Sindromul Couvade: Știai că și BĂRBAȚII pot avea simptome de sarcină? STRANIU dar ADEVĂRAT!

 

O sarcină vine la pachet cu multe efecte secundare. Există o multitudine de simptome neplăcute printre care greață, durere abdominală, balonare, dureri dentare și așa mai departe. La acestea se adaugă și probleme care țin de partea psihică. Este normal să auzim femei gravide care semnalează toate aceste lucruri. Ceea ce nu știu oamenii este că între un sfert și jumătate dintre bărbații care așteaptă un copil, experimentează aceleași simptome. Ei suferă de sindromul Couvade

 

 

 

1. Ce este sindromul Couvade? 

Aceasta nu este o boală recunoscută medical, deși afectează foarte mulți tătici în devenire. Sindromul Couvade este o manifestare involuntară a simptomelor de sarcină la bărbații care au un partener ce așteaptă un bebeluș. Uneori, ea mai este numită și „sarcină empatică”. 

 

2. Sindromul Couvade: care sunt simptomele?

 

Bărbații care suferă de această afecțiune, pot avea simptome variate. În general, este o combinație între următoarele: 

 

  • Probleme gastrointestinale: greață, dureri stomacale, balonare, constipație sau diaree
  • Arsuri stomacale
  • Crampe musculare și dureri de spate în zona lombară
  • Schimbări de apetit
  • O bruscă luare în greutate anormală
  • Dureri dentare
  • Probleme respiratorii
  • Tulburări genitale și urinare
  • Anxietate sau depresie
  • Neliniște, insomnie sau alte dereglări ale somnului
  • Libido scăzut. 

 

Simptomele acestei condiții apar, în principal, în primul trimestru al sarcinii, în jurul celei de-a treia lună de graviditate. Tind să dispară în cel de-al doilea trimestru și reapar în ultima parte. Pot continua și după ce copilul este născut, dar, de obicei, dispar definitiv. 

 

3. Sindromul Couvade la bărbați: care sunt cauzele?

Există mai multe teorii care vor să explice această manifestare curioasă de simptome. Dacă te confrunți și tu cu ele, informațiile de mai jos ar putea să te ajute să înțelegi motivul pentru care au apărut. 

 

3.1 Sindromul Couvade ar putea avea o cauză psihologică

Psihanaliștii au propus o teorie conform căreia, sindromul a erupt din cauza invidiei pe care un bărbat o are față de abilitățile femeii de a procrea. O altă teorie are la bază presupunerea că viitorii tați văd în copilul nenăscut un rival, la nivel inconștient, bineînțeles. Astfel, simptomele Couvade îi permit acestuia să se identifice cu partenera însărcinată, întărind instinctele de protecție față de mamă și făt.

 

3.2 Teoria psihosocială care explică sindromul Couvade

 

Specialiștii au mai propus și posibilitatea ca bărbatul să se simtă marginalizat, toată atenția fiind concentrată pe nevoile femeii însărcinate în această perioadă. Deoarece ei nu sunt apreciați pentru faptul că poartă un copil și îi dau naștere, ar putea să se lupte cu sentimente de inutilitate, astfel simțindu-se dați la o parte. 

 

Drept urmare, ca un mecanism de apărare al stimei de sine, el își va însuși simptomele partenerei, pentru a primi mai multă atenție. Teoria nu este foarte bine susținută însă, deoarece pornește de la premisa că tații ar face acest lucru conștienți, iar majoritatea nu sunt de acord. 

 

3.3 Cauzele hormonale ale sindromului „sarcinii empatice”

Sindromul Couvade este pus, de asemenea, în legătură cu hormonii. Două studii, unul din 2000 și altul din 2001, au pus aceste două aspecte în relație. S-a descoperit că, nu doar în corpul mamei au loc schimbări hormonale pe durata sarcinii. 

 

În cazul bărbaților poate apărea o creștere semnificativă al nivelului prolactinei și al estrogenului, dar o scădere a producției de testosteron și cortisol. Aceste modificări hormonale au fost puse în legătură cu comportamente parentale, precum și oboseală, schimbări de apetit și luare în greutate. 

 

4. Cât de răspândit este sindromul Couvade?

 

Bărbați de pe întregul glob se pot confrunta cu această afecțiune. Deși a fost depistat în principal, în țările dezvoltate, numărul celor afectați în state diferite variază. Mai multe studii au descoperit o incidență între 25-52% de cazuri în SUA; 20% în Suedia și o estimare de 61% în Thailanda. 

 

5. Este nevoie de tratament pentru sindromul Couvade la bărbați?

 

Deoarece simptomele dispar de la sine și nu reprezintă o amenințare, nu există un tratament recomandat. Totuși, există câteva strategii ce pot funcționa. 

 

Unii bărbați se simt mai bine după sesiuni de meditare, yoga, sau alte metode de relaxare. Dacă se confruntă cu depresie sau anxietate, terapia poate fi, de asemenea, de ajutor. Simptomele fizice precum greața și durerea pot fi reduse prin medicamente naturiste. Unii pot simți durere și când partenera este în travaliu. Și în acest caz, tratamentul medicamentos poate fi eficient. 

 

Tu știai de existența sindromului Couvade? Te-ai confruntat sau cunoști pe cineva care a trecut prin așa ceva?  

 

Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com

 

Articole recente: