Întârzierea în dezvoltarea limbajului la copii – semnele care anunță această problemă și cum trebuie să acționeze părinții

Întârzierea în dezvoltarea limbajului la copil se poate descoperi relativ repede de către un părinte. Însă, dacă acest lucru nu este observat în timp util, problemele se pot agrava, iar soluțiile pot fi tardive. Un gângurit inocent de bebeluș sau un sunet melodios anunță că micuțul tău este activ și interacționează cu tine, ceea ce face parte dintr-un limbaj non-verbal. 

În rândurile următoare poți descoperi câteva informații prețioase despre dezvoltarea vorbirii copiilor, dar și despre semnele care ar trebui să îți dea de gândit când procesul întârzie să apară.

1. Întârziere în dezvoltarea limbajului – când este cazul să te îngrijorezi 

Există multe semne care pot indica întârzierea vorbirii la copil, potrivit specialiștilor în domeniu. Lipsa gânguritului în primele luni de viață, inexistența cuvintelor simple, monosilabice, pot alerta un părinte în această direcție. Firesc este să programezi o vizită la medicul pediatru și să discuți cu el toate aceste aspecte.

Este esențial de observat felul în care copilul comunică sau „vorbește” cu tine, folosind sunetele specifice bebelușului. În lipsa acestui tip de comunicare, este indicat un control de specialitate pentru a putea remedia eventualele probleme.

1.1. Vizita la pediatru dacă observi întârzieri de vorbire la copilul tău

Deși mulți părinți susțin ideea că micuții se dezvoltă „așa cum le este scris” sau după ritmul propriu, acest lucru nu se aplică în toate cazurile. Primul an al copilului este punctul de plecare pentru o dezvoltare specifică a limbajului non-verbal, unde părinții pot ajuta din plin.

Un medic pediatru de specialitate îți poate spune dacă este cazul să te îngrijorezi cu privire la întârzierea de limbaj a micuțului sau dacă lucrurile decurg firesc. Este important de subliniat faptul că există remedii pentru întârzierea vorbirii celor mici, iar printre acestea, o evaluare neuropsihologică poate fi recomandată de către pediatru, ca mai apoi sa fie oferit un plan de tratament.

1.2. De ce să vorbești non-stop cu bebelușul tău

Potrivit specialiștilor, cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să comunici cu el, cu expresii prietenoase și vorbe jucăușe. Fiecare moment petrecut cu micuțul tău este prețios din mai multe puncte de vedere, iar comunicarea este esențială pentru buna dezvoltare.

Tulburările emoționale sau comportamentale, introversiunea și chiar deficitul de atenție, sunt în directă legătură cu întârzierea limbajului la copii, iar în timp, pot duce la probleme și mai grave. De aceea, este esențial să stai de vorbă cu cel mic, chiar dacă mai durează până când te vei face pe deplin înțeleasă.

2. Cum și când se dezvoltă limbajul copiilor

Este știut faptul că bebelușii plâng atunci când vor de mâncare, când nu sunt schimbați de scutec sau când pur și simplu caută afecțiune. Aceste elemente intră în atenția oricărui părinte, însă, sunt și alte aspecte de analizat în dezvoltarea limbajului  micuțului. De exemplu, bebelușii sunt capabili ca la aproximativ două luni să întoarcă privirea și capul după vocea mamei sau cea a tatălui. Zâmbetele și gânguritul care te înduioșează sunt specifice bebelușilor între două și patru luni. De la vârsta de șase luni, micuțul tău poate răspunde cu privirea când îi vorbești și poate repeta sunetele pe care le faci sau cele scoase de diversele jucării zornăitoare pe care le are.

Cu împlinirea vârstei de un an, bebelușul e deja măricel și își poate exprima stările cu ajutorul diverselor tonuri în voce. Tot atunci începe să scoată primele sunete asemănătoare cuvintelor înțelese de el și poate spune „nu” atunci când refuză categoric un anumit lucru.

Acestea sunt doar câteva semne care arată că bebelușul tău se dezvoltă normal, iar lipsa acestora ar trebui să te pună pe gânduri și să te convingă că este cazul să mergi la un medic de specialitate. 

3. Comunicarea dintre părinți și copii – cât este de important acest aspect 

Comunicarea dintre părinți și copii se schimbă pe timp ce aceștia cresc. Dacă în primele luni, părinții mai degrabă se „prostesc” haios în fața celui mic, mai târziu, se pot folosi adevărate propoziții și povestioare care să îi atragă atenția și care să îl facă pe cel mic să comunice. Este recomandat să vorbești cu el chiar și atunci când există binecunoscutele crize de furie și să nu îl ignori niciodată.

În concluzie, se poate spune că părinții sunt cei care își pot ajuta copiii să își dezvolte limbajul. Tot ei sunt cei care ar trebui să acționeze imediat dacă descoperă întârzieri de comunicare sau chiar lipsa acesteia. Un copil sănătos și dezvoltat armonios depinde, în bună măsură, de implicarea mamei și a tatălui în acest proces important.

Sursa foto: Pixabay.com, Shutterstock.com

Articole recente: