De exemplu, dacă vrei să îți ajuți prichindelul să își dezvolte comunicarea, încearcă să repeți cuvinte cu el cât mai mult, să îl întrebi cum se numește un anume obiect etc.

În concluzie, părinții sunt cei care trebuie să îi facă pe copii să își dezvolte diferite abilități, mai ales prin joacă, fiind cea mai simplă cale către dezvoltare pentru bebeluși.

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com

Articole recente: